bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Ціннісні та цілеспрямовані люди потрібні на різних рівнях державної служби» – Держсекретар Кабміну
12.06.2024

Фокус уваги держави та організацій громадянського суспільства щодо реінтеграції ветеранів і ветеранок збільшується. Розробляються спеціальні програми, покликані реабілітувати та адаптувати учасників і учасниць бойових дій до цивільного життя. Це і фізіологічна та психологічна реабілітація, а також соціалізація в громадах, перекваліфікація та працевлаштування.

Результати соціологічних досліджень Мінветеранів свідчать, що 26% ветеранів і ветеранок потребують підтримки в освіті. Враховуючи запит ветеранської спільноти на освіту, допомогу у підвищенні професійної кваліфікації та працевлаштуванні, ГО «Школа врядування» та Києво-Могилянська школа врядування імені Андрія Мелешевича другий рік поспіль реалізують освітню програму «Урядування в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення». Її мета – сприяти професійному розвитку та підвищенню кваліфікації ветеранів і ветеранок, які прагнуть пов’язати свою професійну кар’єру з державною службою та місцевим самоврядуванням. Програма – безкоштовна та погоджена з Національним агентством з питань державної служби. 

Одним із амбасадорів програми є Олександр Ярема – Державний секретар Кабінету Міністрів України. Щоб краще розібратися, як побудована державна система та як приймаються рішення, він прочитав гостьову лекцію. Це  унікальна можливість для слухачів/-ок програми перейняти багаторічний досвід пана Яреми та поспілкуватися з людиною, яка обіймає найвищу посаду в системі державної служби.

Під час онлайн-зустрічі держсекретар розповів про реформу державної служби, поточний стан справ, процеси прийняття рішень, що політика формується на рівні Кабінету Міністрів і міністерств. А реалізується на рівні центральних органів виконавчої влади. І що важливо вміти розрізняти ці органи, розуміти, хто і за що відповідає. Згадав про перспективу відновлення проведення конкурсів на на посади державної служби. Адже одна з цілей проєкту – підготовка ветеранів/-ок до проходження конкурсів.

Я прихильник концепції навчання протягом життя. Цей проєкт вважаю надзвичайно ціннісним. Дякую колегам, що ініціювали проєкт, який дає можливість у перспективі залучити більшу кількість людей із бойовим і цінним життєвим досвідом до роботи в органах влади та органах місцевого самоврядування”, – відгукнувся про проєкт Держсекретар КМУ Олександр Ярема.

Через можливості проєкту, спілкування із запрошеними лекторами, між собою, ви набуваєте нового досвіду. Впевнений, він буде дуже корисним після прийняття рішення йти на державну службу чи в органи місцевого самоврядування. Ви матимете можливість бути конкурентоздатними з тими, хто вже на державній службі. Ціннісні та дуже цілеспрямовані люди потрібні на різних рівнях державної служби”, – звернувся пан Олександр Ярема до учасників/-ць програми.

Посадовець детально розповів, яким чином відбувається процес прийняття рішень, який шлях проходять документи до моменту їх розгляду Кабміном і як вони стають законами, указами та розпорядженнями. Розповів про ініціативу “Відкритий уряд”, що полягає у співпраці та взаємодії з громадянським суспільством у формуванні та реалізації порядку денного. 

Для нас важливо на всіх рівнях впроваджувати відкритий проєкт. І щоб усі рішення розглядались у взаємодії із представниками організацій громадянського суспільства, максимально долучаючи їх до процесів прийняття рішень. Така практика втілюється в більшості країн Європи та світу. На сайті Кабміну є інформація про ініціативу та затверджений відповідний план дій на 2023-2025 роки. Він передбачає, що в кожному пункті цього плану є як представники міністерств, так і представники ОГС. Показуємо, як влада взаємодіє з ОГС, починаючи від ідеї до її втілення, оцінювання та моніторингу”, – акцентує увагу Олександр Ярема. 

Під час лекції держсекретар згадав і про дискусії щодо створення Центру уряду:

Центри уряду створені в багатьох країнах Європи та світу. Ідея полягає в дебюрократизації процесів, пришвидшенні прийняття рішень і зосередженні допоміжного функціоналу, який дублюється в різних міністерствах. Наприклад, юридичні, фінансові, економічні, бухгалтерські, кадрові та інші департаменти”.

На завершення учасники/-ці лекції задавали посадовцю питання. Зокрема, його запитали, хто ж є головним та більш впливовим у прийнятті рішень, – Прем’єр-міністр, Кабінет Міністрів чи окремі міністри.

Якщо говоримо про сфери політик, то тут ключові  міністри. Бо вони відповідальні за ці сфери і вони пропонують рішення. Якщо говоримо, хто формує порядок денний, то тут ключова роль  Прем’єр-міністра. А рішення колегіально приймає Кабінет Міністрів”, – відповів держсекретар КМУ Ярема. 

Анна Кучерак-Зоря

Проєкт “РОЗШИРЕННЯ ПРОФЕСІЙНИХ ГОРИЗОНТІВ: професійний розвиток ветеранів та ветеранок для кар’єри на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування” реалізується ГО “Школа врядування” на базі Києво-Могилянської школи врядування імені Андрія Мелешевича Національного університету «Києво-Могилянська академія».
Це стало можливим завдяки Програма реінтеграції ветеранів IREX, яку реалізує IREX in Ukraine, за підтримки Державного департаменту США

Контакти

  • Громадська організація «Школа врядування»: [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.