bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадськість та місцева влада – ефективні механізми співпраці
26.04.2011

У Донецьку в рамках конференції “Демократія участі по-донецьки” (присвячена презентації нових ініціатив Донецької обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України») відбулась презентація проекту ”Громадськість та місцева влада – ефективні механізми співпраці”.

Проект реалізується за фінансової підтримки посольства Королівства Нідерландів в Україні та при інформаційній підтримці Головного управління взаємодії з громадськістю та у справах національностей і релігій Донецької облдержадміністрації. Реалізація проекту почалась у лютому цього року.

Головна мета проекту – активізувати громадян до участі у вирішенні конкретних проблем громад і сприяти більшій відкритості, прозорості, публічності та відповідальності органів місцевого самоврядування 28 міст обласного підпорядкування Донецької області шляхом запровадження (покращення) механізмів та процедур участі громадян у процесі вирішення питань місцевого значення.

В рамках проекту планується провести дослідження рівнів відкритості, прозорості й публічності в процесі прийняття рішень місцевою владою, а також відповідальності й взаємодії з громадами в 28 містах обласного підпорядкування Донеччини”, - зазначила керівник проекту «Громадськість та місцева влада – ефективні механізми співпраці» Оксана Єрьоміна.

За результатами проекту буде сформовано рейтинг 28 міст обласного підпорядкування Донецької області. В основу рейтингу входить оцінювання критеріїв/рівнів належного врядування: передбачуваність, інформування, співпраця, інноваційність. За результатами аналізу буде надано об’єктивну та неупереджену оцінку стану надання послуг населенню міст Донеччини та розроблено рекомендації вдосконалення методів управління й підвищення їх ефективності в органах місцевого самоврядування (ОМС). Результати презентуватимуться у серпні цього року на конференції.

Критерії оцінювання/Рівні належного врядування

  • Принцип передбачуваності діяльності влади означає послідовність дій влади у вирішенні наявних проблем. Мається на увазі, наскільки напрямки діяльності влади, розроблені програми міста узгоджені з громадськістю та відповідають виявленим проблемам.

    (Відповідно до даного принципу діяльність органів місцевої влади має відбуватися на основі розроблених короткострокових та довгострокових планів з залученням громадськості до даного процесу )
  • Інформування означає наскільки місцева влада відкрита й прозора щодо своєї діяльності.

    (Підвищення рівня відкритості та прозорості в діяльності органів місцевого самоврядування сприяє забезпеченню достовірності, оперативності та повноти інформації щодо прийняття управлінських рішень, які стосуються прав та інтересів мешканців громад).
  • На сьогоднішній день є чимало транскрипцій співпраці органів місцевого самоврядування з громадськістю

    (Ми виділили три головні, на наш погляд, моменти такої співпраці – комунікація, участь (залучення) і вплив).

    Комунікація (поінформування, консультації) – рівень співпраці, впливу громадськості на діяльність ОМС на етапі отримання потрібної інформації, консультацій.

    Участь (залучення, партнерство) – рівень співпраці, впливу громадськості на діяльність ОМС на етапіучасті в деяких програмах влади, громадських радах і т.д. (незалежно від того, який вплив вони мають).Громадськість отримує дозвіл на участь.

    Вплив (делеговані повноваження, громадський контроль) - рівень співпраці, впливу громадськості на діяльність ОМС на етапіактивної участі і реальної можливості приймати рішення спільно з владою. Громадськість бере владу в свої руки.
  • Інноваційність діяльності влади, особливо місцевої, демонструє її готовність до змін і оновлення. Головне зрозуміти, якою мірою влада готова до таких нововведень.

Контакти

  • Анастасія Прокопенко
  • Донецька обласна організація ВГО “Комітет виборців України”
  • http://www.cvu.dn.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.