bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Команда Кордон.Медіа презентувала спецпроєкт «Стіни, що все чули» у Києві
07.06.2024

 
На заході також представили авторську фотовиставку Кордон.Медіа зі ста світлин, зроблених на прикордонні Сумської області. Це 26 об’єктів у Сумській області, які зруйнувала російська армія: школи, дитсадки, бібліотеки, центри творчості, будинки культури тощо.
 
Учасники форуму обговорили важливі для Сумщини теми. Зокрема, про відновлення прикордоння та прифронтових територій, про збереження та відновлення культурних пам’яток, а також доцільність висвітлення військової тематики та проблеми, які виникають під час роботи на прифронтових територіях.
 
У питанні відбудови треба застосовувати людиноцентрований підхід, наголосила модераторка першої панелі, професорка СумДУ Андріана Костенко.
«Орієнтуватися треба на майбутнє, якщо з громади виїхали люди, то чи треба ремонтувати школу? У всьому має використовуватися економічний підхід, наскільки це доцільно, для прикладу, відновити школу для 10-ти дітей. Спираємося на потреби людей, на стратегічне бачення розвитку громади та безпекову ситуацію», - експерт з технічного обстеження будівель Олександр Новицький.
 
Увага має бути не лише до відновлення зруйнованих будинків на прикордонні, а й до створення умов проживання для ВПО на територіях вглиб області.
«Журналісти мають говорити не лише про зруйновані об‘єкти, а й про успішні приклади відновлення», - Ольга Вірста, членкиня правління RE: Cover Ukraine.
 
 
На другій дискусії обговорили, чи на часі відновлення та збереження памʼяток культури на Сумщині. Один із спікерів, Роман Панашенко, дослідник-аналітик офісу міського розвитку “Urban Reform” висловив позицію, що наразі доцільно консервувати памʼятки та досліджувати їх, щоб в подальшому підійти до процесу відбудови комплексно. Також він додав, що не варто зараз робити точкові рішення тим самим вкладати у відновлення великі кошти.
 
Третя дискусія - «Навіщо говорити про Сумщину на весь світ», під час якої, Оксана Романюк, директорка Інституту масової інформації, зауважила, що саме завдяки висвітленню інформації та тиску на західних політиків Україна отримала зброю та боєприпаси.
Виконавча директорка Кордон.Медіа Альона Яцина зазначила, що не дивлячись на важливість та необхідність вчасного та якісного висвітлення інформації, все одно є певні посадовці в різних структурах, які всіляко намагаються обмежити журналістів у їхній роботі.
 
 
Також учасниці панельної дискусії обговорили світовий контекст новин та чи стоїть на порядку денному питання війни в Україні.
 
Дарина Шевченко, генеральна директорка англомовного українського видання The Kyiv Independent повідомила, що загалом війну в Україні почали сприймати «по-іншому», а з початком війни в Ізраїлі відбулося зміщення акцентів, саме тому українським журналістам доводиться застосовувати нові формати подачі інформації, аби втримати увагу до України.
 
Авторська фотовиставка після форуму вже у Сумах, яку вже з 6 червня можна побачити на арт-платформі “Трибуна.Парк”.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.