bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Облік ВПО в Дії: можливості та роз’яснення
08.06.2024

Наявність смартфону чи комп’ютеру та доступу до мережі Інтернет суттєво полегшить життя співгромадянам, які через війну вимушені переїхати в межах країни. З березня 2022 року, внутрішньо переміщені особи можуть скористатися низкою корисних електронних послуг, зокрема, стати на облік ВПО онлайн. А починаючи з 2023 року, з’явилася можливість дистанційно змінити місце фактичного проживання або знятися з обліку.

Законодавство дозволяє скористатися онлайн-послугами для того щоб стати на облік ВПО або з нього знятися чи поміняти свою адресу фактичного перебування. Як це правильно зробити?
Перш за все, необхідно встановити застосунок Дія на смартфон або використати Портал Дія на комп’ютері. Щоб користуватися послугами, необхідно пройти авторизацію.
Для авторизації вам треба підтвердити свою особу. Ви можете зробити це декількома способами: за допомогою системи ID.GOV.UA, застосунку Дія або особистого ключа. Оберіть зручний для вас спосіб авторизації та дотримуйтесь інструкцій на екрані. Для цього треба вибрати зі списку свій банк, ввести логін та пароль від інтернет-банкінгу або зайти за допомогою вказівок, які надійдуть у застосунок банку-онлайн. Хвилюватися за безпеку не треба, систему Ваnk ID НБУ використовують: Монобанк, ПриватБанк, Ощадбанк, Райф, Sense Bank та ще понад 35 інших банків, це надійно та не наражає вас на небезпеку. Подивитися відео про авторизацію можна тут.
Через банк-ID Дія автоматично відобразяться всі дані про особу та документи, які є в доступі.
Зверніть увагу, що послуга обліку доступна для громадян, які перемістилися з території громад, розташованих у районах проведення бойових дій, або які перебувають на непідконтрольних Уряду територіях чи в облозі та до цього не були зареєстровані як ВПО.
Перейти в розділ Послуги – Отримати статус ВПО – і подати заявку.
Далі вказати такі дані:
- поточне місце перебування (підтвердити за допомогою геолокації);
- дані дітей, що перебувають з вами;
- дані картки єПідтримки;
- потреби на місці перебування (в медичному обслуговуванні, освіті або гуманітарній допомозі тощо).
Протягом кількох днів довідка ВПО має з’явитися в Дії, а після опрацювання інформації на картку єПідтримки перерахують кошти.
В Дії довідка ВПО відображається, як і будь-який інший документ, – паспорт, водійські права тощо – в електронному вигляді. Довідка ВПО-дитини, яка перемістилася разом з вами і щодо якої подана інформація, також відобразиться разом з вашою.
Як додати довідку ВПО у застосунок Дія, якщо реєстрація проводилася в УСЗН?
Після авторизації в застосунку довідка ВПО підтягується в Дію автоматично за наявності всіх відомостей у відповідних реєстрах. Якщо довідка не відображається, слід звернутися до органів соцзахисту за місцем проживання.
Чому іноді під час оформлення статусу ВПО через Дію програма видає помилку?
Це може бути пов’язано з перевантаженням системи, коли велика кількість користувачів намагаються зайти водночас, з помилками в документах або зі збоєм налаштування геолокації в телефоні. У такому разі повторіть спробу через деякий час. У разі, якщо довідка все ж таки не підтягується, варто звернутися в підрозділ соціального захисту населення тої громади, куди ви перемістилися.
Де ще можна одержати довідку ВПО?
В різних громадах це може відбуватися по-різному. Це залежить від послуг, які доступні в ЦНАПі, наявності спеціалістів в підрозділах соціального захисту населення, тощо. Тож спочатку варто з’ясувати, яка установа займається постановкою на облік ВПО в громаді, куди ви перемістилися.
Це можуть бути:
У виконавчих органах сільських, селищних, міських рад;
у центрах надання адміністративних послуг;
у структурних підрозділах з питань соцзахисту населення громади, куди ви перемістилися.
Скасування довідки ВПО онлайн
Зверніть увагу, що при зміні місця проживання, необхідно, не знімаючись з обліку, просто зазначити іншу адресу. Зробити це можна через Дію або особисто звернувшись до структур, які відповідають за облік ВПО в громаді на новому місці.
Існують різні причини для скасування довідки ВПО:
Повернення до попереднього місця проживання.
Добровільне зняття з обліку: ВПО може самостійно подати заяву про зняття з обліку за власним бажанням.
Переїзд за кордон на постійне проживання.
На порталі Дія доступна автоматична послуга для внутрішньо переміщених осіб – скасування статусу. Це не складно та швидко. Щоб скасувати статус ВПО на порталі Дія, потрібно авторизуватися, обрати послугу “Скасування статусу ВПО” та заповнити необхідні дані. Потім перевірити сформовану заяву та підписати її електронним підписом.
У разі скасування статусу ВПО особою, яка вважалася законним представником дитини-ВПО, варто одночасно замінити законного представника дитини, інакше і статус ВПО дитини буде скасовано. В такому випадку варто навідатися особисто в підрозділ соціального захисту або ЦНАП обом представниками дитини для коректного вирішення питання, а не користуватися онлайн-процедурою.
Важливо розуміти різницю між статусом ВПО та наявністю виплат: відмовитися від виплат допомоги на проживання із збереженням статусу ВПО в застосунку неможливо.
Скасування ж статусу потягне за собою і припинення виплат, якщо вони були. У той же час, припинення виплат ВПО не скасовує статусу, люди так само залишаються на обліку та можуть отримувати адміністративні та соціальні послуги в громаді, куди переселилися.
Фото: ілюстративне
________________________________________________________________
Повідомлення створене у рамках проекту, який впроваджує Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги у співпраці з Данською радою у справах біженців (DRC) завдяки фінансуванню від Гуманітарного фонду для України. Проте висловлені погляди та думки належать лише автору (авторам) та не обов’язково відображають погляди Гуманітарного фонду для України або Данської ради у справах біженців. Ні Гуманітарний фонд для України, ні DRC не можуть нести за них відповідальність.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.