bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Стартувала наукова експедиція WWF в дельту Дунаю
29.08.2011

Минулого тижня стартувала перша наукова експедиція з оцінки екологічної уразливості дельти Дунаю до наслідків зміни клімату, що проходить у рамках міжнародного проекту Всесвітнього фонду природи, Дунайського біосферного заповідника та Центру регіональних досліджень (м. Одеса).

Перед експедицією, що охопить територію української дельти Дунаю від м. Рені до нових ділянок зростаючої дельти, постають завдання оцінити наслідки змін клімату для різних екосистем Дунаю: від озер і плавнів до самої ріки та її рукавів, а також попередньо оцінити потенціал біомаси та потенціал відновлення дельти.

Перше експедиційне обстеження української частини дельти Дунаю у зв’язку зі зміною клімату проходить у рамках проекту “Адаптація Дельти Дунаю до кліматичних змін шляхом інтегрованого управління водними та земельними ресурсами”, що має на меті підготувати Дельту Дунаю до можливих впливів зміни клімату. Трирічний проект фінансується Євросоюзом й об’єднує 3 країни: Румунію (партнери проекту - Заповідник «Дельта Дунаю» та Всесвітній фонд природи), Україну (Дунайський біосферний заповідник, WWF і Центр регіональних досліджень) та Молдову («Екоспектр»). Проект проводиться за підтримки Міжнародної комісії із захисту Дунаю (ICPDR).

До складу експедиції входять більше 10 вчених й експертів з екологічної оцінки, водних і лісових ресурсів, протипаводкового захисту, біологічного різноманіття й інших питань від науково-дослідних, державних установ та громадських природоохоронних організацій України: Чорноморська орнітологічна станція, Дунайський біосферний заповідник, Придунайська гідрометеорологічна обсерваторія, Ізмаїльський держлісгосп, Дунайське басейнове управління, Укрпівдендіпроводгосп, Центр регіональних досліджень, Всесвітній фонд природи в Україні.

За підсумками експедиції, що пройде з 22 до 31 серпня, експертна група з кліматичних змін розроблятиме стратегію й плани адаптації дельти Дунаю до наслідків зміни клімату, а також будуть визначені території для відновлення екосистем і потенціал дельти з виробництва біопалива й реалізації проектів по використанню біопалива для опалення.

Інформація про хід експедиції, а також фотографії та звістки “з полів” будуть доступні в соціальних мережах у групах WWF в Україні.

Дельта Дунаю - найбільш мальовнича та багата біорізноманіттям частина ріки - визнана територією всесвітньої спадщини та задля її збереження на базі Дунайського біосферного заповідника (Україна) і біосферного заповідника “Дельта Дунаю” (Румунія), створений транскордонний біосферний заповідник, що одержав сертифікат ЮНЕСКО. Через свою унікальність дельта Дунаю була включена Всесвітнім фондом природи WWF у список 200 найціннішіх та підданих загрозі знищення екорегіонов світу (WWF Global 200).

Дельта Дунаю є одним з небагатьох у світі місць гніздування рідкісних і зникаючих водоплавних птахів, таких як рожевий і кучерявий пелікани, орлан-білохвіст, малий баклан та багатьох інших, яким загрожує повне вимирання у випадку зникнення їхніх місць мешкання.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.