bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадські ради у фокусі: перша зустріч представників громадських рад Донецької області
20.05.2011

18 травня 2011 в Донецьку пройшла перша розширена нарада голів Громадських рад регіону, що були утворені при органах виконавчої влади.

Зустріч була ініційована та організована Громадською радою при ОДА за підтримки Головного управління взаємодії з громадськістю та у справах національностей і релігій Донецької обладміністрації. В ній взяли участь 40 представників громадських рад, органів місцевої влади та самоврядування Донеччини.

Основною метою наради було обговорення перших результатів діяльності новостворених громадських рад та налагодження подальшої співпраці. Під час спілкування учасники обмінялися досвідом, поділилися своїми проблемами та загрозами, що можуть перешкодити нормальній роботі рад, внесли пропозиції щодо подальшої співпраці.

Під час наради члени Громадської ради при Донецькій ОДА та громадських рад з області поділися своїм досвідом співпраці з органами місцевої виконавчої влади та роботи всередині самих рад. Було визначено, що існує багато проблем, які можуть зашкодити плідній роботі. Серед них: закритість влади на місцях, інертність представників громади, заполітизованість підходів до роботи в громадських радах, несистемна взаємодія між усіма учасниками процесу, відсутність певних знань та навичок у роботі з владою, нерозуміння принципів державного управління та роботи чиновників тощо.

Для вирішення цих та інших питань більшістю учасників було прийнято рішення:

  • налагодити системну співпрацю задля методичної, практичної та інформаційної підтримки;
  • ознайомитись з планами діяльності громадських рад Донецької області, взяти участь в заходах, що ними будуть організовані (спільні засідання комісій, зустрічі, наради тощо).

Найближчим часом буде сформована база даних громадських рад регіону, з якою можна буде ознайомитися на блозі Громадської ради при Донецькій ОДА.

З перших вуст:

Кіпень Володимир, Голова громадської ради при Донецькій ОДА, керівник ДОГО «Донецький інститут соціальних досліджень і політичного аналізу»: «Створення громадських рад відповідно новій постанові КМУ № 996 надало серйозний імпульс розвитку громадянського суспільства в Україні та регіоні. Наша задача – максимально використати можливості для забезпечення справжньої та більш дієвої участі, впливу та контролю з боку громадян у формуванні та проведенні політики органами влади на місцях. Крім того, одне із головних питань вже в контексті співпраці з іншими радами - налагодження контактів, де інші змогли би взяти краще від Громадської ради при ДонОДА, а ми - частину досвіду від рад з регіону. Об’єднання зусиль громадських рад області - надзвичайно важливий напрям роботи. В єднанні громадськості – наша сила впливу на владу». • Маштакова Ольга, начальник Головного управління взаємодії з громадськістю та у справах національностей і релігій Донецької ОДА: «Ми мали вже досвід, коли громадські ради були створені лише на папері. Сьогодні, нова рада при Донецькій ОДА є дієвою, вона працює. Одним із результатів її діяльності є те, що сьогодні ми зібрались разом. Нам цікаво, хто опікується питаннями розвитку громадянського суспільства на місцях, які є проблеми, щоб їх більш вдало вирішувати. Ми працюємо над комунікаціями з громадськістю, знаємо, що є багато питань, які необхідно вирішувати за участю самих громад. Але участь буває різною. Це можуть бути акції протесту, які в більшості не несуть за собою послідовної реакції, або - конструктивний діалог громади (через Громадські ради) та влади (депутатський корпус, керівники міст та районів тощо). Сподіваюсь, що подальші кроки будуть продуктивними. Проблем існує багато, але є надія, що ми зможемо їх спільно вирішувати».

