bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Які перші кроки у реформуванні системи державної фінансової підтримки ІГС?
26.09.2011

Державна фінансова підтримка інститутів громадянського суспільства (ІГС) має відійти від принципу статутної підтримки і орієнтуватися на виконання завдань державної політики та надання ІГС послуг цільовим групам. Про це заявили експерти Українського незалежного центру політичних досліджень під час першого засідання робочої групи Секретаріату Кабінету Міністрів та Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Ціль робочої групи – розробити рекомендації щодо змін до законодавства (законів, постанов КМУ) з метою забезпечення більш сприятливої системи фінансової підтримки ІГС з боку держави, приватного сектору, а також забезпечення можливості отримувати прибуток від продажу платних послуг (надання соціальних послуг, участь у державних закупівлях, некомерційна підприємницька діяльність).

На думку експертів УНЦПД, громадська організація може отримати від держави кошти тоді, коли вона пропонує для одержувачів (молоді, ветеранів, інвалідів тощо) послуги, спрямовані на виконання завдань державної політики. Таким чином держава могла б реалізувати принцип субсидіарності: не брати на себе виконання тих послуг, які можуть виконати громадські організації, краще знаючи потреби певної цільової групи.

УНЦПД вважає, що першими кроками для реформування системи державної фінансової підтримки ІГС мають бути:

  • ухвалення Постанови КМУ, яка запровадить єдиний для всіх органів виконавчої влади конкурсний порядок розподілу коштів державної фінансової підтримки програм та проектів громадських організацій;
  • запровадження процедури конкурсного відбору ІГС для реалізації заходів цільових програм;
  • формування процедур планування видатків на державну фінансову підтримку ІГС.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ висловив готовність імплементувати рекомендації робочої групи в урядові постанови, а також організувати розробку Міністерством юстиції (або іншим розробником) законопроектів для подання на розгляд ВРУ.

Свої пропозиції надсилайте Анастасії Красносільській на e-mail anastasia[at]uncpd.kiev.ua до 30 вересня 2011 року.

Довідково

На сьогодні у сфері розподілу державних коштів для громадських організацій панує безлад. ОВВ самостійно розпоряджаються, кому і за якими процедурами розподіляти гроші. Фінансова підтримка ВГО інвалідів, молоді та дітей, чорнобильців, творчих спілок, організацій нацменшин за минулий рік склала 186 млн 565 тис. грн. Ані копійки не було передбачено для діяльності правозахисних та екологічних організацій; благодійні ж взагалі позбавлені права отримувати державну фінансову підтримку. При цьому щороку майже 30 млн грн роздають близько 20-ти одним і тим самим ГО інвалідів.

Причому розподіл коштів здійснюють власне представники організацій, які претендують на фінансування. Не мають головного болю на тему фінансування також НОК і НКСІ. У 2010 році вони отримали 19,6 млн грн та 119 млн грн відповідно. При цьому міністерства можуть із року в рік фінансувати неефективну діяльність виконавців програм, оскільки відсутній моніторинг реалізації програм за державні кошти.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.