bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадські організації в дії: огляд подій (відео)
12.11.2011

  • С 01.11.2011 учебным центром “Успех” и “Союзом общественных организаций инвалидов Киева” будет реализоваться совместный образовательный проект цель которого поддержать людей с инвалидностью стремящихся получить новые знания и дополнительное образование. УЦ “Успех” один из крупнейших образовательных центров в Украине. “Успех” имеет лицензию Министерства образования и науки Украины как курсы повышения квалификации. 

Контакти: Ворона Александр, Союз общественных организаций инвалидов Киева, [email protected], (044) 227 30 07, http://www.spilka.kiev.ua.

  •  2 листопада 2011 року члени Громадських рад при Вінницькій обласній Раді та при ОДА провели прес-конференцію для представників засобів масової інформації, підсумовуючи свою діяльність за 2011 рік. Довідково: Громадська рада при Вінницькій обласній Раді працює з 2004 року, нинішній її основний склад обрано у 2006 році, тоді ж головою Громадської ради був обраний Пилип Прудиус. Періодично відбувається часткова ротація членів Правління Громадської ради. У своїй роботі Громадська рада при Вінницькій обласній Раді керується Положенням, затвердженим загальними зборами представників громадських організацій Вінниччини. Нинішній склад Громадської ради при Вінницькій ОДА обрано у 2010 році терміном на два роки. Головою Громадської ради при Вінницькій ОДА обрано Пилипа Прудиуса. Це дозволяє координувати ефективну співпрацю обох громадських рад для вирішення багатьох актуальних питань регіону. Зокрема, серед багатьох конкретних справ громадських рад можна виділити хоча б такі: - За підсумками громадського обговорення громадські організації Вінниччини направили до Верховної Ради України пропозиції, які дозволили забрати з біг-бордів рекламу, в якій зірки спорту пропагували слабоалкогольні напої; - За ініціативою представників громадськості Вінниччини було направлено звернення до органів місцевої влади з вимогою дотримання етичних норм при розміщенні реклами на території міста Вінниці та області; - Члени Правління Громадської ради мають можливість бути присутніми на засіданнях постійних депутатських комісій обласної Ради з правом дорадчого голосу при обговоренні проектів рішень, які готуються на сесії обласної Ради; - Громадські організації Вінниччини самотужки організовують фестивалі зеленого туризму, чемпіонати та виставки, громадські слухання і масові акції; - Представники громадських рад подали конкретні пропозиції до більшості обласних програм, затверджених на сесіях обласної Ради; - Громадські ради стали основними організаторами всеукраїнського відбіркового туру «ДіаЄвро-2012», за підсумками якого саме вінницька команда отримала змогу представляти Україну в липні 2012 року на НСК «Олімпійський» у міні-футболі. Про це та багато іншого розповідали голова Громадських рад Пилип Прудиус та заступники голови і активісти.

Контакти: Мар'янчук Сергій, ГО "Молодіжна організація "СЛАВІС-ВІННИЦЯ", 093-093-8-999, http://www.slavis.ho.ua/.

  • 3-5 листопада 2011 року на базі Інституту лідерства та управління Українського Католицького Університету одразу 2 групи спудеїв студіювали тонкощі фандрейзингу за методикою Фундації імені князів-благодійників Острозьких в рамках Сертифікованої програми Управління неприбутковими організаціям й Академії фандрейзингу. Обидва курси були розроблені членом Дорадчого комітету Інститутут лідерства та управління УКУ Русланом Крапличем і тепер стали більш доступними для широкого загалу громадських активістів. Під час навчального модулю з фандрейзинга учасники розібралися в мотивах й інструментах роботи з благодійниками, філантропами, меценатами та спонсорами. Визначилися з діями,котрі слід виконати в своїх організаціях щоб забезпечити безперервне надходження необхідних ресурсів і побудувати фінансову життєздатність у довгостроковій перспективі. Важливо, що завдяки підтримці Антикризової гуманітарної програми МФ «Відродження» учасники навчань зможуть отримати необхідні консультації з питань локального фандрейзингу та отримують шанс пройти Тренінг для тренерів з цього, важливого для всіх неприбуткових організацій, предмету.

Контакти: Тетяна Гордєєва, Фундація імені князів-благодійників Острозьких,  [email protected], (0362) 22-10-81, http://www.fundraising.org.ua/.