Клюжев Олександр, заступник голови громадської ради, Голова правління ДОГО «Громадська коаліція «Право на майбутнє»: «Розпорядження Голови Донецької ОДА про початок роботи над обласною програмою зі сприяння розвитку громадянського суспільства необхідно розглядати у якості декларації того, що проблематика громадянського суспільства відноситься до пріоритетів соціально-економічного розвитку регіону. Тепер все залежить від того, наскільки громадськість регіону зможе скористатись цим механізмом.
Розроблений незалежними експертами проект Концепції обласної цільової програми передбачає окремий напрямок діяльності, який стосується розвитку місцевих механізмів сприяння розвитку громадянського суспільства в Донецькій області. Очікується вироблення прозорих механізмів підтримки місцевими органами влади діяльності громадських організацій у процесі реалізації ними соціально-значимих ініціатив. Обсяги підтримки громадських організацій з місцевого бюджету далеко не малі, але проблема прозорості розподілення цих ресурсів не зникає з порядку денного. Виникає необхідність розширення доступу громадських організацій до публічної інформації. Базовий посил, з якого ми виходимо, знаходиться у площині суспільної відповідальності та політичної волі місцевих органів влади. Є багато прогалин у національному законодавстві, безліч аспектів взаємодії інститутів громадянського суспільства та місцевих органів влади є неврегульованими. Але, як тільки з’являться відповідальність та воля, на місцевому рівні можна буде вирішити більшість проблем»
.

Шашкова Тетяна, Голова комісії з питань розвитку малого і середнього бізнесу та створення нових робочих місць Громадської ради, Голова правління ДОГО «Взаємодія»: «Ми повинні взяти контроль над виконанням законів. Не секрет, що вони не завжди виконуються. Однієї з основних причин такого невиконання є незацікавленість громади, а також відсутність професійної протидії свавіллю. Наша організація закликає не водити владу до суду – ми закликаємо вивчати закони та ними правильно користуватись. Від того, яким буде контроль громадськості в сфері регуляторної політики, залежить розвиток територій, авторитет та інтерес до народження саме тих регуляторних актів, які необхідні громаді. Із практики видно, що можна стати не лише ініціатором документів, що готує влада, а й розробником власних. Знання законів та використання громадської експертизи дає міцні важелі для того, щоб паралельно із владою, не соромлячись, реагувати та впливати на створення сприятливих умов розвитку громад».

Трифонов Віктор, заступник голови громадської ради при Димитрівському міському виконавчому комітеті, голова МГО «Батьківщина, честь, гідність»: «Наша рада була створена 18 квітня 2011 року. Багато громадських організацій не використало можливість стати її членами. Однак, до її складу увійшов 21 представник ІГС м. Димитрів. Приємно бачити, що у новому складі багато різноманітних організацій, які не дадуть «спокійно» працювати владі. Вони не будуть задоволені відписками від влади, вони будуть вимагати виконання закону. Є сподівання, що нова рада запрацює «на повну» і ми покажемо результат».

Столяренко В’ячеслав, Голова громадської ради при виконавчому органі Дзержинської міської ради: «Однією із задач, які повинні вирішити громадські ради – це забезпечення конституційного права громадян України приймати участь в управлінні державою. Нас питають, навіщо ви намагаєтесь створити розгалужену мережу (авт. -Громадських рад)? По-перше, для того щоб громадськість не просто знала що ми є, а знала – що ми працюємо. По-друге, для того щоб зосередитись на боротьбі з байдужість в усьому. По-третє: для боротьби з формалізмом. Якщо ми не подолаємо ці проблеми - всі заходи, всі експертизи залишаться просто папером. Громадські ради повинні стати містком між територіальними громадами та владою. І успіхів ми доб’ємося лише тоді, коли і влада, і громадськість почують один одного, використають спільні поради та напрацювання».

Розумовський Володимир, Голова комісії з питань аграрної політики, землекористування, екології та природних ресурсів Громадської ради при ДонОДА, почесний президент ВГО «Всеукраїнська спілка виробників садивного матеріалу»: «Владі спасибі за те, що дала нам змогу організувати громадські ради, зібратися разом, познайомитись та поспілкуватись. Для вирішення проблем ми повинні засукати рукава і самим навести в себе порядок. Ми повинні допомогти владі приймати правильні рішення на користь громаді».

Олійник Марія, член громадської ради при Донецькій ОДА, Заступник голови Донецької обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Г.Шевченка: «Пропоную взяти контакти представників всіх громадських рад по містах і районах, роздати їх всім для координації, співпраці та підсилення громадської роботи».

За більш детальною інформацією про діяльність консультативно-дорадчого органу при Донецькій ОДА звертайтесь до прес-секретаря Бондаренка Сергія за телефоном: +38 (095) 106-81-61 або за електронною поштою [email protected]

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.