bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Всесвітній день охорони навколишнього середовища
28.05.2024

До дня захисту довкілля, який щороку відзначається 5 червня, найбільший екорух країни Let’s do it Ukraine нагадує про злочини проти довкілля України, які вже скоїв ворог. Закликаємо кожного громадянина до участі у відновленні екосистем  та ліквідації наслідків екокатастроф.

Війна – це страшна реальність, яка несе з собою не лише людське страждання, але й великі збитки для навколишнього середовища. Вона може знищити те, що будувалось століттями, всього за лічені хвилини. 

Всього зафіксовано 4 875 фактів заподіяння шкоди довкіллю внаслідок збройної агресії росії. Серед найбільших – мінування територій, забруднення ґрунту та води шкідливими речовинами, знищення дикої природи та заповідників України, підрив Каховської ГЕС.

Більше ніж за два роки повномасштабного вторгнення росія завдала шкоди українському довкіллю на 2 427 трильйонів грн. Кожного дня російська армія скоює воєнні та екологічні злочини на території нашої країни. А знищена техніка окупанта перетворилась на понад 1 мільйон тонн відходів, які вже викинули в атмосферу більш ніж 100 тисяч тонн СО2Всього з початку війни у нашому морі загинуло уже близько 50 тисяч дельфінів! 3 мільйони гектарів наших лісів постраждали від війни. Україна – найзамінованіша країна в Світі.

Все у світі взаємопов’язане. Зруйновані екосистеми вплинули на наше здоров’я, довголіття, забруднено: повітря, землю, їжу, місце де ми проживаємо і де відпочиваємо.  Якщо ви думаєте, що війна відбувається далеко – всі мають розуміти, що її наслідки торкнуться кожного. Втрати людських життів, скорочення видового різноманіття планети, забруднення грунту сміттям, відходами військової техніки, токсичними речовинами, нафтопродуктами, відходами від металургійних заводів, біологічними відходами, забруднення води, вирубка лісів, знищення флори та фауни. Екосистема планети не має кордонів. Все, що відбувається в Україні має відображення на глобальній екологічній мапі. Забруднення досягає інших країн через повітря, ґрунтів води та води всесвітнього океану. А токсичні речовини накопичуються у людському організмі переважно потрапляючи через харчовий ланцюжок і залишаються в людині назавжди. Пам’ятайте, для усунення наслідків екоциду та екокатастрофи потрібна участь кожного. Наші життя та життя майбутніх поколінь залежать наших дій сьогодні”, – зазначила лідерка Всеукраїнського молодіжного руху Let’s do it Ukraine  Юлія Мархель.

 

Забруднення територій мінами та шкідливими речовинами

Всього земельним ресурсам було завдано шкоди на трильйон гривень, а загальна площа замінованих територій – приблизно 170-180 тисяч квадратних кілометрів. Це близько 30% території України! Для порівняння 174 тисячі квадратних кілометрів, замінованих в Україні – це разом узяті території Ірландії, Словаччини, Молдови та двох Чорногорій.

За різними оцінками витрати на розмінування можуть скласти від 18,3 до 38 мільярдів. доларів. Сам процес триватиме роками або навіть десятиріччями, а наслідки мінування можуть нагадати про себе і через століття. 

Крім засмічення мінами, фахівці відзначають суттєве забруднення земель важкими металами, сіркою та азотом внаслідок бомбардувань, знищення бойової техніки та потрапляння в ґрунт відпрацьованого палива. Це негативно впливатиме на родючість ґрунтів навіть після завершення бойових дій та успішного розмінування територій. 

Знищення Чорнобаївської птахофабрики

На початку березня 2022 року через дії окупантів птахофабрика «Чорнобаївська» залишилася без електропостачання, через що приблизно 4,4 мільйона курей загинули від спраги та голоду. З огляду на відсутність можливості утилізації мертвих птахів, це обернулося справжнім екологічним лихом для регіону. 

І це, на жаль, не поодинокий випадок. У жовтні 2022 року на Саміті G20 під час свого виступу Володимир Зеленський підкреслив, що за пів року російської агресії в Україні загинули 6 мільйонів свійських тварин, а їхні поховання загрожують довкіллю та створюють небезпеку для здоров’я громадян.

Знищення дикої природи та заповідників України

Знищення лісів, забруднення суші й водойм мінами та паливно-мастильними матеріалами становить тривалу загрозу для біорізноманіття України. Вчені стверджують, від 2 до 6 видів вимерли назавжди через війну.

Враховуючи, що в Україні зосереджено 35% біорізноманіття Європи, бойові дії можуть спричинити глобальне скорочення чисельності видів на рівні Європи та навіть світу. Це стосується і видів, які знаходяться під загрозою зникнення.

