bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Процедура отримання пенсійних виплат членам сім’ї після смерті пенсіонера
21.05.2024

​Пані Катерина звернулась до громадського центру правосуддя, який працює за ініціативи ГО «Центр громадської активності «СІТІ ХАБ»з проханням допомогти отримати недоотриману пенсію свого чоловіка, який нещодавно помер.

Юрист пояснив, що Законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено, що сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю виплачується по місяць смерті включно членам його сім’ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім’ї, зазначеним у частині другій статті 36 вказаного Закону, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим чи ні.

Для виплати недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера видається свідоцтво про смерть, документи, які підтверджують родинні стосунки. Непрацездатними членами сім’ї, зазначеними у частині другій статті 36 Закону, подаються документи, які засвідчують, що вони перебували на утриманні померлого пенсіонера. Члени сім’ї надають паспорт, довідку про присвоєння ідентифікаційного номера, довідку уповноважених органів з місця проживання, у тому числі органів місцевого самоврядування, або інші документи, які підтверджують проживання з пенсіонером на день його смерті.

Виплата недоотриманої пенсії померлого здійснюється вищевказаним категоріям заявників у разі звернення протягом шести місяців з дня відкриття спадщини (часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою).

У разі звернення кількох членів сім’ї, які мають право на отримання суми недоотриманої пенсії, у зв’язку зі смертю пенсіонера, належна їм сума пенсії ділиться між ними порівну.

Юристом було проведено детальний аналіз ситуації та надано консультації, за проханням було складено звернення, незабаром Катерина повідомила, що отримала недоотриману пенсію свого померлого чоловіка.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.