bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Ген рівності» української молоді: GenderFilmFest назвав переможців (відео)
15.11.2011

12 листопада 2011 року в Києві відбувся молодіжний кінофестиваль GenderFilmFest, організований Програмою розвитку ООН разом з Представництвом Європейського Союзу в Україні та за підтримки Міністерства соціальної політики України. Під час Фестивалю організатори та члени журі нагородили авторів найкращих короткометражок, що висвітлюють існуючі в суспільстві ґендерні стереотипи.

Фестиваль GenderFilmFest став кульмінацією конкурсу короткометражок «Ген Рівності», мета якого – привернути увагу молоді до ґендерних питань.

Протягом чотирьох місяців молоді люди знімали відеоролики, де мовою кіно висловлювалися щодо основних ґендерних проблем: нерівних прав і можливостей жінок і чоловіків та насильства в сім’ї.

Відкриваючи Фестиваль Рікарда Рігер, директорка Представництва Програми розвитку ООН в Україні, зазначила, що ролики, які надійшли на конкурс, хоч і в більшості аматорські, втім надзвичайно красномовні.

«Впевнена, що ці ролики вже сьогодні вплинули на когось і заставили замислитись, змінитись на краще», – сказала Рікарда Рігер. Директорка Представництва висловила сподівання, що учасники і надалі будуть приділяти увагу питанням рівності жінок і чоловіків, протидії домашньому насильству.

Ендрю Расбаш, керівник Управління програм допомоги в Україні / координатор з питань співпраці Представництва Європейського Союзу в Україні повідомив, що він приєднався до українського представництва нещодавно. Фестиваль став першим його знайомством з роботою Представництва у сфері ґендерної рівності, тому він надзвичайно зацікавлений переглянути ролики, що були зняті українською молоддю.

Фестиваль відбувався за класичним сценарієм проведення таких заходів – декілька номінацій, представлення кандидатів на нагородження та оголошення переможців. 

У першій номінації «5 хвилин для ґендерної рівності» у фіналі номінувалися 6 робіт. Пані Рікарда Рігер відкрила конверт і під звук фанфар назвала володаря 3-го місця. Ним став Антон Журавльов з роликом «Кухня». Автор продемонстрував, що чоловіки, які вміють готувати, здатні заробляти чималі гроші, тому закликав не соромитись і частіше готувати.

Друге місце посів Роман Пріхода за роботу «неҐендер», яка показує, як іноді хибно трактують питання ґендерної рівності і закликає глядачів розібратись самим.

Перше місце посіла Вікторія Дрожчана з Полтави за роботу «Рівні нерівності», в якій показано, що чоловік не завжди готовий брати відповідальність за долю дитини, в той час, коли жінка на цей рахунок, зазвичай, не має сумнівів. 

 
Ендрю Расбаш вручав нагороди у номінації «5 хвилин, щоб подолати насильство в сім’ї». Диплом за третє місце отримали автори відео «Стіни» – Павло Остріков, Герасименко Оксана, Євгенія Голованчук. та Тимошенко Юлія. Автори продемонстрували, що домашнє насильство існує, але його часто закривають від інших стіни домівок.

Друге місце посіли автори ролику «Посмішка насильства» – Юрій Суходолов, Анастасія Пивовар та Михайло Клюєв. Автори звернули увагу, що не варто приховувати сліди насильства, адже це усуває наслідки, а не саму проблему.
Перше місце з роботою «Біль моєї скрипки», що була виконана оригінальною технологією малювання чорнилами та водою, зайняли Вікторія Величко та Павло Бондаренко з Луцьку. 

 Приз глядацьких симпатій у номінації «5 хвилин, щоб вразити глядача» отримав відеоролик «Слово ранить», який зібрав найбільше голосів від інтернет-аудиторії. Координатор з питань інформування та зв’язків з громадськістю Представництва Європейського Союзу в Україні Бьянка Боймлер вручила диплом та приз авторам ролику серед яких Анастасія Пивовар, Юрій Суходолов, Михайло Клюєв, Юлія Гродікова, Галина Козлова та Катерина Кононюк. 

