bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадські організації в дії: огляд подій
22.10.2011

  • Громадською організацією «Дія» спільно з експертами Громадської ради при ХОДА завершено розробку проекту обласної програми програми щодо Реалізації Конвенції ООН про права дитини в Херсонській області на 2012 – 2016 роки. З 7 жовтня в області розпочато громадське обговорення проекту програми, яку для широкого загалу розміщено на сайті “Захіст прав дітей”.  11 жовтня відбулося громадське обговорення проекту програми в Херсоні на базі Південно-українського регіонального інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів. Його учасниками стали керівники і педагоги сільських шкіл всіх районів області, актив громади, лідери неурядових організацій і самі школярі Херсона. Ректорат инстітуту, підтримавши цю ініціативу, провів навіть цілий тематичний навчальний день – день прав дитини, протягом якого відбулися круглі столи, тренінги, дискусії. 12 жовтня в обладміністації відбулося громадське обговорення проекту програми на засіданні Громадської ради при ХОДА, а 13 жовтня – в м.Генічеськ, де у районному будинку культури зібралися небайдужі до дитячих проблем люди – як фахівці, так і актив громади. Продовжують надходити пропозиції та зауваження поштою та інтернетом. Серед них – пропозиції ввести час обмеження перебування неповнолітніх дітей у закладах розваг після 22.00, посилити відповідальність власників цих закладів (дискотек, нічних клубів, ресторанів та кафе, комп’ютерних клубів, а в першу чергу - батьків шляхом введення штрафних санкцій, посилити профілактичну роботу щодо статевого виховання, розпочинаючи з 7-річного віку, приділити особливу увагу необхідності облаштування пандусами освітніх та позашкільних закладів, до залучення максимальної кількості дітей до роботи у гуртках, кімнатах школярів, занять спортом та інші.

Контакти: Лариса Польська, ХОО ВГО "Дія",  [email protected],  0503964915,  http://www.ditu.ks.ua/

  • У жовтні 2011 року у м. Жмеринці, м. Ямполі та м. Могилів - Подільському Вінницької області відбулись семінари - тренінги «Попередження расизму, ксенофобії та подолання перешкод у соціалізації дітей – біженців, шукачів притулку, як найбільш вразливої категорії дітей». На тренінгу було представлено напрацювання ВОПО “Джерело надії” у проведенні заходів “Жива бібліотека”, що сприяють порозумінню між людьми, представниками різних меншин із числа мігрантів, поширенню ідеї культурного розмаїття та міжкультурного діалогу у Вінницькому регіоні, протидіють расизму та ксенофобії. Жива бібліотека” - крок назустріч! З 2010 року Вінницька обласна правозахисна організація “Джерело надії” пропонує новий підхід до вирішення серйозних питань через заходи “Жива бібліотека”. Це - підвищення соціальної згуртованості, руйнування бар’єрів між людьми, що належать до різних груп в суспільстві, потенційне запобігання нетерпимості та попередження конфліктів шляхом заохочення до вільного діалогу, спілкування і взаємодії між людьми.
Контакти: Студілко Алла, ВОПО "Джерело надії", [email protected], 067 135 57 61, www.djerelo-nadii.org/.
 
  • Вінниця, 14 жовтня 2011 року - відбулось урочисте відкриття 78-го театрального сезону Вінницького обласного драмтеатру ім. Садовського. Відтепер театр Садовського став доступним для всіх глядачів, оскільки приміщення адаптоване до потреб людей з обмеженими можливостями. Це стало можливим завдяки реалізації на Вінниччині комплексного проекту «Світ без обмежень: вільний доступ для людей з особливими потребами». У рамках соціальний проекту «Театр Садовського доступний для всіх» в театрі збудовано та відремонтовано відповідно до встановлених норм кімнату особистої гігієни для людей з особливими потребами, знівельовані пороги для зручності пересування в приміщенні театру, збудовано пандус, вмонтовано дзвінок для виклику працівників театру. А на вистави вінницьких виконавців адміністрація театру на пільговій основі надаватиме 10-15 квитків для людей з інвалідністю. Активну участь у проекті прийматиме служба перевезення людей на візках, надаючи спеціальний транспорт. Окрім цього, в рамках проекту «Світ без обмежень: вільний доступ для людей з особливими потребами» Вінницька громадська організація молоді з обмеженими фізичними можливостями «Гармонія» працює над покращенням умов вільного пересування вулицями міста людей на візках та з проблемами зору, організувавши для них супровід та покращивши послуги транспортування. Асоціація користувачів районної бібліотеки “Світ інформації” з міста Бар на Вінничині розширила спектр послуг закладу та створила „бібліотеку, що говорить”. Асоціація також навчила читачів з вадами зору користуванню спеціальним програмним забезпеченням та мережею Інтернет.
Контакти: Катерина Копчук.
  • Найбільше черкащан готові жертвувати на благодійність 1 грн. Цих купюр на благодійному концерті було виявлено аж 279. І лише троє пожертвували двохсот-гривневими купюрами, один – сто-гривневою, 5 – 50,00 грн., 35 – 20,00 грн. Такі підсумки п’яти-часового благодійного концерту на лікування двох-річної Лєри Семенової та 12-річної Віки Потапенко. Його безкоштовно організували волонтери Черкаського обласного молодіжного ресурсного центру 15 жовтня 2011 року на Європейській площі Черкас за підтримки Управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації та Центру європейської інформації при Черкаській ОУНБ імені Тараса Шевченка. Загалом у феєричному дійстві Черкаських молодих талантів та відчайдушної роботи волонтерів зібрано 3.758 грн. – по 1.879 грн. на дитину.
Контакти: Сергій Слинько, Черкаський обласний молодіжний центр праці, [email protected], 36-00-59, 067 473 1152, 093 863 3688, http://www.mrc.ck.ua/.