  • 5 листопада в Донецьку відбулася дискусія «Жінка та влада в Україні». Під час дискусії спікерами та учасниками були розглянуті актуальні питання щодо просування жінки до влади. Погляди присутніх розподілилися між двома протилежними думками: хтось казав про пасивність жінок, а хтось – про навмисне виключення жінок з владних структур з боку чоловіків. Також у рамках заходу пройшла презентація вуличних акцій та медіапроектів, розроблених учасниками програми “Жінка при владі без кривих дзеркал: теоретичні права і реальні можливості” (реалізується ДМГО “Альянс” за підтримки посольства ФРН в Україні), а також нагородження кращих медіапроектів цінними призами. З метою формування сприятливого середовища для забезпечення ґендерної рівності, захисту членів коаліції, усунення правових, адміністративних і організаційних перешкод, які стримують розвиток рівних прав та можливостей у владі та бізнесі до коаліції долучилися ґендерно-чутливі журналісти/ки, представники державних та громадських організацій. Якщо ви також хочете долучитися до коаліції, можете дзвонити за тел.: 050 470 88 17 (Світлана Закревська).

Контакти: Наталія Звягінцева, ДГО Альянс, [email protected].

  •  8 листопада 2011 року відбувся круглий стіл на тему «Забезпечення прав вразливих категорій громадян». Обговорення відбулося в рамках проекту «Правова допомога та просвіта для вразливих верств населення», що реалізується Центром громадської адвокатури за підтримки Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН). Партнером заходу була Львівська обласна асоціація інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України». Під час круглого столу учасники обговорили такі питання як необхідність правового захисту людей з інвалідністю, роль місцевої та державної влади у вирішенні проблем інвалідів, правова просвіта для вразливих верств населення та її роль у подальшому захисті прав громадян, проблеми працевлаштування людей з інвалідністю, а також реалізація індивідуальної програми реабілітації інвалідів і роль медико-соціальних експертних комісій у цьому процесі. Також було представлено результати діяльності правової приймальні Центру громадської адвокатури, в рамках якої протягом 2011 року було надано понад 1000 правових консультацій громадянам, які належать до вразливих верств населення, зокрема і інвалідам. На важливість консультаційної та просвітницької діяльності в селах наголосили представники місцевої влади. Зокрема, як відзначив Лагодівський сільський голова Володимир Мишолівський (мешканці села Лагодів мали змогу отримувати правові консультації в рамках проекту), «сільське населення є малозабезпеченим, тому потребує правової допомоги, як ніхто інший, а інваліди – тим більше. Інваліди, які проживають в селах, є більш ізольовані, оскільки навіть в межах села їм важко пересуватися. Про доступність для інвалідів тут взагалі не йдеться, бо коштів на впровадження відповідних програм немає». Загалом учасники відзначили важливість інформаційно-просвітницької діяльності для вразливих верств населення, оскільки її здійснення сприяє посиленню правових знань людей з обмеженими фізичними можливостями та дають їм змогу безоплатно покращувати свої правові знання в найбільш необхідних сферах суспільного життя. Учасники обговорення теж звернули увагу на те, що така діяльність повинна носити систематичний характер, оскільки інваліди практично позбавлено можливості отримати кваліфіковану правову допомогу.

Контакти: Оксана Коваль, Центр громадської адвокатури, [email protected],  http://cga.in.ua/.

  • Пілотні проекти з побудови житла для ромів стартують на Закарпатті вже навесні наступного року за сприяння Міжнародної благодійної організації “Habitat for Humanity”, а також програм “Рома України” та “Схід-Схід: партнерство без кордонів” Міжнародного фонду “Відродження”. Про це 8 листопада повідомили на прес-конференції в Києві представники програми “Рома України” Міжнародного фонду “Відродження” та громадських організацій ромів. За словами експертів, частину коштів на зведення житла надаватимуть самі ромські сім’ї, співфінансування й організаційну підтримку – благодійні організації та місцева влада. Зразком для цього проекту стане найкращий досвід країн Євросоюзу. “За оцінками громадських організацій, в Україні зараз проживають близько 300 тисяч ромів, які є однією з найбільш уразливих груп населення. Відсутність житла спричиняє проблеми зі здоров’ям, освітою, працевлаштуванням”, – підкреслила менеджер програми “Рома України” Наталя Кияк. При цьому вона висловила жаль, що уряд України не приєднався до Декади ромського залучення, яка триває в Європі з 2005 по 2015 рік. За її словами, це дозволило би залучити чимало додаткових ресурсів для соціальних проектів у ромських громадах. Тепер на допомогу одній із найуразливіших груп громадян України мають прийти громадські організації та міжнародні донори, підкреслила Наталя Кияк. Учасники прес-конференції навели успішний досвід Румунії. За підтримки “Habitat for Humanity” сотні ромських сімей у цій країні вже отримали житло. При цьому родина має сплатити за нього принаймні 30-50% повної вартості, яка становить 15 000 євро. Це дало можливість ромським сім’ям проживати в нормальних умовах, дітям – регулярно відвідувати школу, а в майбутньому отримати принаймні мінімальний рівень освіти й місце роботи.

