bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Визначено переможців Національного конкурсу молодіжного підприємництва
31.05.2024

17 травня у Львові відбувся національний конкурс бізнес-ідей молодіжного підприємництва «JA Компанія року 2024». Серед учасників – 31 навчальна мінікомпанія з 27 закладів професійно-технічної освіти, фахової вищої та передвищої освіти з 9 областей України, що раніше перемогли в регіональних відборах.

JA Компанія року 2024

Національний конкурс «JA Компанія року 2024»

17 травня у Львові відбувся національний конкурс бізнес-ідей молодіжного підприємництва «JA Компанія року 2024». 

1 місце_мінікомпанія Feel Touch

Перемогу здобула мінікомпанія «Feel Touch» Новояворівського вищого професійного училища Львівської області,  команда якої розробила пристрій керування ґаджетами для людей з інвалідністю. Такий пристрій дозволить людям без кінцівок або з паралізованими кінцівками керувати ґаджетами. У липні команда представлятиме Україну на європейському фестивалі молодіжного підприємництва Gen-E в Італії.

Цей бізнес-проєкт був створений під час впровадження в навчальному закладі проєкту «Бізнес-навички для зростання економіки: навчальні курси для студентів, викладачів професійної освіти та підприємців-початківців», що впроваджується Junior Achievement Ukraine в межах програми «Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery», яка реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Федерального уряду Німеччини.

«Навчальні мінікомпанії йшли до цього дня довгих 8 місяців. Від обговорення зі своїми менторами перших бізнес-ідей до створення навчальних мінікомпаній, налагодження виробництва товарів та надання послуг, їхньої реклами в соціальних мережах та організації логістичних ланцюжків доставки своїх товарів покупцям, а також набуття досвіду публічних продажів під час ярмарків молодіжного підприємництва. Минулого року учасники курсу заснували 44 мінікомпанії у двох областях. У цьому році маємо майже 250 різнопланових діючих бізнес-проєктів у дев’яти областях України», – розповіла Віра Другова, менеджерка програм Junior Achievement Ukraine.

Щоб здобути єдину путівку на європейський фестиваль молодіжного підприємництва Gen-E в Італії під час Національного конкурсу «JA Компанія року 2024», учасники мали сконцентрувати весь здобутий за вісім місяців досвід підприємництва та комунікації і максимально яскраво та переконливо розповісти про свій бізнес-проєкт та здобутки своїх мінікомпаній.

«Конкурс сьогодні дуже вражає як гарною організацією, так і важливістю. Для молоді це майданчик із можливістю презентувати себе, власні ідеї, отримати перший досвід підприємництва та виступити на національному рівні. Хтось тут почує конструктивну критику, врахує в подальшій роботі, хтось піде ще глибше – у розроблення своїх ідей. Такі події, активності дуже необхідні зараз. Тому що наскрізна ідея цих заходів – це підприємництво, новаторство. Це саме те, що зараз потрібно для відбудови України і подальшого економічного зростання», – поділилась враженнями про подію Вікторія Балюта, радниця з питань впровадження програми «Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery».

Нижче пропонуємо детальнішу інформацію про переможця і призерів Національного конкурсу «JA Компанія року 2024».

Мінікомпанія Feel Touch

Мінікомпанія «Feel Touch» – переможці національного конкурсу «JA Компанія року 2024»

 

Перше місце і звання кращої учнівської JA-компанії 2024 року здобула команда «Feel Touch» з Новояворівського ВПУ. Їхня бізнес-ідея спрямована на створення пристрою, який дасть змогу людям без кінцівок або з паралізованими кінцівками керувати ґаджетами. Цей інноваційний пристрій використовує технології, що забезпечують зручний та інтуїтивно зрозумілий інтерфейс, значно полегшуючи життя людей з інвалідністю. Розробка відзначається своєю соціальною важливістю, адже надає можливість людям з інвалідністю бути більш незалежними та інтегрованими в суспільство. Додатково на розвиток цього проєкту Львівська ОВА вручила команді сертифікат на 60 тисяч гривень.

«Наша компанія розробила інноваційний пристрій для людей, які втратили верхні кінцівки або не можуть  ними керувати. Сьогодні ми презентували одну з трьох моделей – мишу, яку одягають на голову. Завдяки рухам голови можна керувати курсором, а клік здійснюється натисканням зубами. Ми підбирали безліч компонентів і плат, витративши чимало часу на розроблення. Попри численні невдачі, ми не зупинялися і вже через півтора місяця створили модель, готову до використання», – поділилась враженнями команда мінікомпанії «Feel Touch» з Новояворівського ВПУ.

