bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як подати заяву на виплати ВПО онлайн
11.06.2024

На зображенні може бути: гроші

Заявку на оформлення виплат можна подати як онлайн, так і в офлайн-режимі.

Увага! Послуга у застосунку “Дія” доступна лише для тих, хто раніше не мав статусу внутрішньо переміщеної особи. Тобто одночасно можна отримати статус ВПО та подати заяву на отримання допомоги на проживання.

З 1 листопада 2023 р. допомога призначається на шість місяців на сім’ю, яка вперше звернулася за призначенням допомоги, та виплачується щомісяця одному з членів сім’ї (далі – уповноважена особа) у такому розмірі: для осіб з інвалідністю та дітей – 3000 гривень; для інших осіб – 2000 гривень. Зазначена виплата здійснюється відповідно до постанови КМУ від 20.03.2022 № 332 “Деякі питання соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб та інших вразливих категорій осіб”.

Подати заявку на оформлення виплат для ВПО можна особисто, звернувшись до відповідних органів, або онлайн через “Дію”.

Як подати заявку онлайн

Раніше в “Дії” можна було оформити довідку переселенця та виплати тільки на себе та дитину. Зараз через застосунок можна подати заяву на всіх членів сім’ї.

Як подати заявку у “Дії”:

  • оновіть застосунок “Дія” та авторизуйтесь зручним для вас способом;
  • зайдіть у розділ “Послуги” та надішліть заявку на отримання статусу ВПО;
  • вкажіть місце перебування: область, населений пункт та конкретну адресу. Підтвердьте геолокацію;
  • натисніть “Хочу отримувати допомогу” (якщо з якихось причин на цьому етапі ви відмовилися від допомоги, подати заявку на її отримання можна буде пізніше лише офлайн);
  • оберіть картку “єПідтримка” для зарахування коштів. Якщо у вас такої картки немає, необхідно її оформити. Це можна зробити онлайн у мобільних сервісах банків – Monobank, “СенсБанк”, “ПриватБанк”, “А-Банк”, “Ощадбанк”, “Укргазбанк”, Raiffeisen BANK, “Восток Банк”, IdeaBank, izibank, “ПУМБ”;
  • вкажіть, яка допомога вам необхідна (потреба в медичному обслуговуванні, освіті або ж гуманітарній допомозі), і залиште контактні дані;
  • перевірте заяву, підтвердіть правильність даних та натисніть “Надіслати”. 

Якщо у вас є діти, перевірте, чи відобразилося серед документів свідоцтво про народження. Якщо цього не відбулося, додайте його вручну, ввівши серію та номер свідоцтва про народження дитини.

Якщо ж ваша довідка не відображається у Дії, спробуй оновити застосунок. Якщо ж і це не допомогло – необхідно звернутись до органів соцзахисту за місцем проживання для уточнення інформації щодо твоїх даних у реєстрі.

Додамо, у разі якщо громадянин з категорії ВПО переїжджає в інше місце, потрібно повідомити про це протягом 10 днів. Після цього можна буде перевести виплату за новим місцем реєстрації. Змінити місце фактичного перебування можна також онлайн за допомогою застосунку “Дія”.

Нагадаємо, відповідно до Постанови КМУ № 332 “Деякі питання соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб та інших вразливих категорій осіб” від 22.03.2022 року зі змінами від 26.01.2024 року (далі – «Постанова КМУ 332») та до Постанови КМУ № 94 від 26.02.2024р. «Деякі питання соціальної підтримки ВПО та інших вразливих категорій осіб» з 1 березня 2024 року допомога може бути автоматично призначена для окремих категорій внутрішньо переміщених осіб.

Автоматичне призначення на 6 місяців відбувається для таких категорій:

  • пенсіонери (пенсія не вище ніж 9444 грн. на 1 місяць на одну особу),
    ● особа з інвалідністю 1 чи 2 групи, дитина з інвалідністю до 18 років, тяжко хвора дитина, якій не встановлено інвалідність,
    ● дитина-сирота, дитина, позбавлена батьківського піклування, особа з їх числа віком до 23 років, батьки-вихователі або прийомні батьки.

ВАЖЛИВО! 

Всім іншим ВПО, що не підпадають під окремі категорії для автоматичного призначення і які мають право на допомогу (відносяться до відповідної категорії і відповідають встановленим критеріям), необхідно для призначення її на наступні 6 місяців – звернутись до найближчого ЦНАП, або органу соціального захисту із заявою на призначення виплати із підтвердними документами. 

Фото: ілюстративне

Повідомлення створене у рамках проекту, який впроваджує Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги у співпраці з Данською радою у справах біженців (DRC) завдяки фінансуванню від Гуманітарного фонду для України. Проте висловлені погляди та думки належать лише автору (авторам) та не обов’язково відображають погляди Гуманітарного фонду для України або Данської ради у справах біженців. Ні Гуманітарний фонд для України, ні DRC не можуть нести за них відповідальність.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.