bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Володимир Перепечаєнко: професійна робота в третьому секторі не потрібна (відео)
13.10.2011

Про досвід Луганської консалтингової служби «Єдиноріг» як провайдера послуг у рамках ваучерної системи програми UNITER ГУРТу розповідав Володимир Перепечаєнко – психолог, тренер, консультант із організаційного розвитку.

У 2008 році пан Володимир передав керівництво Луганською обласною групою медіації Галині Тищенко. З тих пір консультує декілька організацій громадянського суспільства та надає самостійно послуги як приватний підприємець для юридичних осіб різних форм власності. На порталі Розвиток ОГС зареєстрований як провайдер послуг – приватний підприємець під брендом Консалтингова служба «Єдиноріг».

Основні види діяльності: дослідження ринку, консультування керівників, підготовка персоналу.

Протягом року я працював із п’ятьма організаціями як провайдер послуг у рамках ваучерної системи програми UNITER. А саме:

  • ЛОГО "Громадянська ініціатива Луганщини", м. Луганськ;
  • ГО "Центр Європейської Співпраці", м. Донецьк;
  • ГО "Горизонт", смт. Біловодськ;
  • БО "Де Поль Харків", м. Харків;
  • ЛБФ "Крок у майбутнє", м. Луганськ.

Замовлення відбувалися по різному. Перший раз на мене вийшли самостійно, оскільки ми раніше були знайомі та про мої послуги знали. Два рази – це моя відповідь на об’яву, розміщену на порталі Розвиток ОГС. Ще два рази – я провів презентацію ваучерної системи в відомих для мене ОГС, після чого вони оформили заявки.

Послуги були переважно двох видів – консультування і навчання в рамках семінару або тренінгу. Тематично були перетини за деякими окремими блоками. Наприклад, загальна проблема для більшості ОГС – організація роботи правління, контракт із волонтером, оптимізація організаційної структури. Якщо бути точнішим, то послуги організаціям були надані наступні:

  • Консультування керівництва і лідерів організації з питань організації та оптимізації роботи правління;
  • Консультування керівництва ОГС із питань формалізації організаційної структури;
  • Тренінг «Стратегічне управління проектами та заходами»;
  • Тренінг-фасилітація «Розробка стратегії НУО»;
  • Тренінг «Стратегія просування послуг і PR-діяльність НУО»;
  • Розробка плану по залученню ресурсів;
  • Консультування лідера фонду та керівників напрямків із питань створення системи розвитку людських ресурсів в організації;
  • Семінар «Моніторинг та оцінка в організації».

У консультаціях і навчанні в усіх організаціях обов'язково брали участь члени правління чи виконавчий директор, керівники напрямів. Єдиний випадок – районна організація – до навчань долучилися волонтери та представники від громади.

Плата за послуги була різною – від 200 до 500 доларів. Загальна сума від наданих послуг п'ятьом організаціям – 1500 доларів.

Вважаю цю програму унікальною. Для керівника, зацікавленого в розвитку своєї організації, поки це фактично єдина можливість. Оскільки донори рідко виділяють ресурси на зміцнення спроможності ОГС, а власних ресурсів для цього немає. За останні 10 років я можу назвати не більше 4-х подібних донорів. З іншого боку, ця програма дозволяє вирішити тільки свою унікальну проблему. Як провайдеру послуг мені це створює деякі незручності – практично кожна програма є штучною, доводиться її розробляти майже з нуля.

Найбільше запам’ятався тренінг з PR для БО "Де Поль Харків". Були запрошені найсвятіші отці як партнери організації. В ході роботи в мене був зруйнований стереотип, відомий в народі як "Навіщо попу баян?". Особливо, коли один із настоятелів церкви приїхав на байку та у відповідній амуніції.

Рекомендую організаціям, які хочуть скористатися ваучерною системою програми UNITER, для початку, добре розібратися, що таке організаційний розвиток і навіщо він потрібен організації. І наостанок – запросити досвідченого консультанта для оцінки спроможності, щоби визначити, що для організації є найнеобхіднішим.

Нагадаємо, нещодавно ГУРТ дізнавався в Якова Рогаліна, директора ДМБФ «Доброта», про досвід їхньої організації як провайдера послуг у рамках ваучерної системи програми UNITER.

Матеріал підготовлений у рамках проекту «Інвестуймо в інституційну спроможність громадянського суспільства», який реалізується Ресурсним центром ГУРТ у межах проекту «Об’єднуємося заради реформ (UNITER)», що фінансується Агентством США з Міжнародного Розвитку (USAID) та здійснюється Pact Inc.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.