bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як завдяки інструментам участі вирішувати екопроблеми. У Львові провели воркшоп для молоді
18.06.2024

11 червня за ініціативи громадської організації “Плато” у Львові відбувся воркшоп “Майстерня зеленого партисипативного діалогу”, участь у якому взяли студенти Української Академії Лідерства. Захід мав на меті підвищити обізнаність молоді щодо типових довкіллєвих викликів, притаманних українським громадам, та можливостей у використанні  інструментів участі для ефективної протидії цим викликам.

 

Менш, ніж за тиждень учасники заходу стануть випускниками лідерської програми. Частина з них повернеться до своїх громад, щоб творити “завтра”, використовуючи набуті у навчанні знання. Нам хочеться, щоб у цьому порядку денному було місце для правильно налаштованого діалогу з громадою про екопроблеми та те, як їх вирішувати” –  пояснює мету зустрічі експерт з довкіллєвих питань, еколог та виконавчий директор ГО “Плато” Микола Рябика.

З огляду на це у межах програми учасники розбирали природоорієнтовані рішення, а також формальні та неформальні інструменти громадської участі, що діють у громадах. Зокрема вони навчилися визначати прояви вразливості власних громад до наслідків кліматичної зміни, спробували пригадати, чи зустрічали в своїх містах природоорієнтовані рішення, попрактикувалися у підборі інструментів участі для вирішення найпоширеніших викликів. 

Власним досвідом використання інструментів участі у своїй роботі  поділилася з учасниками в.о. начальника управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради Галина Оверко-Микітчак. “Розбудова співпраці з громадськістю – це те, що допомагає нам балансувати між стратегічним та операційним, досліджувати чутливі для мешканців теми та, відповідно, реагувати на запити” – наголосила посадовиця. 

Під час роботи у міні-групах командам вдалося спланувати партисипативні кампанії проти хаотичного паркування на зелених зонах, засмічення парків і скверів побутовими відходами, поширення інвазивних рослин тощо.

Особливо цікаво було послухати про варіанти природоорієнтованих рішень, дізнатися про Каталог [Каталог природоорієнтованих рішень – прим. авторів], у якому вони зібрані. Я прям надихнулася більш глибоко вивчити екологію, поглибити свої знання в цій темі та спробувати якийсь з інструментів, наприклад, подати петицію” – поділилася враженнями від участі Катерина Тарушко.

Ознайомитися із тим, як функціонують інструменти участі у Львівській громаді з моменту повномасштабного вторгнення росії в Україну та дізнатися більше про досвід застосування механізмів неформальної участі у просторі міського садівництва та городництва “Розсадник” читачі можуть з тематичного case study “Зелена партисипація. Досвід (перезавантаження”.

Публікація підготовлена ГО “Плато” в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст публікації є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.