bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

15 проєктів діджиталізації культурної спадщини України візьмуть участь в Акселераційній програмі
18.06.2024

15 унікальних проєктів діджиталізації культурної спадщини України візьмуть участь в Акселераційній програмі платформи HATA Hub. HATA Hub — платформа діджиталізації та промоції культурної спадщини України. Платформа надає учасникам доступ до необхідних ресурсів, знань та менторства, заохочує до якісного нетворкінгу, щоб вони могли успішно розвивати свої ідеї та перетворити їх на дієві інструменти для збереження й популяризації української культурної спадщини.

Учасники Акселераційної програми були відібрані програмним комітетом щорічного онлайн-ідеатону та навчальної програми з діджиталізації культурної спадщини Хататон 5.0: Спадщина. Стійкість. Інновації

 

Що таке Акселераційна програма?

Акселераційна програма Hata Hub –  це інтенсивна освітня програма і, водночас, можливість опрацювати свою ідею, отримати технологічні інструменти для її розвитку, навчитися креативному підприємництву, перетворити задум на успішний проєкт в стислий термін за допомогою експертів із різних сфер. 13 червня відбувся публічний запуск програми у форматі Heritage Tech Meetup, де організатори зібрали трьох експертів у збереженні культурної спадщини

Запуск Акселераційної програми для проєктів з Хататону –  це те, на що наша команда багато працювала. Ми вдячні партнерам, які нас підтримали. Ми віримо, що ця програма допоможе дати старт натхненним проектам, які мають великий потенціал для збереження та популяризації української культурної спадщини. Плануємо показати результати програми та прогрес проєктів вже на початку вересня,” –  Анастасія Слепцова, відповідальна за стратегію та партнерства в Hata Hub.

Тепер 15 команд в рамках Акселераційної програми пройдуть 6 навчальних модулів, групове та індивідуальне менторство і презентують результати роботи на Demo Day у вересні. Навчальні модулі покриють теми концепту культурного продукту, аудиторії, презентації, сторітелінгу, бюджетування, правової регулярції, піару та інші. Передбачається, що команди будуть обмінюватись досвідом та експертизою одна з одною, тому що учасники –  потужні професіонали в своїх сферах.

Акселераційна програма зможе за три місяці дати проєктам ті знання, які вони ніяк не отримали б за три дні Хататону. Ми запросили кращих експертів, які готові ділитись знаннями і досвідом. Це допоможе учасникам поглянути на свої проєкти як на самостійні продукти. У результаті ми очікуємо підсилені проєкти, з розумінням імпакт складовоі, бізнес-моделі та планом розвитку мінімум на найближчий рік. Окремо приділятимемо увагу пітчингу проєктів, адже це є невідʼємною складовою для промоції, залучення інвесторів та партнерів,” –  Анастасія Силенок, відповідальна за методологію та операційну діяльність Hata Hub.

 

Ось 15 унікальних і інновативних проєктів, які пройшли відбір на програму. Усі вони поєднують в собі ідею збереження культурної спадщини і використання найсучасніших технологій – XR, AI, Blockchain, Metaverse, LLM, Gamedev та інші.

Греки України 

Діджитал-платформа, покликана боротися з наслідками культурного геноциду греків з боку росії у культурній площині. На платформу в часовому просторі (від початку до сьогодення) можна буде дізнатися про історію греків України, доповнену “живими історіями”,ознайомитись з видатними культурними та громадськими діячам, безкоштовно отримати доступ до курсів новогрецької та діалектів.

3D Хортиця

Створення інтерактивної 3D моделі пам’ятки мегалітичної культури Хортицький “Стоунхендж” задля її збереження та популяризації

Anamnesis

Фіксація та актуалізація діджитальних архівів музеїв та фондів в edutainment форматі, а саме - інтерактивне рішення для взаємодії з елементами колекцій.

Обʼєкти з цих колекцій стають ігровими елементами, якими глядачі можуть малювати власні емоції і враження від виставки. Ігровий формат підвищує мотивацію гравця дізнатися більше про обʼєкти - чим же вони малювали, які знання вони в собі зберігають.

