bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадські організації в дії: огляд подій
16.10.2011

  • Закон України «Про захист суспільної моралі»: Аргументи проти. Пропонуємо до вашої уваги збірку експертних аналізів та коментарів з проблематики державного регулювання суспільної моралі, видану в рамках Громадської кампанії проти встановлення цензури у ЗМІ та містецтві. У брошурі представлені матеріали експерта Ради Європи, Професора Гентського Універсітету Дірка Ворхофа, виконавчого директора Української Гельсінської спілки з прав людини Володимира Яворського, викладача Універсітету Дубліна Костянтина Дегтярьова, інтерв’ю письменників Сергія Жадана, Юрія Андруховича, Ірени Карпи та Дмитра Лазуткіна.

Контакти: Юлія Красільникова, Правозахисний Центр "Поступ", [email protected], +380508106649, http://postup.lg.ua/

  • У Вінниці відкрито Центр підготовки старших по будинку. «Мета нашого Центру навчити громадян правильно взаємодіяти з ЖЕКами та місцевою владою, пробудити в громади активність та чітке розуміння власних прав та обов’язків, та як наслідок цього, стимулювати розвиток громадянського суспільства в регіоні» - зазначив в своїй промові по відкриттю спеціалізованого Центру Віктор Малиновський, Почесний голова Незалежної профспілки «Голос народу». Учасники цього навчального проекту матимуть змогу не лише абсолютно безкоштовно відвідувати заняття, що проходитимуть під керівництвом досвідченого тренера Володимира Францужана, а й отримувати юридичну та аналітичну допомогу від профспілки «Голосу народу» та спілкуватися з журналістським колективом газети «Голос народу +» та інших дружних видань. Планові заняття будуть проводяться щотижня по середах о 17.00 год. у конференц-залі Незалежної профспілки «Голос Народу», за адресою: 21050, м. Вінниця, вул. Соборна 52 (навпроти міськвиконкому, в колишньому приміщенні ПРИВАТБанку). Вхід з двору.

Контакти: Максим Волосевич, Незалежна профспілка "Голос народу", [email protected], 0432 69 66 06, http://www.golos-narodu.com.ua/

  • Центр творчих ініціатив «Східна Україна» за фінансової підтримки Національного фонду за демократію (NED) розпочинає реалізацію проекту «Прозора влада - інформована громада». Проект буде реалізовуватися в трьох «пілотних» містах - Луганську, Алчевську та Стаханові Луганської області. Мета даного проекту - за допомогою новітніх технологій сприяти налагодженню громадського контролю представників територіальних громад за діяльністю органів місцевого самоврядування. Всі матеріали будуть розміщуватися на сайті «Політика 2.0». Крім цього, сайт «Політика 2.0» стане онлайн-майданчиком для обговорення діяльності органів місцевої влади представниками ЗМІ та громадськості, мета якого - аналіз відповідності прийнятих рішень чинному законодавству та вироблення рекомендацій для органів місцевої влади щодо механізмів прозорості прийняття рішень, висвітлення діяльності ОМС.

Контакти: Марія Гавак, ЦТІ "Східна Україна", [email protected]http://activity.org.ua/

  • Минулого тижня 5 жовтня в українській частині дельти Дунаю на заповідній косі Пташина біля гирла Восточне - наймолодшому суходолі Європи - пройшла перша для цієї території акція по збиранню сміття, організована Всесвітнім фондом природи WWF, Молодіжним Дунайським Клубом і Дунайським біосферним заповідником НАНУ за підтримки корпорації “Біосфера”. Акція була присвячена Дню Чорного моря. Було зібрано кілька сотень кілограмів здебільшого пластикового й скляного сміття. Сміття на цій заповідній косі ще ніколи не збиралося, тому накопичилося його в прибережних кущах і на пісчаних пляжах дуже й дуже багато. Звільнивши заповідну косу від сміття, учасники висловили надію на те, що береги й води найінтернаціональнішої у світі ріки спільними зусиллями будуть чистими не тільки на свята.

Контакти: Катерина Куракіна, WWF в Україні, [email protected], 095 28 99 822, http://wwf.panda.org/ukraine.

  • 7-8 жовтня 2011 року на базі осередку громадської активності, що діє в культурно-дозвілевому комплексі с. Глинськ було проведено тренінг з написання проектів та презентація адвокаційного грантового конкурсу для активістів громад Здолбунівського району. Учасники переконалися в тому, що навіть без зовнішнього фінансування можливо вирішити проблему нічного вуличного освітлення сіл, створення притулків для міських бездомних тварин, забезпечити водопостачання та газифікацію, а також здійснити заходи енергозбереження. Якщо якісно підготувати проект, котрий покликаний виявити та усунути причини виникнення проблем. Щоб не відкладати на пізніше вирішення проблем із забезпеченням змістовного дозвілля учнівської молоді, ініціативна група громадян, за результатами першого дня навчання, розпочали підготовку проекту, за яким вже до кінця жовтня буде сформовано команду однодумців, котра, після відповідних курсів, започаткує роботу на базі школи №5 м. Здолбунів Клубу успішних людей і лідерів громади.