 

  • 15- 16 жовтня в Чернігові пройшов другий тренінг для членів Громадських рад Чернігівської області. Участь в навчанні взяли члени Громадських рад та представники відділів внутрішньої політики районних державних адміністрацій з Ніжинського, Прилуцького, Корюківського, Варвинськго, Талалаїївського, Щорського та Ріпкінського районів області. Навчання відбулося в рамках проекту Чернігівського освітнього центру «Ініціатива» «Посилення спроможності районних Громадських рад в Чернігівській області». Впродовж майже двох днів учасники тренінгу разом з організаторами і тренерами вчили не лине нормативно-правову базу,що регламентує діяльність ГР, але і відповіді на такі питання: Як Громадській раді ініціювати проведення владою консультацій з громадськістю? Як громадській організації провести громадську експертизу діяльності органів виконавчої влади? Що таке громадський моніторинг і оцінка? Відповіді на всі питання учасники шукали разом з тренерами – представниками чернігівської громадської організації «Поліський фонд міжнародних і регіональних досліджень» Геннадієм Максаком та Юрієм Вдовенком. Наступний тренінг з цієї серії запланований на 28- 29 жовтня.
Контакти: Павло Пущенко, Чернігівська міська громадська організація "Освітній центр "Ініціатива", [email protected], (063)4785562, http://www.pik.cn.ua/.
  • 17 жовтня в Києві на Майдані Незалежності відбувся волелюдний мітинг, організований Федерації профспілок України. Приводом для проведення заходу стало відзначення в цей день Всесвітнього дня боротьби з бідністю. На центральній площі країни зібралися тисячі представників профспілок з усіх регіонів, що представляють усі галузі народного господарства щоб заявити про своє бачення розвитку соціальної політики в державі. Після проведення акції на Майдані Незалежності, колона учасників рушила до будинку Уряду, де відбувся імпровізований мітинг. Після цього профспілковці пройшли ходою повз будинок Верховної Ради України та Адміністрації Президента України. Мітингуючі ухвалили звернення до органів державної влади, яке було вручено лідерами Федерації профспілок України.
Контакти: Віталій Копиш, Навчально-методичний центр Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, [email protected], 0 (462) 95-51-63, http://www.nmc.cn.ua/
  • 17 жовтня 2011 у Фонді розвитку міста Миколаєва (ФРММ) відбулося засідання комісії з визначення переможців конкурсу соціальних проектів «Розвиток самоорганізації місцевих громадянських груп Півдня України - 2011». Мета конкурсу - забезпечення стабільної роботи і зміцнення організаційного потенціалу місцевих громадянських груп за рахунок ресурсної підтримки ініціатив, спрямованих на представництво прав та інтересів громадян і організаційний розвиток МГГ. Переможців цьогорічного конкурсу визначали експерти з Миколаївської, Херсонської областей та АР Крим. Прозорість процедури забезпечувалася використанням сучасних засобів комунікації - учасники обговорення з різних регіонів мали можливість спілкуватися в Skype, використовувалась відеотрансляція наради. В результаті з 46 заявок відібрано 8 переможців. Експерти гідно оцінили високий рівень проектів, поданих на конкурс, і в цьому є заслуга досвідчених консультантів та тренерів, які протягом місяця проводили семінари та консультації, надавали лідерам громадських організацій методичні матеріали, юридичну і спеціальну літературу. Так, у серпні - вересні поточного року експерти ФРММ провели цикл семінарів-тренінгів на тему «Базові навички лідера громадської організації». Понад 60 керівників органів самоорганізації населення та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків отримали необхідні навички з розробки проектів з проведення кампаній представництва прав та інтересів громадян. Проведення чергового такого освітнього заходу заплановано на 24 жовтня 2011 року. 
Контакти: Михайло Золотухін, Борис Кудар, Фонд розвитку міста Миколаєва, [email protected], (0512)47-38-79, http://frgn.mk.ua/, Skype: kudar_boris.
  • 18 жовтня була проведена лекція для студентів Рівненського державного аграрного коледжу на тему «Як діяти, якщо Вас зупинили працівники міліції?». Провів її керівник центру права РОГО «Комітет виборців України», адвокат Микола Глотов. Під час цього навчання студенти дізналися про права й обов’язки свої та правоохоронців, а також, як себе поводити з працівниками міліції в різних життєвих ситуаціях: при перевірці документів, огляду й обшуку, затриманні і навіть у випадках побиття правоохоронцями. Студентам також були безоплатно надані пам’ятка «Як діяти, якщо працівники міліції зупинили Вас?» і книга «Правовий путівник жителів сіл». У ній описані особливості функціонування органів влади в Україні, у формі «питання-відповідь» розглянуті ситуації, з якими найчастіше звертаються мешканці сіл області до центрів права Рівненського КВУ, а також надані практичні рекомендації щодо дій у різних життєвих ситуаціях. Для більшої практичної користі видання наприкінці до неї додані зразки процесуальних документів та контактні дані окремих органів влади і місцевого самоврядування.
Контакти: Святослав Дубов, РОГО КВУ, [email protected]http://www.cvu.com.ua/.
 
