bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Напрацювання Проєкту міської цільової програми інтеграції ВПО у громаду міста Рівне
22.05.2024

Розробка і прийняття Програми інтеграції внутрішньо переміщених осіб (ВПО) у приймаючу громаду має велике значення для успішної адаптації цих осіб та розвитку громади в цілому. Вона повинна враховувати різні аспекти життя як ВПО, так і місцевого населення.

Учасники зустрічі мали можливість запропонувати свої ідеї, висловити свої бачення та думки, взяти участь в обговореннях заходів майбутнього Проєкту.

Команду учасників було поділено на групи, які активно працювали над визначенням конкретних заходів та ініціатив для досягнення цілей програми відповідно висвітлених в Дорожній карті завдань, а саме:

  • ️створення умов для працевлаштування ВПО, відновлення та започаткування власного бізнесу;
  • ️покращення умов проживання внутрішньо переміщених осіб;
  • ️сприяння соціальній інтеграції ВПО до культурного середовища громади;
  • ️можливість самоорганізації та створення відповідних умов для повної реалізації життєвих здібностей внутрішньо переміщених осіб в громаді міста Рівне;
  • ️психологічна підтримка ВПО, налагодження позитивних комунікацій у приймаючій громаді з метою зменшення проявів стигматизації;
  • ️гуманітарна допомога;
  • ️покращення інформування ВПО в громаді, залученню «нових рівнян» до формування інформаційної політики в питаннях, пов’язаних з інтеграцією ВПО в громаду міста Рівне.

Результати кожної групової роботи було висвітлено шляхом представлення висновків, які обговорювались та уточнювались іншими учасниками.

Присутні представники Департаменту соціальної політики - директорка Олена Петрик та заступниця директорки - начальниця управління державних соціальних програм Тетяна Горбатюк висловили свої рекомендації для подальшої роботи над програмою.⠀

Залучення досвідченого фасилітатора, експерта з соціальної згуртованості та порозуміння ГО «Право на захист» Володимира Зиль сприяло конструктивній, ефективній роботі та успішній груповій комунікації учасників.

Програма інтеграції ВПО є надзвичайно важливим кроком для створення успішної та інклюзивної громади, в якій ефективно вирішують сучасні виклики та забезпечують гідне життя  усіх своїх мешканців” - зазначила депутатка Рівненської міської ради, членкиня Координаційної ради з питань ВПО при виконавчому комітеті Рівненської міської ради Наталія Майорова.

Над створенням Програми працювали фахівці Департаменту соціальної політики Рівненської міської ради, Рівненського обласного центру зайнятості, Рівненського регіонального відділення Асоціації міст України, комунальних закладів і установ соціальної сфери міста Рівне, депутати Рівненської міської ради, Регіональний координатор взаємодії з захисту прав людини Представництва Уповноваженого ВРУ з захисту прав людини, фахівці Кремінської міської військової адміністрації (ВПО), активісти з числа “нових рівнян”, представники громадських об’єднань (ГО ” Крим_ SOS “; Благодійний фонд “Рокада” Рівне”; ГО “Центр Інтеграціїʼ; Благодійний фонд «Стабілізейшен Суппорт Сервісез»; ГО “Центр Чайка”; БФ «Право на захист»; ГО “ВО ВПО ” Україна - моя сім’я”; ГО “Всеукраїнське об’єднання переселенців”; Молодь та Майбутнє; Агенція розвитку Рівного і члени Координаційної ради з питань ВПО при виконавчому комітеті Рівненської міської ради.

Цей захід став можливим в межах програми “Єднання заради дії”, що втілюється IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст публікації є виключно відповідальністю ЕЦПЛ та необов’язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.