bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Наша мета – компетентні співробітники, але наша місія - зміна системи
25.06.2011

Американський експерт з прав дітей, автор численних публікацій з соціальної роботи із сім’ями і дітьми Джудіт РАЙКУС завершила свій візит в Україну, під час якого зустрілася із фахівцями, які працюють в інтересах дітей, поспілкувалася із читачами своїх книг та випускниками розроблених нею тренінгових програм.

«Знання можуть ефективно вплинути на покращення життя багатьох сімей з дітьми, вони допомагають розробити послуги в інтересах дітей та сімей, а також створити середовище, в якому ці послуги можуть ефективно функціонувати», -зазначила д-р Райкус, співавтор 4-томного видання «Соціально-психологічна допомога дітям і сім’ям групи ризику» і програмний директор Інституту соціальних послуг (США), під час зустрічі із заступником голови КОДА Тетяною Подашевською та фахівцями Київської області, які працюють в інтересах дітей.

Інститут соціальних послуг, який понад 30 років тому заснувала пані Райкус, є партнером Київської обласної державної адміністрації та благодійної організації Партнерство «Кожній дитині» у впроваджені проекту «Попередження вилучення дітей із сімейного середовища шляхом впровадження механізму гейткіпінгу в Україні», який має на меті зменшити на 30% кількість дітей, що перебувають в інтернатних закладах Київської області, за рахунок покращення системи прийняття рішень та розвитку сімейно-орієнтованих послуг для сімей з дітьми у громаді.

Тетяна ПОДАШЕВСЬКА відзначила, що в даний час важливість питання захисту дітей вийшла на новий рівень усвідомлення чиновників. На підтвердження цього вона навела перелік документів, спрямованих на покращення координації та співпраці різних відомств в інтересах дітей, розроблених протягом останнього року, регулярний аналіз цих на Координаційній раді з питань захисту дітей при КОДА.

Так, було розроблено та затверджено Порядок міжвідомчої взаємодії щодо здійснення соціальної роботи та соціально-правового захисту дітей та сімей з дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах, відомчі інструкції для працівників закладів освіти та охорони здоров’я, критерії оцінки ефективності діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у сфері забезпечення у сфері забезпечення прав дітей.

Василина ДИБАЙЛО, директор Партнерства «Кожній дитині», повідомила те, що в рамках спільного проекту вдалося не лише вплинути на систему прийняття рішень, але й комплексно запровадити тренінговий курс для фахівців соціальної сфери «Захист дитини: сімейно орієнтований підхід», розроблений Інститутом соціальних послуг, і підвищити кваліфікацію 160 фахівців, які працюють в інтересах дітей.

Важливо, що впровадження програми було підтримано Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій Київської облдержадміністрації.

Відмінною особливістю цієї програми є власне сімейно-орієнтований підхід до надання соціальних послуг, і той час як попередня модель соціальної роботи з сім’ями передбачала підхід «порятунку дитини».

Про важливість регулярного навчання в процесі системних зімн д-р Райкус наголосила також під час зустрічі із фахівцями, які працюють в інтересах дітей, читачами своїх книг, та учасниками тренінгів.

«Зміни керівництва, пріоритетів у фінансуванні, політичних пріоритетів мають місце не лише в Україні, але і в інших державах світу. І це ще не повний перелік труднощів, з якими я стикалася за 35 років своєї роботи у сфері захисту сімей і дітей», - розповіла присутнім пані Райкус.

«Але мені завжди надавало наснаги те, що за будь-яких обставин існували професіонали, які вірили у важливість цієї роботи, не покладали рук і продовжували регулярно доносити свої думки до інших. І найефективнішим інструментом для такого спілкування беззаперечно був тренінг. Вони передавали свої повідомлення знову і знову різним групам людей, на різних етапах їхнього розвитку і з часом – змогли вплинути на те, що робота усієї системи почала працювати по новому.

