bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як письмові практики можуть покращити життя
03.06.2024

Чи знали ви, що виконання завдань письмово може мати значно більший вплив на наш розвиток, ніж здається на перший погляд? 

Наш мозок мислить шаблонами, патернами. Так він економить свої ресурси. Для розвитку ці шаблони треба виявляти та видозмінювати, якщо вони не ефективні. Але зробити це не просто за повсякденним “білим шумом” наших думок. Ось тут і можуть прийти на допомогу письмові практики. 

Наприклад, американський президент Томас Джефферсон регулярно вів щоденник, де записував свої думки, плани та рішення. Ця практика допомогла йому структурувати свої ідеї та ефективно розв’язувати складні політичні питання. 

Ось кілька причин, чому письмові практики такі важливі:

Глибше усвідомлення: Коли ми пишемо, ми змушені структурувати свої думки. Це допомагає краще зрозуміти ідеї та концепції, з якими ми працюємо. Письмо вимагає більшого зосередження, а отже, і більш глибокого усвідомлення теми.

Покращення пам’яті: Записування інформації вручну або друкування на комп’ютері/гаджетах стимулює нашу пам’ять. Дослідження показують, що люди, які записують свої нотатки, краще запам’ятовують інформацію, ніж ті, хто використовує лише клавіатуру. 

Нейробіологи підтверджують, що письмові практики активують різні частини мозку, що сприяє кращому запам’ятовуванню та засвоєнню матеріалу.

Розвиток творчості: Письмо - це творчий процес, який активує різні частини мозку. Це допомагає розвивати нашу уяву та знаходити нові підходи до вирішення проблем. 

У своїй книзі “The Artist’s Way”, Джулія Кемерон пише: “Ранкові сторінки - це потужний інструмент для розкриття вашої творчості” (The Artist’s Way, Julia Cameron).

Емоційне розвантаження: Ведення щоденника або просте записування своїх думок може слугувати чудовим способом для зняття стресу. Це дозволяє нам виразити свої емоції, зрозуміти їх і знайти внутрішню гармонію. 

Доктор Джеймс Пеннебейкер у своїй книзі “Opening Up by Writing It Down” зазначає: “Записування своїх емоційних переживань може покращити ваше психологічне здоров’я” (Opening Up by Writing It Down, James Pennebaker).

Посилення самодисципліни: Регулярні письмові практики допомагають виробити звичку до планування та виконання завдань. Це покращує нашу самодисципліну та організованість.

А ше письменницькі практики допомагають активізувати мережу пасивного режиму роботи мозку, знизити рівень кортизолу - повернути відчуття контролю та більшої безпеки, розслабитись, відчути більший контакт із собою.

Враховуючи велику силу саме письмових практик, центр Ахалар уже кілька років проводить 7-ми денний марафон “Детектор життя”. 

Вже цього тижня почнеться реєстрація на марафон, тож слідкуйте за нашими новинами. 

Візьміть участь в наших курсах або ж спробуйте записувати свої цілі, думки чи просто ведіть щоденник. Побачите, як поступово змінюється ваше сприйняття світу та власного життя. 

Діліться своїми враженнями та успіхами у коментарях! 

Щоб не пропустити ці можливості, підписуйтеся на наш телеграм канал https://t.me/ahalar_center

Проєкт «Адаптація замість виснаження» реалізується за фінансування Національного фонду підтримки демократії NED (National Endowment for Democracy).

Контакти

  • Центр АХАЛАР 0462934444 0994554525 [email protected] https://www.facebook.com/CenterAhalar Файли

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.