bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Форум «Дієві та впливові 2.0»: міжсекторальна взаємодія для розвитку та відновлення
21.05.2024

У Рівному 18 травня відбувся Обласний форум громадянського суспільства “Дієві та впливові 2.0”, організований Громадянською мережею ОПОРА. Форум зібрав понад 70 представників різних секторів – організації громадянського суспільства, бізнесу та влади. Учасники ділилися своїм досвідом і обговорювали ідеї для спільного розвитку та відновлення громад


Форум «Дієві та впливові 2.0» – це продовження доброї традиції  налагодження комунікації між владою та громадським сектором, а також можливостей теплих зустрічей та пошуку натхнення для спільноти організацій громадянського суспільства. 

Минулого року, Громадянська мережа ОПОРА організувала перший форум, де представники громадянського суспільства та влади шукали шляхи співпраці. Цьогоріч на подію спікерами запросили ще й представників бізнесу. 

«Цей форум — це ще один  крок на шляху до покращення партнерства між різними секторами суспільства. Сподіваємося, що спільна праця принесе реальні результати та позитивні зміни для нашої області»,  — сказав голова  РОО ВГО Громадянська мережа «ОПОРА» Андрій Токарський.

Загалом, форум складався із двох панельних дискусій, воркшопів та роботи в групах у форматі «Світового кафе». 

На першій панельній дискусії «Як будувати відкриту співпрацю між владою та громадськістю, або чому без цього не зможуть розвиватися громади», запрошені поділились своїми думками щодо механізмів налагодження комунікації між владою та громадою. 

Учасниками діалогу стали голова Рівненської обласної військової адміністрації Олександр Коваль, спеціалістка з розвитку громад, координаторка обласного ресурсного центру громад проєкту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду -ІІ» Ольга Кашевська, експерт із питань залучення громадян Михайло Шелеп та голова Громадянської мережі ОПОРА у Львовіекспертка з питань місцевої демократії Ірина Швець.

«У сьогоднішніх умовах тематика такої зустрічі по-новому звучить. Відповідальність кожної сторони зараз є вищою, ніж була пʼять років тому.  Для мене співпраця між владою і громадськістю це в першу чергу діалог. Це розмова рівних сторін», — сказала Ольга Кашевська.

«Зі сторони влади ми зробимо те, щоб процес розвитку рухався. Незалежно від того, який сьогодні час, ми готові в цей процес повертатися», — прокоментував голова Рівненської ОВА Олександр Коваль.

«Спільність очікувань і розуміння, що це не критика заради критики, а що це про досягнення спільних результатів і стимулювання більшої публічності – від цього тільки виграє громада», — додала Ірина Швець.

«Для громадськості є побажання, якщо ви йдете до влади, то з дуже конкретними й чіткими пропозиціями. Разом з тим влада має бути більш ініціативною з проєктами, які організовують громадські організації», — сказала Ольга Кашевська.

Михайло Шелеп зазначив, що потрібно ризикувати, говорити відкрито про свої плани та результати, бо без цього не буде довіри. Він додав, що громадянському суспільству попри складнощі все вдасться, головне продовжувати працювати, знаходити однодумців та запалювати всіх своїми ідеями.

«Сьогоднішня зустріч була дуже позитивною. Ми обговорили речі, в яких синхронізувалися. Тепер я розумію, що наступна наша зустріч має бути ярмарок проєктів», — підсумував першу панельну дискусію  Олександр Коваль.

У другій дискусії «Бізнес та громадський сектор: як взаємодіяти» участь взяли представники бізнесу та громадських організацій. Засновник бізнес-школи Smart People Тарас Комаренко, CEO Renome and Renome Smart Надія Гладкевич, комунікаційниця платформи «Алгоритм дій» Іванна Шуба, національний експерт з питань розвитку організацій громадянського суспільства та міжсекторальних партнерств Артем Коновалов презентували кейси про те, як бізнес та громадські організації можуть взаємодіяти та підсилювати одне одного. 

Спікери розповіли про свій досвід і дійшли до спільного — у цій співпраці потрібно слухати та йти одне одному на зустріч.

«Важливо чути. Коли ми будемо не самі висловлюватися, а вчитися чути одне одного і ставити себе на місце іншої людини, у нас вийде домовлятися і знаходити спільну мову», — сказала Надія Гладкевич.

«Без довіри, щирості, чесності цього партнерства не буде, або воно буде разове, і на цьому все завершиться», — сказав модератор Тарас Комаренко. 

 Іванна Шуба додає, що бізнес потрібно зацікавити.

«Потрібно знайти виграшну історію, на прикладі якої можна показати, що ця співпраця буде корисною і для бізнесу, і для громадськості», — радить вона.

Після дискусій, учасники форуму відвідали воркшопи для посилення компетенцій представників громадянського суспільства. 

Про лідерство та команду громадських організацій розповів спікер Юрій Лазаревич, голова благодійної організації «Мережа 100 відсотків життя Рівне».

Воркшоп про стратегію та політики для спроможності громадських організацій провів національний експерт з питань розвитку організацій громадянського суспільства та міжсекторальних партнерств Артем Коновалов.

Про те, як ідентифікувати вигорання та де шукати натхнення розповіла психологиня Олена Ярмолюк, ГО «Центр Інтеграції». 

Окрім дискусій та воркшопів, учасники долучилися до підготовки рекомендацій, щоб вдосконалити Обласну програму розвитку громадянського суспільства в Рівненській області на період 2022-2026 років. 

Поради, як поліпшити Програму, стосувалися питань для консультацій влади із громадськістю, навчань для представників ОГС, до організації яких може долучитись влада. Окремо виділили проблеми, з якими зіштовхуються громадські організації, і як влада може допомогти їх вирішити

Громадянська мережа ОПОРА передасть озвучені рекомендації Рівненській обласній військовій адміністрації. Заступник директора департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій, начальник управління суспільних комунікацій Олександр Корольчук, який також відвідав форум, пообіцяв, що Обласна  програма розвитку громадянського суспільства перезавантажиться та оновиться. 

І завершальним акордом заходу стало підписання Меморандуму про співпрацю організацій громадянського суспільства Рівненщини, що має на меті просування змін для відновлення регіону та створення сильного і впливового громадянського суспільства.

«Так багато друзів, знайомих, і просто хороших людей на форумі! Багато приємних сюрпризів та приємностей. Дякую організаторам  за неймовірні можливості бути почутими та почути самим про можливості розвиватись та розвивати, можливість робити цей світ кращим», – написала учасниця форуму, голова ГО “Активна Я”  Орина Витовщик у фейсбуку. 

«Дякую спікерам за цікаві розмови з очільником області та представниками бізнесу. Діалог – перший та важливий крок до єдності. Форум пройшов у креативній та дружній атмосфері, зарядивши натхненням і бажанням діяти», – ділиться у соцмережі представниця ГО “Пріоритет Гоща” Оксана Романович. 

Як приємний подарунок на згадку про цей форум, учасники отримали футболки з зображенням кота Інжира від художниці Олени Павлової та екосумки, які завжди нагадуватимуть, що потрібно діяти відповідально. 

Більше фотографій та відео із Форуму шукайте на нашій сторінці у фейсбуці.

Довідково:

Форум «Дієві та впливові 2.0» організовує РОО ВГО Громадянська мережа «ОПОРА» за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства, що реалізується ІСАР Єднання  у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.