bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Шлях до інклюзії: від студентки до громадської радниці. Історія Людмили Морданинець
27.05.2024

«Моя історія – це шлях від студентки до громадського радника у сфері інклюзії. Після здобуття магістерського ступеня в Ужгородському національному університеті я знайшла себе не лише як студентка, але й як активна учасниця соціального життя», – так почала свою доповідь Людмила Морданинець, спікерка форуму «Світ без обмежень», інклюзивна громадська радниця проєкту ГО «Жінки та діти з інвалідністю Північного Донбасу», спеціалістка Управління соціального захисту населення Полянської сільської ради Закарпатської області.

Початок шляху

 Під час навчання Людмила Морданинець брала участь у численних благодійних заходах, спрямованих на підтримку дітей-сиріт і дітей з інвалідністю. Організація дитячих таборів на базі шкіл-інтернатів стала важливою частиною навчання та особистого розвитку пані Людмили. «Ці заходи надихали мене на подальші зусилля та відданість моїм цілям», – відзначила вона під час свого публічного виступу на форумі.

Переломний момент

 Переломним моментом у житті пані Людмили стало народження члена родини із синдромом Дауна. І ця подія не лише змінила її особисте бачення світу, але й надихнула на вибір майбутньої професії. Спостерігаючи за тим, як важко дітям з інвалідністю інтегруватися в суспільство, вона вирішила присвятити своє життя допомозі таким людям та їхнім сім’ям.

Робота в Управлінні соціального захисту населення

 З 2019 року Людмила Морданинець працює в Управлінні соціального захисту населення Полянської сільської ради, що на Закарпатті. Соціальна робота – це професійна діяльність, спрямована на захист прав людини, вирішення її проблем та соціальні перетворення в суспільстві. А кваліфікований та відданий справі соціальний працівник може стати дійсно агентом позитивних змін у житті окремих людей, сімей та громад.

Місія такої роботи полягає в:

  • допомозі людям у складних життєвих обставинах через надання соціальних послуг;
  • захисті прав та представленні інтересів клієнтів у різних інстанціях;
  • розробці та реалізації соціальних програм та проєктів;
  • наданні консультацій, вирішенні конфліктних ситуацій та контролі за дотриманням соціальних норм;
  • попередженні та подоланні негативних явищ у суспільстві.

Співпраця та навчання на шляху до громадського інклюзивного дорадництва

 «У вересні 2023 року ми співпрацювали з ГО “Жінки та діти з інвалідністю Північного Донбасу”. В рамках візиту відбулося підписання меморандуму про співпрацю та партнерство між Полянською сільською радою, Центром комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю “Донбас-Прикарпаття” та ГО “Жінки та діти з інвалідністю Північного Донбасу”. Також я пройшла навчання в Школі громадського адвоката інклюзивного громадського радника IncShool, де було надано понад 200 консультацій та організовано багато заходів для покращення соціальних послуг», – відзначила пані Людмила.

Основними заходами та ініціативами Людмили Морданинець як радниці у своїй громаді вже стали:

  • Групи самодопомоги для батьків в Інклюзивно-ресурсному центрі Полянської сільської ради: ця ініціатива спрямована на створення сприятливого середовища для батьків, які мають дітей з інвалідністю, де вони можуть ділитися досвідом та отримувати підтримку одне від одного.
  • Міжнародний день людей з інвалідністю: організація святкових заходів для учнів інклюзивно-ресурсного центру.
  • Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»: інформаційно-просвітницькі зустрічі з учнями старших класів, участь у яких взяли представники ГО, Центру соціальних служб та поліції.

 

Підсумовуючи свою презентаційну доповідь, яку можна побачити тут https://youtu.be/XzAT5U2Kz48,

пані Людмила зазначила: «Впровадження інклюзії та безбар’єрності є основною метою нашої роботи. Ми постійно шукаємо нові можливості для покращення соціальних послуг, залучаючи до співпраці громадськість, неурядові організації та міжнародних партнерів. Вірю, що спільними зусиллями ми зможемо створити суспільство, де кожна людина, незалежно від своїх можливостей, почуватиметься захищеною та підтриманою».

Людмилу Морданинець на форумі відзначено пам’ятною статуеткою та подякою за внесок у розвиток інклюзивного суспільства, а також відмічено в нашому відеоролику:

 ________________________

Проєкт «Адвокати покращення соціальних послуг в умовах воєнного стану для постраждалих та громад Львівської та Закарпатської областей» реалізовано громадською організацією«Жінки та діти з інвалідністю Північного Донбасу» та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього матеріалу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Контакти

  • Кізілова Олена

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.