Контакти: Наталія Кияк, Програма "Рома України" Міжнародного фонду “Відродження”, [email protected], (044) 461 95 00, http://www.irf.ua.

 

  • 9 листопада представники Фундації імені князів-благодійників Острозьких та благодійного фонду «Благовіст» провели робочу нараду, в ході якої було досягнуто домовленості про співпрацю в рамках акції «Різдво для всіх!». У ході підготовки до акції, Фундація Острозьких уже залучила більше 14 тисяч гривень благодійних пожертв від громади Рівного. Очікується, що протягом найближчого місяця буде залучено ще 10 тисяч гривень. Для збільшення рівня допомоги, відомий рівненський фінансист, керівник фонду «Благовіст» Володимир Процюк незабаром передасть для Фундації Острозьких 5 тисяч гривень. Ці кошти на конкурсній основі будуть передані у якості грантів громадським організаціям та ініціативним групам, які безпосередньо надаватимуть допомогу дитячим будинкам області. Про це незабаром Фундацією Острозьких буде оголошено конкурс мікрогрантів. Слідкуйте за оголошеннями.

Контакти: Тетяна Гордєєва, Фундація імені князів-благодійників Острозьких,  [email protected], (0362) 22-10-81, http://www.fundraising.org.ua.

  • 10 листопада 2011 року у Фундації імені князів-благодійників Острозьких відбулася перша презентація нової благодійної програми «Підвищення добробуту сімей» , яку ознайомившись з досвідом діяльності Хабітат Інтернешнал у США, Болгарії, Румунії, Словаччині, розробив відомий в Україні експерт з розвитку благодійництва Руслан Краплич. Мета програми: Допомогти сім’ям з невеликим і середнім достатком у покращенні сімейного господарства шляхом здійснення фінансової просвіти та надання поворотної допомоги на облаштування/покращення житлово-побутових умов. Програма передбачає реалізацію 7 послідовних етапів, які повторюватимуться, щорічно розширюючи територію дії. Передбачається протягом наступних 10 років охопити не менше 1000 сімей із невеликим достатком, які зможуть відремонтувати, облаштувати, реконструювати чи побудувати базове житло. Окрім цього, в рамках програми планується охопити навчанням понад 10.000 громадян, які оволодіють навичками оперування бюджетом сімейних господарств, що безперечно вплине на збільшення матеріальних статків і добробуту сімей, які ставатимуть більш заможними. Програма передбачає співпрацю з місцевими самоврядуваннями міст, селиш і сіл, а також виробниками і дистриб’юторами будівельних матеріалів, широким колом спеціалістів у галузі облаштування і будівництва недорогого житла та волонтерами, в тому числі студентами будівельних спеціальностей. Благодійна програма фінансуватиметься за рахунок благодійних пожертв, спонсорських внесків, а також поворотних внесків, які здійснюватимуться сім’ями-учасниками програми. Таким чином, кожен, хто отримуватиме допомогу, ставатиме сам благодійником.

Контакти: Тетяна Гордєєва, Фундація імені князів-благодійників Острозьких,  [email protected], (0362) 22-10-81, http://www.fundraising.org.ua.

  • Навчання щодо теоретичних і практичних питань застосування Закону України «Про доступ до публічної інформації» для співробітників міського управління ЖКГ, а також працівників житлово-комунальних підприємств міста, відповідальних за забезпечення доступу громадян до публічної інформації, було проведено 11 листопада 2011 року в Рівному. Під час цього навчання присутні дізналися, як правильно організовувати роботу з публічною інформацією. На практичних прикладах було показано, як потрібно виконувати Закон про доступ до публічної інформації. Зокрема, особливості окремої інформації, строки надання відповідей і їх дотримання, правила роботи із запитами тощо. Досить важливою частиною навчання став блок про відповідальність за порушення Закону «Про доступ до публічної інформації», в якому були наведені конкретні приклади існуючої в Україні судової практики в цій сфері. Також присутнім на заході були безоплатно надані брошури «Правовий путівник жителів сіл». У цьому виданні, крім іншого, описаний цілий розділ, що стосується доступу до публічної інформації. «Цей захід підтвердив необхідність і важливість проведення навчань для посадовців, відповідальних за забезпечення доступу громадян до публічної інформації, – зазначає голова правління Рівненського КВУ Олексій Горецький. – Ця тема наразі є досить актуальною, адже Закон «Про доступ до публічної інформації» є складним і відповідальні за його виконання особи не завжди та не в повній мірі розуміють, як окремі його норми правильно реалізовувати на практиці. Водночас цей Закон є важливим інструментом для налагодження співпраці між громадськістю і владою. При правильному його виконанні він дає можливості людям знати, аналізувати і розуміти ті чи інші дії та рішення влади. Тож, з одного боку, громадянам не варто зловживати цими можливостями і не завалювати органи влади суспільно незначимими запитами. З іншого боку, посадовцям потрібно адекватно реагувати на кожен запит будь-якої людини».

