bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Уряд створює прозорі умови фінансової підтримки
17.10.2011

Враховуючи важливість суспільно корисної діяльності громадських організацій і творчих спілок, у державному та місцевих бюджетах щорічно передбачаються кошти на фінансову підтримку програм, проектів або заходів цих інститутів громадянського суспільства. Водночас розподіл таких коштів здійснюється за різними процедурами, що зменшує прозорість фінансової підтримки, несе ризик вчинення корупційних правопорушень. У зв’язку з цим Кабінет Міністрів України затвердив єдиний для усіх органів виконавчої влади Порядок проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених громадськими організаціями та творчими спілками, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка (постанова від 12 жовтня 2011 р. № 1049).

Це урядове рішення відповідає завданням Концепції сприяння органами виконавчої влади розвитку громадянського суспільства (розпорядження Кабінету Міністрів від 21 листопада 2007 р. № 1035) щодо створення сприятливих умов для діяльності інститутів громадянського суспільства, зокрема запровадження механізмів їх підтримки на конкурсних засадах. Уряд встановив чітку процедуру організації та проведення конкурсу з визначення програм, проектів, заходів громадських організацій та творчих спілок, для виконання (реалізації) яких надаватиметься підтримка за рахунок коштів як державного, так і місцевих бюджетів, а також порядок проведення моніторингу їх виконання (реалізації). Зокрема, Порядком передбачено обов’язок органу виконавчої влади (організатор конкурсу) оприлюднювати оголошення про проведення конкурсу на власному офіційному веб-сайті, в інший прийнятний спосіб, а також на урядовому веб-сайті “Громадянське суспільство і влада” (у разі надання підтримки з коштів державного бюджету).

Для розгляду конкурсних пропозицій та проведення моніторингу виконання програм (реалізації проектів, заходів) організатор конкурсу повинен утворити конкурсну комісію, половину чисельності якої складатимуть представники громадськості – голова громадської ради при відповідному органі виконавчої влади, представники громадських організацій, творчих спілок, наукових установ, фахівці відповідно до тематики конкурсу. Водночас членом комісії не може бути особа, що є керівником, членом керівних органів або працівником громадської організації, творчої спілки, яка подала конкурсну пропозицію для участі в конкурсі. Член комісії, у якого буде виявлено конфлікт інтересів, виводитиметься з її складу, а прийняте рішення підлягатиме перегляду.

Важливою складовою проведення конкурсу стане відритий захист конкурсних пропозицій керівниками відповідних громадських організацій, творчих спілок. Після його проведення члени конкурсної комісії індивідуально оцінюватимуть пропозиції за шкалою від 0 до 10 балів за такими критеріями:

  • відповідність цілям та пріоритетним завданням, які визначив організатор конкурсу;
  • очікувана результативність програми, проекту, заходу;
  • ефективність використання передбачених бюджетних коштів;
  • повнота охоплення цільової аудиторії;
  • нноваційність;
  • рівень кадрового та матеріально-технічного забезпечення учасника конкурсу, досвід діяльності у відповідній сфері;
  • спроможність учасника конкурсу продовжувати виконання програми (реалізацію проекту, заходу) або здійснювати подібні заходи після припинення фінансової підтримки.

Конкурсна комісія підсумовуватиме оцінки конкурсних пропозицій, після чого прийматиметься рішення про визначення переможців. На підставі цього рішення орган виконавчої влади укладатиме договори про виконання програми, реалізацію проекту, заходу. Рішення про визначення переможців конкурсу в обов’язковому порядку буде оприлюднюватися на офіційному веб-сайті органу виконавчої влади, а також урядовому веб-сайті “Громадянське суспільство і влада” (у разі надання підтримки з коштів державного бюджету).

Для забезпечення ефективності фінансової підтримки передбачено проведення органом виконавчої влади щоквартального моніторингу виконання програм, реалізації проектів, заходів. Також після завершення відповідної діяльності громадських організацій, творчих спілок орган готуватиме підсумковий висновок, який оприлюднюватиметься на його офіційному веб-сайті та урядовому веб-сайті “Громадянське суспільство і влада” (у разі надання підтримки з коштів державного бюджету).

Важливо, що на підставі цього підсумкового висновку конкурсна комісія може визнати, що програму (проект, захід) не виконано (не реалізовано). У такому разі орган виконавчої влади може прийняти рішення про повернення бюджетних коштів до відповідного бюджету. Необхідно зазначити, що Порядок проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених громадськими організаціями та творчими спілками, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка, розроблявся робочою групою, до складу якої входили представники інститутів громадянського суспільства.

Крім того, у 2010 р. відбулось обговорення проекту документу з громадськими радами при центральних і місцевих органах виконавчої влади. Передбачається, що затверджений Урядом Порядок забезпечить прозорі умови розподілу бюджетних коштів для підтримки програм, проектів, заходів громадських організацій і творчих спілок та посилить можливість цих інститутів громадянського суспільства здійснювати суспільно корисну діяльність.

Контакти

  • Тетяна Андрійчук
  • Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України
  • [email protected]
  • (044) 256-72-03
  • http://195.78.68.85/civic/contro...

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.