bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Миколаїв готується до впровадження електронного урядування
26.04.2011

Міська влада спільно з Фондом розвитку міста Миколаєва продовжують роботу з приведення системи управління якістю в органах місцевого самоврядування Миколаєва у відповідність до міжнародного стандарту ISO 9001-2008 та впровадження технологій електронного урядування.

Вивчаються найкращі практики українських міст, залучаються експерти. У березні 2011 року Фондом розвитку міста Миколаєва за фінансової підтримки МФ «Відродження» було організоване стажування представників робочої групи у Вінницькому міськвиконкомі, а в кінці квітня буде вивчено досвід Борисполя та Славутича.

Нещодавно мерія залучила до цієї роботи польського експерта Тадеуша Сабіка, що має великий практичний досвід здійснення практичних робіт в рамках підготовки сертифікації за ISO в містах України. Нещодавно він побував у нашому місті з ознайомчим візитом. Саме цей експерт в 2006 році допоміг мерії Вінниці привести систему управлінням у відповідність з міжнародними стандартами ISO. Після чого, у травні 2007 р Вінницький міськвиконком отримав сертифікат EN ISO 9001-2000.

На практиці це дало місцевому самоврядуванню ефективну, зрозумілу і прозору для городян систему управління містом, знижує корупційні ризики, підвищує рівень задоволеності городян роботою міських чиновників.

Про те, що рівень довіри до влади з боку жителів міст, де впроваджується робота відповідно до стандартів ISO, незмінно зростає, свідчить той факт, що мери Вінниці, Борисполя, Славутича, Вознесенська, що пройшли таку сертифікацію, на недавніх місцевих виборах були переобрані на новий термін. Особливо в цьому списку варто відзначити Вінницю.

Цей обласний центр за п’ять років з аутсайдера перетворився на всеукраїнського лідера в галузі ефективного управління, досвід якого вивчають багато міст України. У березні 2011 року представники робочої групи три дні вивчили цей досвід. Тоді ж, у березні, було прийнято рішення про підписання договору з експертом Т. Сабіком на проведення вступного аудиту, діагностики існуючої системи управління відповідно до норм EN ISO 9001:2008 у виконавчих органах Миколаївської міськради.

Згідно з угодою консультативні послуги включають в себе вступний аудит, перегляд існуючих процедур та інструкцій, ідентифікацію процесів у виконавчих органах міськради та оцінку актуальності системи управління.

Також буде проведено навчання співробітників мерії за програмою «Основи системи управління ISO 9001:2008» та підготовлено розпорядження міського голови про створення в апараті міської влади мережі внутрішніх аудиторів і призначення уповноваженого у справах управління якістю у виконавчих органах Миколаївської міськради.

Планується, що таким уповноваженим буде призначений перший віце-мер Юрій Андрієнко. Сертифікація по системі ISO 9001:2008 тісно переплітається з введенням електронного документообігу в рамках виконання міської програми електронного урядування та електронної демократії, прийнятої міськрадою в минулому році.

Що важливо, кошти на реалізацію цих починань, виділяються не тільки за рахунок міського бюджету, але і донорських організацій. Так, консультаційні послуги в рамках приведення системи управління якістю в органах місцевого самоврядування Миколаєва у відповідність до міжнародного стандарту ISO 9001-2008 лише частково будуть профінансовані з міської казни, а решту коштів надасть Фонд розвитку міста Миколаєва за рахунок закордонного гранту.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.