  • 20 жовтня 2011 року відкрився спеціалізований сайт Партнерства «За доброчесні державні закупівлі»За словами голови секретаріату громадського Партнерства «За доброчесні державні закупівлі» Алли Волошиної, новий спеціалізований інтернет-ресурс дозволить усім охочим дізнатися все про корупцію в тендерах, заявити про зловживання, налагодити спілкування між сторонами заінтересованими у проведенні чесних закупівель. Сайт допоможе також громадським організаціям у проведенні моніторингу за тендерами. х коштів стосується кожного з нас. «Ми не будемо виконувати роль правоохоронців, поповнюватимемо базу з відкритих джерел, наприклад, засобів масової інформації. На сайті можна буде знайти інформацію про зловживання, про те, хто став їх ініціатором, і на чию користь, власне, тендер був вирішений», - підкреслив президент Творчого об’єднання «ТОРО» - Контактної групи в Україні Transparency International Олексій Хмара. За словами пана Олексія, кожен громадянин зможе долучитися до створення бази корупційних тендерів та повідомити про зловживання. Окрім цього, - зазначив президент Творчого об’єднання «ТОРО», на сайті будуть зібрані контакти усіх людей, які зацікавлені у проведенні чесних тендерів, аби обмінюватися думками. У першу чергу експертів, які можуть дати фахову пораду, якщо не знаєш, що робити, або як трактувати ту чи іншу статтю нормативно-правового акту. 

Контакти: Оксана Якуніна, Партнерство "За доброчесні державні закупівлі", [email protected], 066 3220987, http://www.integrity.pp.ua/.

  • 20 жовтня у місті Івано-Франківськ відбувся круглий стіл «Доступ громадськості до публічної інформації про землі територіальних громад на Прикарпатті». Під час заходу представники неурядових організацій, засобів масової інформації, органи влади ділились власним досвідом застосування норм Закону України «Про доступ до публічної інформації». Станіславська правозахисна група презентувала результати тестування доступу до інформації про землю на Прикарпатті. Експерт проекту Ярослав Васютин інформував, що протягом вересня-жовтня подано 75 запитів до органів влади щодо наявності вільних земельних ділянок, користування земельними ділянками, ефективності такого користування. «Строків надання відповідей намагаються дотримуватись, - відзначив експерт. – Тільки одна місцева адміністрація та районна рада не надала вчасно відповіді, натомість серед селищних рад із 22 вчасно відповіли лише 14». Однак щодо повноти надання відповідей у сфері земельних питань існує суттєва проблема. Серед «підстав» відмови органи влади наводили такі: для задоволення запиту потрібний статут організації; не проведено розмежувань земель державної та комунальної власності; органи влади не знає, які земельні ділянки є вільними; просили особисто приїхати для ознайомлення; посилались на відсутність інформації у органі влади; знаходження інформації в структурних підрозділах органу влади. Також органи публічної влади надалі застосовують формальні відписки, «описи ситуації» із земельним фондом, у відповідях уникаючи надання інформації. Захід проводився Станіславською правозахисною групою у партнерстві із Центром громадської адвокатури за підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження» у рамках проекту «Реалізація права на доступ до інформації про управління та розпоряджання землею територіальних громад у Івано-Франківській області».