Контакти: Святослав Дубов, РОГО КВУ, [email protected]http://www.cvu.com.ua/.

  • Елтон Джон і Олена Пінчук представили в Києві свій другий спільний благодійний проект, мета якого – відкрити дівчатам та молодим жінкам, вразливим до інфікування ВІЛ, доступ до тестування на наявність інфекції і до життєво важливої для них допомоги – соціальної, медичної, юридичної. Проект веде міжнародна благодійна організація «Право на здоров’я» (HealthRight International) за фінансової підтримки СНІД-фонду Елтона Джона та сприяння фонду Олени Пінчук АнтиСНІД. Дворічний проект, над яким взяли опіку два фонди, працює в Україні з лютого 2010 року. Це проект допомоги безпритульним і бездоглядним дівчатам та молодим жінкам у віці від 14 до 24 років, які живуть і більшу частину свого часу проводять на вулиці, де вони піддаються постійному ризику інфікування ВІЛ та потрапляння у наркотичну залежність. Багато дівчат, що живуть на вулиці, є із числа дітей-сиріт, багато хто пережили насилля в біологічних сім’ях, не мають власного житла, документів і роботи. Багато хто з них вагітні або мають дітей. За оцінками експертів, сьогодні в Україні налічується від 20 до 100 тис. вуличних дітей і молодих людей, що живуть, головним чином, у великих містах. У квітні 2010 року в рамках проекту був створений Центр допомоги дівчатам та молодим жінкам в складних життєвих обставинах «Право на здоров’я», який працює на базі державної структури – Київського міського центру соціальних служб. За півтора року роботи Центру до нього звернулися понад 500 молодих жінок. І кожна десята з них – ВІЛ-позитивна або хвора на СНІД. Тут вони можуть не тільки отримати найнеобхіднішу побутову допомогу – прийняти душ, попрати свої речі, просто поїсти, – а й отримати консультацію психолога та юриста, пройти тестування на ВІЛ, отримати перенаправлення в спеціалізовані клініки. Тут дівчатам можуть допомогти у працевлаштуванні, відновленні документів або в пошуку тимчасового житла.

Контакти: Марина Грудій, "Право на здоров'я" (HelthRight International),  [email protected], (044) 278 2358,  http://www.healthright.org.ua/.

  • У рамках проекту «Говорить пам’ять!» відбулася екскурсійна поїздка до Свято-Успенської Почаївської Лаври. Метою проекту «Говорить пам’ять!», що реалізується з червня 2011 року обласним громадським об’єднанням «Волинські перспективи» та фінансується Міжнародною громадською організацією «Міжнародний Фонд «Взаєморозуміння і толерантність» є протягом 2011-2012 років надання соціальної та реабілітаційної допомоги мешканцям міста Луцька та Волинської області з числа в’язнів-жертв нацизму, остарбайтерів, малолітніх в’язнів, дітей війни шляхом надання їм кваліфікованої соціальної, юридичної і психологічної підтримки та реабілітаційно-масажної допомоги, придбання продуктових пакеті та ліків, підвищення рівня соціальної захищеності, адаптації та рівності можливостей людей похилого віку, залучення їх до активної громадської діяльності, видання інформаційної поліграфічної продукції. В рамках даного проекту відбулася екскурсійна поїздка до Свято-Успенської Почаївської Лаври - твердині віри Христової, обителі благочестя і подвижництва, духовного центру православного народу на Західній Україні. В заході взяли участь учасники проекту та волонтери з числа студентів Луцького інституту розвитку людини. У Свято-Успенському Соборі є дві Лаврські святині: Цільбоносна Стопа Божої Матері та її чудотворна ікона. Успенський Собор вражає своєю величчю, гармонією, вишуканістю і неповторною красою. Паломники помолилися біля місця, де ступала нога Богородиці, випили цілющої води, що тече з Її стопи. На одній з Почаївських гір розташований Свято-Духівський скит, де учасники екскурсії приклонилися до мощей святих, відвідали цілюще джерело праведної Анни, водою якого зцілюються недужі і відновлюють в душах спокій і мир християни.