Контакти: Віктор Пражмовський, Західноукраїнський центр соціального партнерства.

  • Сумські студенти, волонтери, представники екологічних та громадських організацій 8 жовтня взяли участь у прибиранні Веретенівського парку. Учасниками акції стали близько двох сотень активістів. Кожен отримав рукавички та пакет для сміття. Толока проходила у рамках проекту «Відродимо Веретенівський парк», який реалізується громадською організацією «Сумський обласний ресурсний центр». Мета акції – виховати екологічну свідомість сумчан та жителів області, змусити цінувати природне багатство.

Контакти: Шульженко Оксана, СГО “Сумський обласний ресурсний центр”, [email protected], 066 - 833-09 - 75.

  • 8 – 9 жовтня в м. Чернігові відбувся тренінг для членів Громадських рад Чернігівської області. Навчання відбулося в рамках проекту Чернігівського освітнього центру «Ініціатива» «Посилення спроможності районних Громадських рад в Чернігівській області», що полягає в проведенні навчання членів Громадських рад при районних державних адміністраціях Чернігівської області. В першому тренінгу взяли участь представники Громадських рад з семи районів області: Новгород-Сіверського, Козелецького, Куликівського, Сосницького, Бобровицького, Семенівського та Носівського. Теми тренінгу охоплювали всі етапи діяльності Громадських рад: використання НУО законодавчої бази, що регламентує діяльність ГР, інструменти моніторингу діяльності виконавчої влади, пошук і поширення інформації, методи роботи з органами влади та лобіювання. Учасників тренінгу передовсім цікавили практичні аспекти діяльності Громадських рад, успішні історії колег з інших районів Чернігівської області та всеукраїнський досвід. Відповіді на всі питання учасники шукали разом з тренерами – представниками чернігівської громадської організації «Поліський фонд міжнародних і регіональних досліджень» Геннадієм Максаком та Юрієм Вдовенком. 

Контакти: Павло Пущенко, Чернігівська міська громадська організація "Освітній центр "Ініціатива", [email protected], (063)4785562, http://www.pik.cn.ua/

  • «Стукайте і Вам відкриють», - під таким девізом 9 жовтня, в Красному Лучі відбулася презентація проекту «Твій місцевий депутат», на якій були представлені цілі, завдання і принципи роботи інтернет-ресурсу dep.lg.ua«Зараз на сайті немає депутатів Вашої місцевої ради, - звернулася адміністратор сайту Олександра Хандрамай до підприємців. - Але у Вас є прекрасна можливість ініціювати розміщення ради на dep.lg.ua. Також Ви завжди можете прокоментувати діяльність депутатів обласної ради обраних від Вашого округу».

Контакти: Олександра Хандрамай, 050-885-58-90.

  • 11 жовтня 2011 року Фундація імені князів-благодійників Острозьких завершила переговорний процес з керівництвом публічного акціонерного товариства «Терра Банк». Результатом переговорів для громадських і благодійних організацій буде здійснене благодійне (акційне) відкриття поточних і депозитних рахунків для юридичних осіб ( відкриття рахунку – 1 грн., Клієнт банк – 1 грн., випуск ПК класу Clasik, або Gold за 20-30 грн. ). Встановлення мінімальної суми депозиту 500 грн. для громадських і благодійних організацій. Зменшення мінімальної суми вкладу (100 грн.) та суми поповнення для фізичних осіб (100 грн.) для бідних верств населення (студенти, населення, що отримує соціальні пільги) з подальшим просуванням даного продукту за допомогою акцій, які проводить Фундація імені князів-благодійників Острозьких.

Контакти: Тетяна Гордєєва, Фундація імені князів-благодійників Острозьких, [email protected], (0362) 22-10-81, http://www.fundraising.org.ua/

  • 12 жовтня 2011 року у Луганську відбувся круглий стіл з підбиття підсумків проекту «Твій місцевий депутат: Луганська область». Організатори розповіли, що зараз на сайті dep.lg.ua представлені Луганська обласна, Луганська міська, Алчевська міська, Рубіжанська міська, Олександрівська міська, Сватівська міська та Сватівська районна ради, Денежниківська сільська рада (Новоайдарський р-н). На веб-ресурсі розміщені «особові справи» депутатів, графік прийому, контакти, фото. Також на сайті можна ознайомитись з коментарями і відгуками про роботу депутатів. На жаль, депутати не дуже активно вступають у діалог з громадою, але організатори сподіваються, що цей захід приверне увагу народних обранців до сайту та сприятиме розгортанню відкритого діалогу. У проекті бере участь більше ніж 70 рад різних рівнів і близько 4000 депутатів.

Контакти: Олександра Хандрамай, 050-885-58-90

Від ГУРТа: Не забувайте до новин про свої проведені заходи долучати фотографії :)

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.