Адже коли Ви закладаєте вірні цінності сімейно орієнованої соціальної роботи учасникам Ваших тренінгів, а потім вони досягають успіхів у кар’єрі і впливають на політику, політичний курс змінюється», - наголосила вона.

Відповідаючи на запитання своїх читачів, пані Райкус зазначила, що від початку написання своїх робіт і не сподівалася на те, що вони матимуть вплив на практику соціальної роботи в Україні. Проте переконана, що в усіх її публікаціях та кращих практиках закладено універсальні цінності соціальної роботи, які мають значення у будь якої частини світу: розуміння потреб клієнта, залучення його до співробітництва, наголос на сильних сторонах клієнта та допомога йому побороти складну ситуацію, мотивування і активна участь у прийнятті рішень.

Розповідаючи читачам про розвиток соціальної роботи в США, зокрема у сфері захисту дітей, яка виокремилася в середині 1970-х років Джудіт Райкус підкреслила важливість застосування практик, які засновані на доказовій базі:

«Я переконана, що сім’ї і діти заслуговують на найкраще. І ми не маємо права примножувати страждання сімей з дітьми нашими помилками. Тому я хочу передати свій 35-річний досвід в Україну, аби він якомога ефективніше зміг знайти відповіді на Ваші питання у соціальній роботі».

Наприкінці зустрічей на знак поваги пані Райкус отримала подяку від Київської обласної державної адміністрації та відзнаку від колишнього Міністерства у справах сім’ї, дітей та молоді за активність у справі захисту прав дітей.

За більш детальною інформацією, будь ласка, звертайтеся до:

Оксани Швед, заступник директора з розвитку

[email protected]

Додатково:

Джудіт Райкус, директор та співзасновник Інституту соціальних послуг (США), старший аналітик з питань політики, програмний директор Північноамериканського ресурсного центру з добробуту дітей, головний редактор Американського професійного об’єднання з протидії насильства над дітьми. Має ступінь доктора психології (1990 р.) та магістра соціальної роботи (1972 р.) та понад 35 років працює в сфері соціальних послуг в якості соціального працівника, координатора з розвитку персоналу, тренера та консультанта.

Д.Райкус є співавтором чотиритомного видання «Соціально-психологічна допомога сім’ям та дітям групи ризику» та низки публікацій щодо практичних аспектів соціальної роботи та тренінгової діяльності. В рамках проекту Д. Райкус передала українським фахівцям розроблені нею програми та методики соціальної роботи, сприяла їх адаптації та впровадженню в Україні.

Про проект:

Проект «Попередження вилучення дітей із сімейного середовища шляхом впровадження механізму гейткіпінгу в Україні» - впроваджується МБО Партнерство «Кожній дитині» спільно з Інститутом соціальних послуг (США) за сприяння Київської обласної адміністрації і спрямований на розвиток ефективних моделей сімейно-орієнтованих послуг для сімей та дітей на рівні громади та попередження вилучення дітей із сімей. Проект реалізується за фінансової підтримки Фонду Геральда та Генрієти Рауенхорст та Міжнародної організації «Кожній дитині» (EveryChild), Велика Британія.

Про Партнерство «Кожній дитині»

Партнерство «Кожній дитині» професійно допомагає сім’ям, органам влади і суспільству створити найкращі умови для розвитку дітей. Благодійна організація робить все можливе для того, щоб кожна дитина могла скористатися своїм правом на сім’ю, а дітей в інтернатних закладах ставало все менше і менше.

Партнерство «Кожній дитині» надає професійну, методичну і фінансову підтримку службам, які захищають права дітей, та сприяє удосконаленню регіональної і національної соціальної політики у відповідності до Конвенції ООН з прав дитини. Організація самостійно або в партнерстві з іншими державними та громадськими організаціями створює та розвиває інноваційні соціальні послуги, запроваджує ефективні методи і технології соціальної роботи, підвищує кваліфікацію спеціалістів на основі сучасного вітчизняного і зарубіжного досвіду соціальної роботи.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.