Контакти: Олена Ольхович, Громадське об'єднання "Волинські перспективи", [email protected], +380332727198, www.v-perspektyvy.com.ua/.

  • З ініціативи Центру культурного менеджменту та за підтримки Європейського. Першим етапом цього процесу було створення культурної мапи Львова у 2008 році, коли було ідентифіковано та проаналізовано наявні ресурси та потреби культурного сектору міста. На основі рекомендацій та висновків культурної мапи розпочинається наступний етап культурного планування – створення стратегії розвитку культури Львова до 2025 року. Культура відіграє все більшу роль у розвитку міст, у формуванні та зміцненні громадянського суспільства. Львів є багатим на різноманітні культурні традиції і має достатньо ресурсів для активного культурного життя, проте культурні організації й об’єднання не завжди мають змогу бути задіяними в розробці стратегії розвитку культури. В місті існує нагальна потреба вироблення культурної політики, яка була б дієвою і відповідала б потребам митців та спільноти. В основі культурного планування лежить співпраця між працівниками культури та особами, які планують культурне життя міста. Це модель узгодженої взаємодії громади і влади, що допомагає зрозуміти як слід використовувати різноманітні активи культури. Наміри про відкриту і спільну роботу по координуванні процесу культурного планування були задекларовані у Меморандумі про співпрацю між Центром культурного менеджменту та Львівською міською радою, а саме Управлінням культури департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради і постійною депутатською комісією з питань культури, промоції, ЗМІ та туризму Львівської міської ради. Для створення стратегії розвитку культури будуть сформовані робочі групи, із врахуванням кластерного підходу. Також запрошуємо активних громадян міста до формування Дорадчої ради, оскільки ми переконані – тільки спільне і відкрите створення стратегії буде сприяти зміцненню позитивних тенденцій у культурному середовищі міста та покращенні культурного потенціалу Львова. Створена стратегія розвитку культури Львова буде представлена для обговорення громадськості із залученням широкого кола учасників та експертів, після чого винесена на розгляд сесії Львівської міської ради. Розпочатий процес має на меті об’єднати громадськість, працівників культури, фахівців з культурного менеджменту, представників влади та підприємництва, митців, журналістів для створення дієвого стратегічного плану розвитку культури, що стане основою формування культурної політики Львова. В результаті спільної роботи над культурним плануванням має бути знайдено чітке бачення культурного розвитку міста, створено і прийнято стратегію розвитку культури, визначено далекоглядні цілі та запропоновано завдання для їх досягнення.

Контакти: Софія Косарчин, Центр культурного менеджменту, [email protected], +38 032 241 82 32, http://www.kultura.org.ua/.

  • Центр взаимодействия бизнеса и общества инициировал создание экспертной панели для повышения уровня вовлечения заинтересованных лиц и организаций в национальные проекты развития корпоративной ответственности бизнеса. Экспертная панель стала консультативным органом Центра ВБО и первой в Украине и странах СНГ инициативой институционального объединения экспертного сообщества. Ростислав Куринько, директор Центра взаимодействия бизнеса и общества: «Создание экспертной панели это ключевая инициатива Центра по обеспечению эффективности, синергии и качества реализации КСО проектов в Украине, а также формированию устойчивого партнерства со всеми группами стейкхолдеров в системном развитии социальной ответственности бизнеса в Украине».В рамках инициативы Центр ВБО планирует создать институт экспертизы социально ответственной деятельности и нефинансовой отчетности украинских компаний. К сотрудничеству приглашены ведущие национальные и международные эксперты в области корпоративного управления, социальной ответственности и устойчивого развития, руководители государственных, общественных организаций и медиа. Александр Харебин, генеральный директор ИГ «Эксперт Украина»: «Уже не первый год наше издание проводит ряд национальных и региональных мероприятий по развитию КСО в Украине. Мы идеологически поддерживаем инициативу Центра ВБО, готовы развивать совместные проекты и сотрудничать в формировании новых площадок для обмена экспертных знаний».

Контакти: Елена Дроцкая, Центр ВБО, [email protected], 1061, http://www.csrjournal.com/.

Контакти

Коментарі

Кушнір Тарас   4497 днів тому   #  

а іншим, незахищеним мешканцям держави Україна, - просто соціальне житло, знявши кальку з російського - виглядає таким чином:

https://lh5.googleusercontent.com/-WC26n7AbY9Q/TtnXyfNmX4I/AAAAAAAACOk/-xUO_YrrnFA/s640/7c0a45384e26.jpg

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.