bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чия земля?
25.07.2011

Сферу земельних відносин вважають найбільш потенційно можливою для зловживань. Важливий аспект управління та розпоряджання землями, що належать територіальним громадам - це доступність до інформації про земельні ділянки для громадян, громади, громадськості.

На сьогодні можна стверджувати, що сфера земельних відносин є в певній мірі закритою від громадськості, та в зв’язку з цим стала сприятливим середовищем для зловживань, у тому числі із залученням працівників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування. Зловживання у сфері земельних відносин в даний час стає повсякденним явищем.

Відсутність такої інформації як шляхом пасивного доступу, так і шляхом активного доступу, не дає змогу громадянам реалізувати своє право на безкоштовне отримання земельної ділянки чи її оренду тощо, а територіальній громаді здійснювати контроль за ефективним використанням та розпоряджанням земельними ділянками, що знаходяться на території населених пунктів чи за їх межами.

На веб-сайтах органів місцевого самоврядування є тільки поодинокі випадки розміщення інформації про окремі земельні ділянки. Така інформація переважно є закритою для доступу громадян.

Станіславська правозахисна група спільно із партнерами протестує стан доступу до інформації, а також можливості захисту порушеного права, визначить перешкоди реалізації та можливості покращення доступу до інформації про земельні діляни територіальних громад області.

Правозахисні ініціативи реалізуються Станіславською правозахисною групою (м.Івано-Франківськ) у партнерстві із Центром громадської адвокатури(м.Львів) за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у рамках проекту «Реалізація права на доступ до інформації про управління та розпоряджання землею територіальних громад у Івано-Франківській області».

Для реалізації права громади та громадян до доступу до інформації, формування прецедентів захисту такого права на інформацію, розширення доступу мають актуальне значення правозахисні громадські кампанії, ведення стратегічних судових справ із цієї тематики, активні інформаційні кампанії.

Як зазначає керівник проекту, голова Станіславської правозахисної групи Андрій Малетин «проект буде реалізовуватись протягом липня 2011р. - травня 2012р. та має на меті здійснення правозахисних ініціатив, спрямованих на реалізацію права на доступ до інформації про земельні ділянки територіальних громад Івано-Франківської області».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.