bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Об’єднуючи зусилля заради майбутнього: історія ГО «Сонячний промінь»
27.05.2024

Історія заснування та місія організації

Громадська організація «Сонячний промінь» була заснована у 2009 році групою ініціативних мам. Основна мета організації – об’єднання родин для захисту прав і спільних інтересів дітей та молоді з інвалідністю. Із самого початку своєї діяльності організація фокусувалася на підтримці родин, розуміючи, що позитивний всебічний розвиток дитини неможливий без впливу на сім’ю.

Перші кроки та розвиток

Перші послуги, які надавала організація, були психологічні тренінги для матерів, що проводили психологи з обласного центру. Паралельно організація почала налагоджувати партнерські стосунки з органами місцевого самоврядування та відділом освіти Костопільського району. Завдяки активній позиції організації місцева влада виділила приміщення для діяльності та підтримала програму підтримки статутної діяльності.

Діяльність та ініціативи

Організація активно співпрацює із закладами освіти, проводячи заходи з превенції стигматизації дітей з особливими освітніми потребами (ООП). Учнівське самоврядування залучається до поширення інформації про захворювання та участі у волонтерських заходах.

Органи місцевого самоврядування підтримали ініціативу створення соціальної майстерні для людей з ментальними порушеннями з виготовлення свічок. Крім цього, завдяки донорським проєктам були створені майстерні з миловаріння, пошиття та розпису екоторбин, а також відкрито пекарню.

Виклики та майбутні плани

Із часом діти, яким надавалася допомога, виросли і перейшли в категорію дорослих. Це породило нові виклики, оскільки для дорослих осіб з інвалідністю, особливо з інтелектуальними порушеннями, ситуація в законодавчій сфері поки що не є задовільною. Проте держава починає підтримувати надання соціальних послуг, таких як денний догляд, підтримане проживання, супровід на робочому місці тощо.

Важливість співпраці та підтримка спільноти родин та партнерів

Важливим аспектом роботи організації є контакт між родинами, органами місцевого самоврядування, освітніми, медичними та соціальними установами. Лише багаторівневий міжсекторний підхід дозволить вирішувати проблемні питання якісно та ефективно.

Пані Вікторія від організації щиро подякувала ГО «Жінки та діти з інвалідністю Північного Донбасу», іншим партнерам та організаціям, які долучилися до форуму «Світ без обмежень» та Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», за розвиток питань інклюзії та доступності, створення ефективних механізмів взаємодії влади та громадськості, а також за можливість взяти участь у форумі.

Окрему подяку Вікторія Наумович висловила організаторам форуму за допомогу у створенні каталогу виробів організації «Сонячний промінь» (каталог можна завантажити тут: ) та його демонстрації на форумі, що допомогло привернути увагу до праці організації та залучити кошти на її підтримку.

Презентацію Вікторії Наумович, яку вона демонструвала під час свого виступу на форумі, можна побачити тут:

https://youtu.be/xD-EiMYjhmY

Пані Вікторія та її колеги, які займаються питаннями підтримки сімей та дітей з інвалідністю, взяли участь в інтерактивній панелі форуму «Світ без обмежень», яку провели пані Оксана Потимко, директорка Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій Національного університету «Львівська політехніка» та виконавча директорка Львівського осередку ВГО «Українська спілка людей з інвалідністю - УСІ», та Катерина Івашутіна, співробітниця Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій Національного університету «Львівська політехніка». Панель була присвячена окремим питанням роботи з тотально незрячими людьми та тими, хто втратив зір. Це дозволило додатково привернути увагу до того аспекту, що в сучасному українському суспільстві ще дуже багато роботи в напрямку розуміння проблем таких людей та забезпечення різних послуг та сфер суспільного життя в громадах.

 

А ми підсумуємо, що діяльність ГО «Сонячний промінь» є яскравим прикладом того, як ініціатива групи батьків може змінити життя багатьох родин та сприяти позитивним змінам у суспільстві. Спільні зусилля, підтримка влади та донорів, а також постійне прагнення до розвитку дозволяють організації досягати значних успіхів у сфері підтримки дітей та молоді з інвалідністю.

 До речі, на форум пані Вікторія приїхала разом із заступником міського голови міста Костопіль Андрієм Ткачуком, що підтвердило партнерство громадськості та влади та їх єдиний рух у напрямку покращення послуг для вразливих верств населення та організації підтримки місцевою владою громадських проєктів та програм.

 

Проєкт «Адвокати покращення соціальних послуг в умовах воєнного стану для постраждалих та громад Львівської та Закарпатської областей» реалізовано громадською організацією«Жінки та діти з інвалідністю Північного Донбасу» та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього матеріалу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Контакти

  • Кізілова Олена

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.