bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Блогерський мітап вперше відбувся у Кропивницькому
13.06.2024

Напередодні Міжнародного дня блогера команда експертів та експерток “Team Europe Кропивницький” запросила бажаючих інфлюенсерів та інфлюенсерок міста відвідати динамічний офлайн-захід, який об’єднав учнівську молодь, представників і представниць влади, бізнесу та громади, щоб  за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні заглибитись у теми медіа-гігієни, медіаграмотності та просування європейських цінностей у цифровій сфері.

Сьогодні, коли чи не кожна молода людина в Україні має два, три, а то й більше профілів у різних соціальних мережах, медіаграмотність допомагає юнакам та дівчатам ефективно шукати, знаходити та використовувати різноманітні інформаційні ресурси для навчання, досліджень та особистого розвитку. Але вони потребують гарних прикладів і кращих практик у цьому процесі.

Щоб надати учнівській молоді таку можливість, на заклик команди “Team Europe Кропивницький” зустрітися з юнацтвом відгукнулося два десятки блогерів і блогерок - це Варакута Анна, Беспалий Віталій, Бирловська (Майорова) Наталія, Бугера Юлія, Волошина Валерія, Гаджизаде Марія, Єрещенко Єлизавета, Зарічна Анна, Каташова Інна, Козачинський Олексій, Комісаренко Юлія, Книш Дмитро, Лєбєдєв Володимир, Негода Ольга, Новікова Олена, Сотников Михайло, Тушевський Юрій, Хачатрян Тігран та Цвіток Анастасія.

Спікери та спікерки не тільки поділилися з юнаками та дівчатами своїм досвідом ведення соціальних мереж - у кожного та кожної дуже різним, - але й думками про європейські цінності, про важливість відповідального цифрового залучення та дотримання європейських принципів у створенні та розповсюдженні контенту.

Юлія Бугера: “Для мене європейські цінності - це відкритість, щирість і простота. Це про наявність кордонів власних і дотримання кордонів інших людей”.

Михайло Сотников: “Хочеться, щоб якомога більше людей стали свідомими, піклувалися один про одного і з повагою відносились до навколишнього середовища. Жити тут і зараз, проявляти повагу до інших, розвиватись духовно - ось, що таке європейські цінності”.

Марія Гаджизаде: “Для мене європейські цінності - це взаємоповага та свобода. У цифровому просторі, у блозі - це вільне висловлювання своїх ідей та думок”.

Подія, що відбулася напередодні Дня блогерів і блогерок (він відзначається 14 червня) на території Кропивницького професійного ліцею сфери послуг і торгівлі, послужила своєчасним нагадуванням про важливу роль інфлюенсерів та інфлюенсерок у формуванні публічного дискурсу та створенні безпечного та надійного інформаційного середовища.

Анастасія Цвіток: “У соціальних мережах я підтримую принципи відповідального споживання, розповідаю про організацію простору, щоб не накопичувати зайві речі. Користуюся безпечною еко продукцією, для здоровʼя, краси та оселі”. 

Тігран Хачатрян: “Для мене особисто було дуже корисно та цікаво поспілкуватися з молоддю, і почути від них, що і для учнів та учениць, як і для мене, європейські цінності - це про підтримку один одного та одне одної, про єднання, сімейні традиції та повагу до прав людини”.

Інна Каташова: “Для мене європейські цінності - це перш за все право людини на свободу та самореалізацію. Можливість бути рівним у суспільстві, проявлятися онлайн, право реалізовувати свої таланти, навіть якщо ти людина з інвалідністю. Шанс стати яскравою, сильною і проявленою жінкою в соцмережах, де твій потенціал зможе розкритися на максимум”.

 

Учасники та учасниці блогерського мітапу у форматі “Світового кафе” взяли участь у дискусіях щодо різних аспектів медіа-гігієни із більш ніж двома сотнями учнів та учениць Ліцею сфери послуг і торгівлі. Розповідали про свої блоги та розпитували молодь про їхні соціальні мережі. Для всіх сторін це було цікаве та збагачуюче спілкування.

Ольга Негода: “Для мене європейські цінності - це в першу чергу про любов до людей і про повагу до їх особистих кордонів. На своїй сторінці я завжди дотримуюся правил толерантності до всіх національностей, меншин, вподобань та орієнтацій, котрі мають люди. Але основною лінією моєї діяльності є підтримка захисників та патріотичне виховання майбутнього покоління”.

Валерія Волошина: “Мені подобається, що європейці давно не зважають на думку оточуючих, а підтримують один одного і одна одну, та насолоджуються життям”.

Володимир Лєбєдєв: “Я публікую у соціальних мережах контент, який змушує людей замислиться, що буде далі з її чи його життям, побачити помилки інших та не повторювати їх. Вірю, що цінності - це коли ти любиш місце, де проживаєш. Любиш не словом, а ділом. Коли поїхав на рибалку і прибрав своє сміття, та й сміття інших відпочивальників. Це коли твоє місто і двір  чисті, завдяки спільним зусиллям!”.

 

Спілкуючись з молоддю, блогери та блогерки сприяли їх критичному мисленню та обговорювали важливість поширення точної та достовірної інформації. Крім того, подія підкреслила ту життєво важливу роль, яку відіграє кожен блогер і блогерка у створенні стабільного, безпечного та ефективного інформаційного простору на Кіровоградщині.

