bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Івано-Франківську відбувся форум молодіжних рад з різних куточків України
29.05.2024

24 - 26 травня 2024 в Івано-Франківську проходив  форум молодіжних рад «Форми участі молоді в умовах воєнного часу», організований Українською асоціацією молодіжних рад в межах програми «Незламна молодь: Молодіжні ради».

Метою форуму було створити платформу для співпраці між молоддю та владою, молодіжними радами (серед яких представники органів учнівського самоврядування, молодіжних громадських організацій, органів студентського самоврядування та інших громадських об’єднань) та органами, при яких вони створені.

Участь у форумі взяли: 10 молодіжних рад-учасниць програми, ментори, партнери, експерти, представники органів місцевого самоврядування громад-учасниць проєкту, представники міністерств, обласних адміністрацій, народні депутати, команди  УАМР та офісу IRI, зацікавлені стейкхолдери. 

Учасників привітав заступник Міністра молоді та спорту України Андрій Чесноков: 

«Участь молоді в розбудові країни — це важлива складова демократичного суспільства, яка відіграє одну з ключових ролей у впровадженні змін. Створення та підтримка молодіжних організацій, волонтерська діяльність, участь у соціальних проєктах — це ті засоби, за допомогою яких молодь може впливати на політику, економіку та соціальні процеси в Україні. У цьому контексті одним з пріоритетних напрямків діяльності Міністерства молоді та спорту України є підвищення рівня участі молоді у процесах розроблення та ухвалення рішень на різних рівнях».

Заступник підкреслив, що держава вбачає великий потенціал МР, як ефективного інструменту розвитку молоді, громади, регіону та держави в цілому.

Спікерами форуму також виступили: народний депутат Роман Лозинський, заступник голови Комітету ВРУ з питань молоді та спорту Василь Мокан, представники Офісу Ради Європи в Україні (експертка Проєкту «Молодь за демократію в Україні: Фаза ІІІ» Вікторія Безсмертна), Міжнародного республіканського інституту IRI (старша спеціалістка програм Лідія Фесенко), обласних військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування та команда УАМР.

«Запропонував учасникам форуму надавати Комітету ВРУ з питань молоді і спорту об’єктивний зворотній зв’язок не лише про діяльність молодіжних рад, але й загалом про проблеми, з якими стикається молодь в сьогоднішніх реаліях. Українська молодь є дуже активною та креативною, тож взаємодія та комунікація держави і молодих громадян може дати результати і нестандартні рішення», - зазначив Василь Мокан - заступник голови Комітету ВРУ з питань молоді та спорту. 

Під час форуму УАМР презентувала посібник «Формування голосу молоді: посібник для молодіжних рад»,в якому зібрана вся інформація про програму, успішні кейси громад та навчальні матеріали, які допоможуть наявним та новоствореним радам будувати свою роботу та взаємодіяти в майбутньому.  

«Під час реалізації нашої програми ми змогли на практиці побачити, як діють ті чи інші методології та інструменти. На основі цієї практики ми і створили цей посібник, що не лише є корисним для молодіжних рад, ініціативної молоді та органів місцевого самоврядування, а й розповідає про успіхи рад, що були учасниками програми», - зазначила Леся Голояд, керівниця Програми «Незламна молодь: молодіжні ради».

Для того щоб його завантажити, перейдіть за посиланням

Під час форуму окреслили кейси роботи молодіжно-консультативно дорадчих органів в умовах війни та посилені компетенції їх членів у векторах: взаємодії з владою, командотворення, відновлення молодіжної політики, кооперації молодіжних рад та молодіжних центрів, стажування молоді  в ОМС, залучення молоді до суспільно-політичних процесів, роботи з внутрішньо переміщеною молоддю та молодими ветеранами.

«Завдяки участі в програмі Молодіжна рада Слобожанська підготувала два проєкти: створення осередку молодіжної ради в селі Шелудьківка, а також ремонт приміщення в селі Геніївка, яке згодом стане молодіжним простором. Також МР завдяки отриманим знанням та навичкам змогла налагодити ефективну співпрацю з ОМС та бере активну участь у реалізації молодіжних проєктів, які розробляє Слобожанська селищна рада», - зазначив Дмитро Цапков, голова Молодіжної ради при Слобожанській селищній раді. 

Окремі панелі були присвячені темі роботи молодіжних рад та влади з внутрішньо переміщеною молоддю та її ролі в розбудові молодіжної політики, розвитку громад. Представники рад поділилися своїм досвідом створення відділів по роботі з ВПО, які допомагають молоді адаптуватися в приймаючій громаді та реалізувати свої можливості. 

Також в рамках форуму акцентували на співпраці молодіжних рад та органів місцевого самоврядування через стажування молоді, залучення до процесів прийняття рішень в громаді. Одним з успішних інструментів такої співпраці є формування бюджету участі. 

Програма «Незламна молодь: молодіжні ради» розроблена Українською асоціацією молодіжних рад та втілюється в межах програми «Мріємо та діємо», яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Міжнародним республіканським інститутом (IRI).

Контакти

  • Козицька Аліна

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.