bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Доцільність обмеження доступу до інформації в генпланах оцінить громадськість
26.09.2011

Спеціалісти з різних сфер життєдіяльності міст проведуть фаховий аналіз і дадуть експертну оцінку змісту Переліку відомостей, що становлять службову інформацію, розробленому Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Ініціатором експертизи є Східноукраїнський центр громадських ініціатив (СЦГІ).

За словами Володимира Щербаченка, голови Центру, саме цей перелік є підставою накладання на генеральні плани міст грифів “ДСК” (“Для службового користування”) й “Таємно”.

Ці грифи обмежують доступ громадян до основної містобудівної документації, що суперечить законам України та Конституції.

Методологію та перебіг відповідної громадської експертизи було визначено вчора, 25-го вересня, на першій робочій зустрічі експертної групи в Києві. В зустрічі взяли участь представники громадських організацій “Бюро екологічних розслідувань”, “Луганська археологічна спілка”, “Центр громадянських ініціатив”, творчого об’єднання “ТОРО”, АЦ “Бюро економічних та соціальних досліджень”, а також науковці Харківської національної академії міського господарства й Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України.

Інформація про процедуру ухвалення зазначеного наказу є недоступною громадськості, а підстави, якими керуються державні експерти при формуванні Переліку, є незрозумілими, - пояснює ситуацію правозахисник.

На думку правозахисників, громадськості невідомо про вплив, який матиме обмеження доступу до певної інформації на економічний розвиток міст, на стан довкілля, як забезпечуватиметься збереження культурної й історичної спадщини, чи сприятиме це рішення подоланню корупції.

Тому експерти з указаних галузей планують отримати від Мінрегіону дані про процедуру формування Переліку, його прогнозований вплив на розвиток інших сфер державного управління й дати свою оцінку цим процесам.

В ході проведення громадської експертизи планується широке публічне інформування громадськості щодо перебігу процесу та результатів дослідження.

Громадська експертиза державної політики щодо формування переліків службової інформації та її впливу на доступ громадськості до генеральних планів міст України проходить у межах проекту «Через доступ до генеральних планів – до містобудування без корупції» Його реалізує Східноукраїнський центр громадських ініціатив за фінансової підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду «Відродження».

Контакти

  • Володимир Щербаченко
  • Проект «Через доступ до генеральних планів – до містобудування без корупції» (3-й етап)
  • [email protected]
  • 067 640 94 40
  • http://totalaction.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.