bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Інклюзія та розвиток: історія успіху Ресурсного центру у Львові
27.05.2024

Оксана Потимко, директорка Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій у Львівській політехніці, розповіла про свій досвід і діяльність, спрямовану на підтримку інклюзії та розвиток можливостей для людей з інвалідністю в Україні, зокрема тих, що не мають або втратили свій зір. Її яскравий виступ супроводжувався інтерактивними вправами, а завершився презентацією нового фільму, створеного командою однодумців про стереотипи та життя людей без зору, яке може бути наповнене кольорами.

У своєму виступі пані Оксана відмітила декілька важливих моментів.

 

Особистий досвід імотивація

Оксана Потимко зіткнулася з численними труднощами через своє обмеження зору. Вона згадує, як одного разу народний депутат сказав їй, що вона «не людина, а інвалід». Це стало стимулом для неї боротися за свої права та статус людини. Вона здобула другу вищу освіту, захистила кандидатську дисертацію та очолила Львівський осередок ВГО «Українська спілка людей з інвалідністю - УСІ».

 

Створення Ресурсного центру

 Ресурсний центр був створений у 2011 році для підтримки інклюзивної освіти незрячих дітей. Центр надає практичну допомогу незрячим дітям по всій Україні, забезпечуючи їх спеціальними підручниками, технічним обладнанням та організовуючи корекційно-розвиткові заходи.

Напрямки діяльності центру

1. Інклюзивна освіта: підготовка вчителів до роботи з незрячими дітьми, забезпечення спеціальним обладнанням та підручниками, організація корекційно-розвиткових заходів.

2. Друк книг шрифтом Брайля: виготовлення кольорових та рельєфних книг шрифтом Брайля, які містять QR-коди для прослуховування аудіокниг.

3. Аудіокниги та аудіодискрипція: створення аудіокниг за участю відомих акторів та незрячих дітей, адаптація кінофільмів та музейних експонатів для незрячих.

 4. Бронзові мініатюри архітектурних споруд: виготовлення бронзових копій архітектурних пам’яток для незрячих, щоб вони могли «побачити» їх на дотик.

 5. Інклюзивні концерти та кінопроєкти: їх організація та створення за участю незрячих артистів.

 

Виклики та пропозиції, зазначені на форумі:

 1. Комплексна підтримка: необхідність координації між медициною, соціальним захистом та освітою для забезпечення раннього втручання та підтримки дітей з інвалідністю з моменту їх народження.

 2. Інформаційна підтримка: забезпечення належного доступу осіб з інвалідністю до інформації про реабілітаційні послуги.

 3. Підготовка кадрів: організація курсів для педагогів, медичних працівників та інших спеціалістів з інклюзивної освіти та аудіодискрипції.

 Презентацію, яку використовувала пані Оксана Потимко під час своєї доповіді, можна побачити тут:

 

Присутні учасники форуму через доповідь пані Оксани зрозуміли, що Ресурсний центр у Львівській політехніці – це база навчання та виробництва, яка демонструє, як поєднання громадського сектору та наукових досягнень може сприяти інклюзії та розвитку можливостей для людей з інвалідністю.

Діяльність Оксани Потимко та її команди є прикладом того, як важливо боротися за права людей з інвалідністю та створювати для них умови, в яких вони можуть повністю реалізувати свій потенціал.

Під час форуму пані Оксана зробила декілька інтерактивних вправ з охочими долучитися до експерименту, надягнути пов’язки на очі та спробувати «побачити» мультфільм на слух та картини на дотик. У цих вправах взяли участь інклюзивні громадські радники, представниця Донецької облдержадміністрації та міський голова міста Івано-Франківськ.

У такий спосіб вони здобули досвід, який надалі допоможе їм краще зрозуміти проблеми людей без зору та впливати на процеси адоптації власних просторів та послуг.

Після вправи із зав’язаними очима голова міста Івано-Франківськ Руслан Марцинків зазначив: «Мене саджали на візок, але я розумів, як я можу рухатися, в мене все ж працювали руки та торс, я бачив, як рухатися й куди. Тоді я став краще розуміти людей, які пересуваються за допомогою крісла колісного, і мені не було страшно сісти в крісло. Але тепер, коли мені зав’язали очі та показали, як відчуває людина без зору, як вона може “дивитися” фільм, орієнтуватися, як рухатися, читати та писати, мені стало страшно. Нам слід більше думати та працювати для таких людей».

Наприкінці виступу пані Оксана презентувала новий фільм, який всі дивилися із захопленням та різними відчуттями того, як виглядає звичайний день та відпочинок незрячих людей. Саме в цей момент багато присутніх розвінчали свої міфи та стереотипи і впевнено заявили, що тепер краще розуміють, як спілкуватися з незрячими та загалом починати краще комунікувати з ними. 

Історія успіху Ресурсного центру у Львівській політехніці під керівництвом Оксани Потимко показує, що інклюзія можлива завдяки наполегливості, інноваціям та підтримці громади. Ресурсний центр продовжує впроваджувати ефективні рішення для забезпечення рівних можливостей для всіх та готовий підтримати кожного, хто втрачає або вже втратив зір, або працює, консультує та зустрічає у своїй діяльності незрячих людей.

________________________________________

Проєкт «Адвокати покращення соціальних послуг в умовах воєнного стану для постраждалих та громад Львівської та Закарпатської областей» реалізовано громадською організацією«Жінки та діти з інвалідністю Північного Донбасу» та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього матеріалу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Контакти

  • Кізілова Олена

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.