bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Перспективи розвитку соціальних послуг та реабілітації. Про досвід Івано-Франківщини
29.05.2024

У своєму виступі Микола Макар, представник Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю в Івано-Франківській області, розповів про перспективи розвитку системи надання соціальних послуг та послуг реабілітації для забезпечення гідного життя людей з різними порушеннями функціональності.

У своєму виступі пан Микола зазначив, що інформацію, яку він наводив, базувалася на даних Івано-Франківської обласної державної адміністрації та власному досвіді. Його доповідь складалася з таких тез щодо:

  • Конвенції про права людей з інвалідністю

 Конвенція про права людей з інвалідністю є основоположним документом, який встановлює нові поняття та підходи до забезпечення прав людей з інвалідністю. Пан Микола зазначив, що основна різниця між медичною та соціальною моделями мислення полягає в тому, що медична модель зосереджується на хворобах та лікуванні, тоді як соціальна модель вважає людину найвищою цінністю, фокусується на її здібностях, навчанні та усуненні бар’єрів.

  • системи соціальних послуг

 Система надання соціальних послуг в Івано-Франківській області включає 62 територіальні громади, які мають 34 комунальні заклади, що обслуговують 284 тисячі осіб похилого віку та осіб з інвалідністю, включаючи 400 внутрішньо переміщених осіб. Послуги догляду вдома надаються в семи громадах, а вісім інтернатних установ обслуговують 1172 підопічних.

  • розвитку реабілітаційних послуг

 Для покращення обслуговування дітей з інвалідністю було придбано спеціалізований автомобіль за сприяння благодійного фонду «Рокада». Служба соціального таксі працює лише в шести громадах, що створює певні труднощі для користувачів. На 2024 рік на реабілітацію дітей з інвалідністю передбачено 94 млн грн, однак лише 57 дітей пройшли реабілітацію станом на 1 травня 2024 року, що є недостатнім.

  • медичної реабілітації

 В області функціонує 21 заклад охорони здоров’я, що надає реабілітаційні послуги, з яких 16 закладів забезпечують стаціонарну реабілітацію. У 2023 році послуги реабілітації отримали 12973 особи, включаючи 2946 військовослужбовців. Першочерговими завданнями є створення спроможної мережі закладів охорони здоров’я та відкриття нових реабілітаційних відділень.

  • проблем та викликів

 На форумі обговорювалися проблеми та виклики, з якими стикається система надання соціальних послуг. Серед них відсутність державного фінансування надання послуг раннього втручання, проблеми з доступністю житла для осіб з інвалідністю, недосконале законодавство щодо пенсійного забезпечення та низька кількість програм для кривдників.

  • планів на майбутнє 

В області планується відкрити спінальний реабілітаційний центр, реконструювати недобудований обласний перинатальний центр під реабілітаційний центр та впровадити новаторські практики залучення територіальних громад до процесу реабілітації.

 

Презентацію виступу Миколи Макара можна побачити тут:

 

Свій виступ Микола Макар закінчив цитатою Теодора Рузвельта: «Роби, що можеш, з тим, що маєш, там, де ти є». У такий спосіб він підкреслив свій підхід до роботи у сфері соціальних послуг та реабілітації – використання наявних ресурсів для досягнення максимальної ефективності та покращення якості життя людей з інвалідністю.

З виступу Миколи Макара на форумі, можна зробити висновок, що досвід Івано-Франківської області показує, що розвиток системи соціальних послуг та реабілітації є складним, але важливим завданням. Але ще необхідно впроваджувати інноваційні практики, залучати громади та забезпечувати належне фінансування для створення кращих умов та сприяння гідному життю всіх громадян, незалежно від їхніх функціональних можливостей.

 

Проєкт «Адвокати покращення соціальних послуг в умовах воєнного стану для постраждалих та громад Львівської та Закарпатської областей» реалізовано громадською організацією «Жінки та діти з інвалідністю Північного Донбасу» та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього матеріалу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Контакти

  • Кізілова Олена

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.