Мінікомпанія Motore bee

Мінікомпанія «Motore Bee»

 

Друге місце здобула команда «Motore Bee» з Хмельницького політехнічного коледжу НУ «Львівська Політехніка». Вони запустили виробництво екологічних вощанок, які допомагають зберігати продукти свіжими та мінімізують використання харчової плівки. Вощанки виготовляють із натуральних матеріалів, вони є багаторазовими, що сприяє зменшенню пластикових відходів. 

Мінікомпанія Make Motanka

Мінікомпанія “Make Motanka”

 

Третє місце посіла команда «Make Motanka» з Професійно-технічного училища №8 міста Чернівці. Вони розробили конструктор для створення власної ляльки-мотанки. Цей проєкт має культурне та освітнє значення, адже мотанка є традиційною українською лялькою, яка несе в собі багаті історичні та етнографічні символи. 

Усі інші учасники отримали подяки та призи від партнерів конкурсу, а приємною несподіванкою для решти команд стало рішення організаторів нагородити кращі мінікомпанії в окремих номінаціях. Зокрема, команди з проєкту «Бізнес-навички для зростання економіки» отримали такі нагороди:

Мінікомпанія Mavka

Мінікомпанія «Mavka»

 

У номінації «Alumni Award» перемогла мінікомпанія «Mavka» з Вінницького вищого професійного училища сфери послуг з бізнес-проєктом виготовлення натуральних трав’яних напоїв.

Мінікомпанія Ну типу біологи

Мінікомпанія «#Ну типу біологи»

 

У номінації «Творці змін» перемогла мінікомпанія «#Ну типу біологи» з Вищого професійного гірничо-будівельного училища (Полтавська область) з проєктом вирощування мікрозелені.

Мінікомпанія Wound Body

Мінікомпанія «Wound Body»

 

- У номінації «Наймасштабніша бізнес-ідея» перемогла мінікомпанія «Wound Body» з Новояворівського вищого професійного училища (Львівська область) з бізнес-проєктом виробництва захисних перфорованих накладок на рани для надання домедичної допомоги.

Нагадаємо, у 2023-2024 навчальному році на базі програми «Компанія» від Junior Achievement Ukraine учасники створили 246 мінікомпаній. Загалом до курсу з підприємництва приєдналися 154 заклади професійної (професійно-технічної), фахової вищої та передвищої освіти Вінницької, Дніпропетровської, Івано-Франківської, Київської, Львівської, Полтавської, Тернопільської, Хмельницької, Чернівецької областей та міста Києва. У межах проєкту «Бізнес-навички для зростання економіки» учасники заснували 53 мінікомпанії у 20 закладах профтехосвіти із шести областей.

Довідкова інформація

Проєкт «Бізнес-навички для зростання економіки: навчальні курси для студентів, викладачів професійної освіти та підприємців-початківців» заохочує розвиток підприємницьких навичок серед студентів закладів професійної освіти та заснування власної справи дорослими, з особливою увагою на жіночому підприємництві. Це сприятиме появі нових робочих місць, товарів та послуг. Проєкт впроваджується Junior Achievement Ukraine в межах програми «Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery».

Програма «Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery» спрямована на підтримку навчання та перепідготовку кваліфікованої робочої сили в чотирьох секторах економіки, важливих для процесу відновлення: будівництво, транспорт і логістика, сільське господарство та сфера послуг. Ця мета досягається через зміцнення спроможності надавачів послуг професійної освіти пропонувати якісні й орієнтовані на ринок праці освітні послуги, залучати вразливі групи населення і співпрацювати з роботодавцями. Програма фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) та реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Бюджет Програми складає 10 мільйонів євро. Програма Skills4Recovery триває із середини 2023 до середини 2026 року та охоплює шість областей (Львівську, Вінницьку, Чернівецьку, Київську, Полтавську та Дніпропетровську).

Junior Achievement Ukraine є частиною Junior Achievement – міжнародної спілки некомерційних організацій, які понад 100 років допомагають молоді здобувати знання та навички, що необхідні для формування успішних суб’єктів всесвітньої економіки.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.