bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Депутати підтримують гармонізацію законодавства відносно захисту прав дітей
20.07.2011

У підсумку проведеного круглого столу «Реалізація рекомендацій Комітету ООН з прав дитини за результатами розгляду державних доповідей України. Питання протидії злочинам проти дітей» організатори залучилися підтримкою представників Верховної Ради у вдосконаленні законодавчих гарантій захисту прав дітей, проте деякі наріжні камені все ще мають місце.

Ініціювали проведення круглого столу 8 липня Інститут законодавства Верховної Ради України,Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда-Україна» за підтримки представництва Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Обговорити нагальні питання під час експертного заходу зібралися народні депутати, представники згаданих організацій та структур, співробітники центральних органів виконавчої влади, громадських організацій та науковці. Не обійшлося без інноваційних пропозицій.

Юкіє Мокуо, Представник Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ в Україні запропонувала створити базу даних, за допомогою якої можна було б узагальнювати інформацію про торгівлю дітьми, сексуальну експлуатацію дітей, створити реабілітаційні послуги для жертв торгівлі дітьми, дитячої проституції й інших форм сексуальної експлуатації. До речі, ці та інші положення також містяться в Заключних зауваженнях Комітету ООН з прав дитини за результатами розгляду чергової державної доповіді України про виконання однойменної Конвенції на початку 2001 року.

Чи достатньо розвинута діяльність кримінальної міліції у справах дітей? Чи достатньо ресурсів для виконання завдань? Де знайти необхідну кількість фахівців у цій галузі? Такі питання, після загального огляду національного законодавства України у цій сфері поставила перед експертами президент Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Україна» Катерина Левченко. Також експерт від третього сектору звернула увагу присутніх на прогалини, які існують в законодавстві, на необхідність звільнити від відповідальності дітей, які втягнуті у дитячу проституцію, на не завжди доцільне використання законодавства.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань вдосконалення законодавства про адміністративні правопорушення Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Шемчук запропонував встановити чіткий вік досягнення статевої зрілості, на його думку, це врегулює відповідальність за відносини з особою. яка не досягла такого віку. Народний обранець наголосив також на необхідності проведення широкомасштабних інформаційних кампаній щодо проблеми сексуальної експлуатації дітей, зокрема проблеми дитячої проституції.

У цьому пана Шемчука підтримала Еліна Шишкіна. Голова підкомітету з питань конституційного статусу Президента України, КМУ, центральних органів виконавчої влади Комітету ВРУ з питань правової політики, втім, зазначила, що для того щоб робота була не марна, до людей слід доносити суть проблеми і чому саме таке вирішення буде найефективнішим. Адже ЗМІ не завжди висвітлюють все з кращого боку, не замислюючись над суттю проблеми. Тому, вона підкреслила, що робота має відбуватися не лише на законодавчому рівні, а й у розвитку інформаційної розробки цього вектору.

Представники науки представили пропозиції по зміні законодавства у сфері протидії дитячій проституції. Зокрема, виступили проти застосування санкцій щодо дитини, яка залучена до занять проституцією. Запропонували низку змін, які необхідно внести до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення. Багато пропозицій висунули учасники круглого столу щодо покращення адміністративного законодавства.

Було запропоновано створити «Фонд компенсації», за допомогою якого постраждалим виплачували компенсацію особи, які втягнули їх в проституцію чи експлуатацію (за досвідом Франції). Психологи, які були присутні, запропонували щоб діти направлялися за допомогою не тільки до психологів, а й психіатрів, для кращого аналізу їх стану. Вирішили, що дітям та їх батькам треба пояснювати не тільки їх права, але і обов’язки, які вони мають, щоб зберегти баланс між ними. Наріжним каменем – проблемою, що так і не отримала належного вирішення, стало наболіле питання про відповідний переклад українською мовою назви Конвенції Ради Європи № 201 про захист дітей від сексуальної експлуатації та зловживань сексуального характеру. Правозахисникам співробітники МінЮсту так і не дали відповіді щодо того, чи будуть подолані «труднощі перекладу».

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.