Єлизавета Єрещенко: “Я постійно впроваджую різноманітні соціальні та освітні ініціативи та проєкти. Для мене європейські цінності - це свобода у тому, що я публікую”.

Наталія Бирловська (Майорова): “Європейські цінності для мене - це свобода, рівність та підтримка ближнього. У своєму блозі я не залежу від думки інших людей, не вважаю себе кращою за когось, бо я краща для себе. І я завжди підтримаю людину, якщо ця підтримка буде їй/йому потрібна”. 

Дмитро Книш: “Моя присутність у соціальних мережах - це і особистий блог, і робота контент-менеджером сторінок Інстаграм декількох брендів. Як автор контента, я  сповідую такі цінності, як гендерна рівність, толерантність та різноманіття”. 

На думку організаторів і організаторок, блогерський мітап саме у закладі професійної освіти був надзвичайно актуальним, зважаючи на те, що до коледжів та ліцеїв часто вступає соціально вразлива молодь, яка легко піддається впливу неправдивої або маніпулятивної інформації. Медіаграмотність допоможе їм у подальшому розпізнавати фейкові новини, пропаганду та інші види дезінформації.

Віталій Беспалий: ”Як ведучий та організатор заходів, я  часто виступаю тренером та фасилітатором регіональних та всеукраїнських міжнародних проектів. Тому у роботі з молоддю я сповідую такі цінності, як принцип “рівний-рівному”, а також - взаємоповага, толерантність, довіра, співпраця та безбарʼєрність”.

Анна Зарічна: “Європейські цінності для мене — це свобода, рівність, повага до прав людини та демократія. У своєму блозі я прагну відображати ці принципи, підкреслюючи важливість інклюзивності та толерантності. Особливо я підтримую жіноче лідерство, виступаю за права жінок та гендерну рівність. Вірю, що жінки мають величезний потенціал для змін на краще у суспільстві, і активно працюю, щоб їхні голоси були почуті. Мій блог — це платформа для поширення ідей, що роблять нас сильнішими як спільноту, де кожен голос важливий і заслуговує на увагу”.

Спілкуючись з молоддю інфлюенсери не тільки розповідали про свої блоги та своє бачення європейських цінностей - вони запропонували юнакам та дівчатам поділитися своїми думками про медіаграмотність, про важливість розвитку критичного мислення, про інструменти, котрі дозволяють молодим людям аналізувати інформацію, оцінювати її достовірність та робити обґрунтовані висновки.

Анна Варакута: “Я починала свій блог ще коли мені було 13 років, на платформі YouTube, потім, дізнавшись про мережу Тікток, я вже на першому курсі почала створювати там контент, і зараз маю понад 540 тисяч підписників і підписниць в Тіктоці та понад 24 тисяч в Інстаграмі. Мій основний напрямок у блогерській діяльності - це допомога та толерантне ставлення до тварин. Адже неможливо створити європейське суспільство без розуміння банальних речей, що тварини - це не іграшка, і що вони потребують людської підтримки постійно!”.

Юрій Тушевський: “Основна цінність для мене - це свобода! Свобода особиста. Без засудження суспільства”.

Олена Новікова: “Для мене європейські цінності - це більше про людяність. Я проти меншовартості - по типу, що краще бути їжаком в Німеччині, аніж… Але нам є, що взяти у європейців, щоб жити як мінімум комфортніше”.

Олексій Козачинський: “У соціальних мережах я пропагую розвиток української культури та творчості, у всіх проявах. Європейські цінності для мене - це свобода та толерантність до людей, їх життєвих поглядів та світосприйняття!”

Як бачите, дуже різні теми піднімалися на мітапі, і широкий перелік цінностей обговорювався. За кожним столом, крім блогера та блогерки, була волонтерка, котра фіксувала висловлені думки. Незабаром ці записи будуть оцифровані і з них створена цифрова збірка напрацювань, яка буде поширена серед молоді. Адже формування власної думки та вираження її через різні платформи, сприяє ціннісному зростанню молоді, їх активній участі у суспільному житті. Вітаючи присутніх із відкриттям заходу, на цьому наголосила і заступниця голови Кіровоградської ОДА з гуманітарних питань Катерина Колтунова, і начальник управління комунікацій з громадськістю та інформаційної діяльності Віталій Останній.

Катерина Колтунова: “В епоху, коли домінують цифрові медіа, дуже важливо, щоб ми озброїли як творців, так і споживачів контенту інструментами, необхідними для відповідального використання онлайн-ландшафту. Ця подія надала молоді унікальну можливість познайомитися із тими блогерами та блогерками, котрі зацікавлені у поширенні медіа-грамотності та підтримці європейських цінностей».

Після завершення заходу присутні блогери та блогерки, обмінюючись враженнями, вирішили, що продовжать підтримувати такий живий офлайн зв’язок з молоддю і частина з них висловили готовність започаткувати для юнаків та дівчат із закладів професійної освіти Школу блогерства, щоб і ділитися знаннями, і пізнавати, чим живе молодь сьогодні. Це підкреслює їх прагнення здійснювати позитивний вплив у цифровій сфері, і створює платформу для поширення культури щирості, рівності та чесності в онлайн-комунікаціях. Подивитися відео, зняте під час мітапу, можна буде вже у найближчі дні - на каналі https://www.youtube.com/@euroquiz9889 

Контакти

  • Вікторія Талашкевич
  • тел.: +380503213919

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.