Сюрпризом для учасників стали додаткові номінації, про які організатори не попереджали.

Так, Денис Іванов, президент кінопрокатної компанії «Артхаус трафік» вручив приз Анастасії Пивовар за кращу жіночу роль у відео «Слово ранить», а телеведуча Лідія Таран нагородила Владислава Робського, який став переможцем у номінації «Кращий актор». Євгенія Ткаченко, президент телекомпанії Магнолія ТБ, вручила приз за кращу ідею авторам ролику «Майстерність не має статі» – Олександру Кучеренко, Роману Пріході, Анастасії Пильовій, Ларисі Бондарук, Юліані Романишин, Ігору Алексєєву та Анастасії Анейрос-Кінтеро. Євгенія Ткаченко зазначила, що вона особисто знає, як важливо мати ідею, адже існують десятки способів творчої реалізації задумів, однак якщо немає ідеї – реалізовувати нема чого.

Телеведучий Андрій Куликов вручив диплом та приз за «Кращий слоган» авторам ролику «Б’є значить любить?» за гасло «Б’є – значить б’є. Любить – значить любить».

Режисер Дмитро Тяжлов оголосив переможця у номінації «Кращий режисер» – ним став Євген Цимбалюк за ролик «Сильні почуття для сильних чоловіків».

Всі переможці конкурсу отримали дипломи та подарунки. Музичну крапку поставили учасники літнього кіно табору «GenderCamp» – Фархад Рабані, (MC Afgan), який виконав пісню у стилі хіп-хоп, а Лілія Ткаченко заспівала французьку пісню «Моя історія». Також під час урочистого вечора учасники мали нагоду переглянути виступи Ґендерного інтерактивного театру та Молодіжного театру мюзиклу «Comme il faut».

За додатковою інформацєю звертайтесь:
моб.: (067) 290 55 01;
тел.: (044) 584 34 64;
e-mail: [email protected]

Довідка про Конкурс:

Конкурс короткометражних фільмів на ґендерну тематику «Ген рівності» ініційовано Програмою розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні. Виконавець – проект «Програма рівних можливостей та прав жінок в Україні». Мета конкурсу – привернути увагу молодих людей до проблеми насильства в сім’ях, нерівних прав і можливостей жінок і чоловіків в різних аспектах суспільного, і зокрема сімейного життя. Конкурс тривав на території України з 1 червня до 20 жовтня 2011 року і включав літній табір GenderCamp та фестиваль короткометражних фільмів GenderFilmFest.

Для всіх бажаючих скласти тест на «ген рівності», більше дізнатися про ґендерні проблеми та покращити навички в сфері кіномистецтва було влаштовано літній табір, під час якого експерти розповіли учасникам про можливості чоловіків та жінок в Україні та світі, провели майстер-класи зі сценарного мистецтва, операторської роботи та основ режисури.

На розгляд журі потрапило понад 50 роликів, які за кількістю переглядів на сторінці в фейсбук та каналі проекту зібрали більше 100 тис. переглядів та близько 1 000 лайків глядачів. Зіркове журі фестивалю, серед членів якого відомі діячі кіно, мистецтва та спорту: режисер Віктор Придувалов, музикант Павло Гудімов, художниця Євгенія Гапчинська, співачка Джамала, спортсмен Денис Силантьєв та інші, обрало найкращі роботи у двох номінаціях: «5 хвилин для ґендерної рівності», «5 хвилин, щоб подолати домашнє насильство», а також відзначило глядацькі симпатії - «5 хвилин, щоб вразити глядача».

Детальніше про проект можна дізнатись на сторінці http://facebook.com/UNDPUkraine та переглянути відео на http://youtube.com/GenderTube

Партнери конкурсу: PR-агенція CLEVER Group, MTV, Комсомольська Правда, КіноДайджест, Обозреватель, CinemaHall, AIESEC, ГУРТ, Unistudy, StudNews, openstudy.org.ua, Баркемп движение.UA, www.univerlife.com, www.okino.ua.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.