Метакультура 

Міждисциплінарна команда, яка проводить виставки та переносить музеї у Метавсесвіти, а на зароблені гроші планує відбудовувати зруйновані культурні об’єкти.


НОВАТРАДИЦІЯ 

Гра для учнів старшої школи покликана популяризувати культурну спадщину, що знаходиться під загрозою. 

Довженко-Центр з оцифрованою колекцією «Медіатека»

Діджитал-колекція Кіноархіву Довженко-Центру поєднає фізичний і віртуальний простори, сприятиме дослідженню кінематографу, стане місцем для комунікацій та перетином мистецьких медіа. 

Василина Полянська,тімлідерка, архівістка Кіноархіву: “Хочу зробити архів місцем, куди хочеться повертатись. Дуже вдячна, що під час Хататону були лекції з діджиталізації та просування проєктів. Просування –  не дуже моє, але розумію, що немає іншого вибору. Вихід у фінал та участь в Акселереаційній програмі дають натхнення щость змінювати і підтвердження, що я рухаюсь вірним шляхом”. 

«Кримськотатарський національний корпус» з проєктом «Онлайн-сервіс кримськотатарської мови»

Проєкт полягає в створенні нового діджитального кримськотатарсько-українського словника, який включатиме:

— «живі» приклади вживання слів із посиланнями на джерела;

— самобутню базу даних та систему управління для наукового та освітнього використання;

— універсальний доступ до словників через API та покращення перекладацьких моделей штучного інтелекту.

Явір Арт

Проєкт у співпраці з музеєм садибою “Осипа Маковея”. 

Концепція музею-сервісу, спрямована на збереження та оновлення етнографічної спадщини Яворівщини, зокрема яворівської вишивки, за допомогою АІ-реконструкцій, оцифрування трафаретів тощо.

Команда «Запорозька Січ» із інклюзивним проєктом «Чути очима, бачити серцем»

Метою проєкту є адаптація музейних експозицій Історико-культурного комплексу «Запорозька Січ» Національного заповідника «Хортиця» до потреб людей із порушенням зору та слуху.

Ukrainian Architectural Library 

Сайт-довідник, де зібрані та систематизовані всі зразки унікальної української архітектури, що стане зручним інструментом у проєктах з відбудови України.

Центральний державний архів-музей літератури й мистецтва України

Створення модуля презентації контенту «Е-бібліотека Архіву-музею», долучення модуля до онлайн-ресурсу «Комплексна система інформатизації ЦДАМЛМ України» та прискорення темпів оцифрування і наповнення модуля контентом шляхом закупівлі книжкового сканера.

Space4CC

Краудсорсингова платформа для моніторингу руйнувань та збереження культурної спадщини в зонах воєнних дій за допомогою космічних даних, супутникових даних спостереження Землі та залучення громадян.

Катя Бойченко, лідерка української команди Space4CC: “Це вже наш другий Хататон. І нас дуже затягнула тема культурної спадщни. Ми заходили на Хататон з однією ідеєю, а вийшли з іншою –  це свідчення того, що прокачались, завдяки менторам, лекціям і командній роботі. Дуже раді потрапити на Акселераційну програму. Очікуємо нетворкінг і, звичайно, результати в проєкті”.

Anima.Skil

Створення розважально-пізнавального простору на основі картин зросійщених українських художників, який дозволить змінити російські наративи для широкої аудиторії як в Україні, так і за кордоном.

Музейні боти

Сайт із задачами з математики в історичному, культурному та літературному контексті, які можуть використовувати музеї для своїх освітніх програм, вчителі для уроків.

Департамент маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради 

Розробка та представлення на сайті VR-туру Camino Podolico. Camino Podolico –  це культурно-пізнавальний маршрут з Вінниці до Кам’янця-Подільського (250 км) за моделлю Шляхів святого Якова.

 

Платформа HATA Hub реалізується ГО Civic.Space в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст цього заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.