З початку російського повномасштабного вторгнення постраждали близько 800 об’єктів природно-заповідного фонду України площею 1,24 мільйона гектарівОкупованими лишаються понад 500 локацій, що охоплюють 0,80 мільйона гектарів. Заповідні зони потерпають від безконтрольного переміщення військ, пожеж, вирубки лісів, знищення рідкісних видів флори та фауни. Так тижнева пожежа у Джарилгацькому природному парку знищила всю заповідну зону парку, зокрема найціннішу степову ділянку площею 1588 гектарів. 

З перших днів війни в окупації перебуває й найстаріший заповідник України «Асканія Нова». Окрім розташування військової техніки, пожеж та створення фортифікаційних споруджень, керівництво заповідника наголошує на ризику знищення унікальної колекції тварин, яка є культурним надбанням України. 

Підрив Каховської ГЕС

6 червня 2023 року російські військові підірвали греблю Каховської гідроелектростанції на Херсонщині. Це була п’ята за розміром ГЕС в Україні та найбільша за площею мілководдя. Орієнтовна сума збитків завданих довкіллю внаслідок цієї катастрофи становить ₴146,4 млрд грн.

Внаслідок повені постраждали 80 населених пунктів, а 5 було повністю затоплено.  А разом із ними під водою опинились й різні джерела забруднення, наприклад, вигрібні ями – вміст яких потрапив у Дніпро і Чорне море.

На Херсонщині, як заявили в Міністерстві екології, в перші дні після прориву склалася критична ситуація в національних парках. Так, було повністю затоплено національний парк «Нижньодніпровський», де існує 120 цінних видів флори та фауни, що охороняються. Підтоплення зачепило території, де збереглися типові та рідкісні угруповання заплавних лісів, боліт, луків, піщаних степів, степових схилів Дніпра та балок, оголень гірських порід. Всього в наслідок підриву Каховської ГЕС було затоплено та частково знищено 63 447 гектарів лісів. 

Наслідки не тільки для України, але й для всього світу

Наслідки екоциду росії відчуває не тільки Україна, але і весь світ. Забруднення ґрунтових вод, потрапляння у світовий океан великої концентрації шкідливих речовин, збільшення викидів СО2 в атмосферу, зникнення біорізноманіття – все це робить нашу глобальну екосистему слабкою і менш адаптивною до кліматичних змін, від яких потерпає людство.

Що я можу зробити? 

Протидіяти екоциду може кожен для цього необхідно приєднуватися до екологічного життя та ставати на шлях до сталого розвитку. Маленькі кроки можуть мати великий вплив. Наприклад, ви можете зменшити навантаження на сміттєзвалища, користуючись багаторазовими речима (екоччашки, шопери, багаторазовий посуд тощо). Також знайдіть пункт прийому вторинної сировини у своєму району, користуючись recyclingpoints.org та почність сортувати сировину, яку можна здати на переробку поруч із будинком.  

Що можуть зробити бізнеси, організації та установи? 

Офіційно підписати “ЕкоПакт” та запровадити! Підписання цього документу зобов’язує організації-учасники перейти на більш екологічний спосіб життя та діяльності, створювати екосередовища й активно працювати з молоддю у напрямку збереження довкілля.  

Відтепер кожна установа та організація в Україні та світі, яка готова докласти зусиль для порятунку нашого навколишнього середовища, може підписати цей документ та почати жити екологічно відповідально. Так, навіть маленькі, але поступові постійні кроки можуть призвести до глобальних позитивних змін. Ми закликаємо кожного зробити свій внесок у відновлення довкілля цілої планети!” – наголосила Юлія Мархель, ініціаторка Екопакту, лідерка найбільшого екоруху України “Let’s do it Ukraine”. 

Довідково

30 травня 2023 року 600 українських молодіжних установ, організацій та об’єднань підписали ЕкоПакт та розпочали роботу для збереження довкілля.

Переглянути можна онлайн за посиланням: https://letsdoitukraine.org/2023/06/ecopact/ 

Для того, щоб стати підписантом “ЕкоПакту”: 

  •     Для підписання ЕкоПакту установами, організаціями всіх рівнів в тому числі регіональних, всеукраїнських та міжнародних надішліть ваш запит на офіційну пошту організації [email protected]
  •     Для представників регіональних організацій: зв’язатися з координатором вашої області у розділі “Контакти” на сайті letsdoitukraine.org

Приєднуйся до еко відповідального життя!

Інформацію підготувала: Анастасія Кошуба, Поліна Павленко 

[email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.