Контакти: Іванна Фединчук, [email protected].

  • 21 октября 2011 г. в Донецке состоялся круглый стол, посвященный созданию коалиции «Донбасс без табачного дыма». Организатором круглого стола выступила Донецкая областная организация Всеукраинской общественной организации «Комитет избирателей Украины», которая с января 2011 года реализует проект «Донецк без табачного дыма». Одним из первых шагов коалициантов стало обращение к Донецкому городскому голове с просьбой предоставить информацию о выполнении Решения Донецкого городского совета №6/8 «Об определении мест, свободных от курения и распития спиртных напитков на территории г. Донецка»от 10.11.2011. В ноябре исполнится 5 лет с момента его принятия, однако действенной защиты населения от негативного влияния табачного дыма до сих пор нет, - считают коалицианты. Инициаторы круглого стола подчеркнули необходимость объединения усилий бизнеса, власти и общественности региона для совместной борьбы с пассивным курением, вследствие которого каждый час умирает один украинец. Антитабачную встречу посетили представители социально ответственного бизнеса, которые уже успешно реализуют политику некурения. Иван Черный, менеджер сети ресторанов быстрого питания «Пузата хата», подтвердил успешность внедрения такой политики: «Теперь к нам стали чаще заходить беременные женщины, семейные пары с маленькими детьми. Выручка тоже возросла. Книга жалоб и предложений теперь полна благодарностями от посетителей». Напомним, что с 1 октября 2011 года донецкий филиал «Пузатой хаты» запретил курить во всех своих помещениях и стал одним из немногих заведений, 100% свободных от табачного дыма. Коалиция «Донбасс без табачного дыма» открыта для вступления новых членов. По всем организационным вопросам следует обращаться в ДОО ВОО «Комитет избирателей Украины».

Контакти: Анастасія Прокопенко, Донецька обласна організація ВГО "Комітет виборців України", http://www.cvu.dn.ua/.

  • Протягом жовтня 2011 року мешканці Компаніївського району та гості смт Компаніївка ознайомилися з матеріалами фотовиставки на тему «Не будь байдужим до проблем селища!». Виставка була оформлена за матеріалами фотоспостережень, які вели члени ГО «Взаємодія» під час реалізації проекту «Чисте селище – гідне здорове життя». Робота, яку провела ГО «Взаємодія» разом з волонтерами, не була даремною чи зайвою. Адже ми досягли своєї мети: привернули увагу громади до проблем селища, викликали бажання у мешканців смт Компаніївка відстоювати свої Конституційні права і свободи та вимагати від влади дотримання правових норм та законів. Завдяки активним діям громади представники місцевого самоврядування прийняли рішення про встановлення та утримання громадських вбиралень у смт Компаніївка. Тепер потрібно лише тримати на контролі виконання прийнятих рішень і, звичайно ж, підвищувати свій рівень загальної культури, щоб ми не ховали очі, коли незнайомці нас запитують, де туалет, і тоді селище наше буде гарним і привабливим. А ще громада переконалися, що лише завдяки активним діям можна досягти високих результатів у розбудові громадянського суспільства.

Контакти: Мірхайдарова Олена, Компаніївська ГО "Взаємодія",  [email protected], 0504539888.

  

Від ГУРТа: Не забувайте до новин про свої проведені заходи долучати фотографії :)

 

Контакти

Коментарі

Євгенія Кравченко   4650 днів тому   #  

Днями отримала від читачки та дописувачки ГУРТа лист із запитаннями: Доброго дня, Євгеніє. Хотіла запитати (бо напевно щось пропустила на сайті ГУРТу), як Ви складаєте "Громадські організації в дії: огляд подій"? Куди мають надсилати інформацію ГО?

Вирішила відповісти не лише в приватному листуванні, а й тут:) Хтозна, можливо, комусь також цікаво:)

Новини долучати як зазвичай - за допомогою порталу. У Ваших активах Ви бачитимете статус долучених Вами новин зі статусом "відхилено", з приміткою в заголовку СУБОТА. Це означає, що повідомлення про захід з"явиться в суботу в матеріалі "Громадські організації в дії: огляд подій".

До речі, в цю публікацію долучається інформація про події, які вже відбулися. Тому не забувайте долучати світлити:)

Сподіваюся, відповідь надала вичерпну. Якщо щось не зрозуміло, запитуйте. З радістю відповім)

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.