bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Інтеграція соціальних послуг: досвід і перспективи Одеси
27.05.2024

Альона Азаркіна, начальниця відділу з питань надання соціальних послуг, розвитку альтернативних форм виховання та правового забезпечення Одеської міської ради, взяла участь у форумі «Світ без обмежень» та зазначила, що для успішної інтеграції соціальних послуг необхідно чітко розуміти базові поняття.

Інтеграція

– це процес об’єднання, створення упорядкованих відносин, узгодження та координація дій і функцій у систему. Інтегрована система надання соціальних послуг сім’ям з дітьми – це підхід до комплексного надання послуг на рівні громади, який включає освіту, охорону здоров’я, ювенальну превенцію та інші види послуг, спрямованих на підтримку вразливих сімей та підвищення соціального добробуту громади.

Кейс-менеджмент

 – це спосіб організації та проведення роботи, спрямованої на задоволення потреб окремої дитини, людини та її сім’ї в належний систематичний та своєчасний спосіб через пряму підтримку та/або перенаправлення. Це включає ідентифікацію та реєстрацію, оцінювання, розробку плану дій, впровадження, подальші дії та перегляд справи.

 Основні функції кейс-менеджера передбачають комунікативну, організаторську, прогностичну, діагностичну, правозахисну, інформаційну та профілактичну діяльність.

Інтеграція європейських підходів

 Одним із ключових аспектів інтеграції є вивчення та впровадження європейських підходів, які включають підтримку і зміцнення сім’ї, створення ефективних послуг підтримки, розвиток універсальних послуг та раннє виявлення вразливих сімей. Ці підходи спрямовані на забезпечення адресності, гнучкості, фаховості, захисту прав отримувачів, інклюзивності, прозорості, доступності та толерантності.

Центр інтегрованих соціальних послуг

 У листопаді 2017 року в Одесі відкрито Центр інтегрованих соціальних послуг, основною метою якого є створення належних умов для забезпечення соціального благополуччя мешканців громади. Впровадження інтегрованої моделі включає створення фронт-офісів у форматі «Прозорий офіс», забезпечення їх представниками всіх соціальних структур міста та створення умов доступності для осіб з інвалідністю.

Виклики та пропозиції для включення в резолюцію форуму

Одеса стикається з низкою проблемних питань, які потребують вирішення на рівні Уряду України або міністерств:

  1. Удосконалення Порядку виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітних сімей.

Пропонується внести зміни до Порядку, зазначивши необхідність додавання до заяви копії реєстраційного номера облікової картки платника податків.

  1. Створення Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства.

Пропонується прискорити запровадження цього реєстру для своєчасного реагування на факти домашнього насильства.

  1. Зобов’язання суду направляти кривдників на проходження програми для кривдників.

Пропонується внести зміни до законодавства для обов’язкового направлення кривдників на проходження таких програм.

  1. Приведення нормативно-правових актів у відповідність до чинного законодавства.

Необхідно забезпечити відповідність нормативно-правових актів, що регулюють діяльність територіальних центрів соціального обслуговування.

  1. Затвердження відсутніх державних стандартів соціальних послуг.

Пропонується затвердити відсутні державні стандарти соціальних послуг та внести зміни до чинних.

  1. Створення Державної служби раннього втручання.

Пропонується створити таку службу для системної роботи в цьому напрямку з відповідним фінансуванням.

  1. Внесення змін до постанови щодо виконання повноважень Державною казначейською службою.

Пропонується внести відповідні зміни для забезпечення можливості проведення видатків на оплату робіт із пристосування житлової інфраструктури.

  1. Заміна житла для осіб з інвалідністю.

Пропонується затвердити Порядок заміни житла, що не відповідає вимогам безперешкодного доступу.

  1. Пенсійне забезпечення громадян.

Пропонується на законодавчому рівні розглянути питання щодо врахування стажу роботи, де запис про звільнення завірений печаткою УРСР, та інші питання, що впливають на пенсійне забезпечення.

 

Презентацію виступу Альони Азаркіної можна побачити тут:https://youtu.be/ZEY_5-Xaw88

Інтеграція соціальних послуг в Одесі є важливим кроком до підвищення соціального добробуту громади.Такий підхід може бути прикладом для інших громад, і його можна навчатися в Одесі. Використання європейських підходів, впровадження кейс-менеджменту та створення інтегрованих центрів соціальних послуг сприяє ефективному наданню підтримки вразливим сім’ям. Проте для досягнення повної ефективності необхідно вирішити низку проблемних питань на рівні держави.

 

Проєкт «Адвокати покращення соціальних послуг в умовах воєнного стану для постраждалих та громад Львівської та Закарпатської областей» реалізовано громадською організацією«Жінки та діти з інвалідністю Північного Донбасу» та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього матеріалу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Контакти

  • Кізілова Олена

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.