bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Пам’яті тої, що пам’ятає»: у Jam Factory Art Center у Львові відкрилася нова виставка
21.05.2024

Засновник Jam Factory Art Center Гаральд Біндер привітав гостей на відкритті: «Jam Factory Art Center видається великим кораблем, яким треба маневрувати на морі, яке іноді спокійне, а іноді штормове. І найскладніше провести корабель в порт, коли море найбільше штормить. Для цього увесь екіпаж повинен працювати разом. Сьогоднішнє відкриття є одним із таких портів. Можна сказати, що нам вдалося дістатися безпечно, і ми запрошуємо всіх приєднатися до нас на борту».

Виставка «Пам’яті тої, що пам’ятає» перевідкриває маловідомі епізоди та постаті українського мистецтва, формує діалог із практиками відомих художників та художниць із країн Східної Європи та Центральної Азії, створені між 1950-ми та 2024 роком. 

Програмно-виконавча директорка Jam Factory Art Center Божена Пеленська: «Це частина нашої візії: розповідати про важливі процеси, яких ми не знаємо, відкривати їх, дискутувати про це. Лізавета і Марія зробили важливий поворот: поставили в центр українське мистецтво, вписавши його в світову, європейську історію».

На створення виставки кураторок Лізавету Герман та Марію Ланько надихнула історія української художниці-шістдесятниці Аліни Ламах, яка присвятила значну частину життя збереженню пам’яті про творчість свого чоловіка Валерія Ламаха, автора «Книг Схем».  Її ж власна творчість досі залишалася невідомою. 

«Для нас як кураторок важливо приділяти увагу нерозказаним історіям, тому цією виставкою ми вперше масштабно показуємо світу постать Аліни Ламах. Краса та велич її вчинку — збереження пам’яті іншого— та власна яскрава, але невідома досі творча практика, дали поштовх до майбутнього дослідження та створення виставки. Ми зрозуміли, що цю історію можна масштабувати, розвинути», — розповідають кураторки Лізавета Герман та Марія Ланько

Виставка пропонує до переосмислення такі важливі теми: збереження пам’яті; тема авторства у мистецтві; ієрархії мистецьких жанрів; приватного простору та майстерні як мікрокосму; можливості для творчості в репресивних системах та інші. 

Із детальнішою концепцією виставки можна ознайомитися за посиланням.

Виставка триватиме до 8 вересня 2024р. Графік роботи: ВТ-ПТ 12:00-20:00, СБ-НД 11:00-20:00. 

 

Для довідки:

Художниці та художники: Аліна Ламах, Валерій Ламах, Тереза Барабаш, Михайло Барабаш, «Бібліотека Наочних Явищ» (Ольга Гайдаш та Євген Шимальський), Ксенія Білик, Катерина Білокур, Джета Братеску, Анна Даучікова, Люся Іванова, Саодат Ісмаїлова, Гульнара Касмалієва та Муратбек Джумалієв, Алевтина Кахідзе, Володимир Кузнецов, Павло Маков, Малгожата Мірґа-Тас, Ада Рибачук та Володимир Мельніченко (АРВМ), Настя Стефанюк, Станіслав Туріна, Божена Чагарова, Марк Чегодаєв.

Кураторки Лізавета Герман і Марія Ланько — незалежні кураторки, дослідниці, співзасновниці галереї The Naked Room (Київ). З 2014 року працюють як кураторський колектив. Є співзасновницями Ukrainian Emergency Art Fund. Дует організував понад 30 виставок та співпрацював із провідними мистецькими інституціями України, зокрема Національним художнім музеєм України, Мистецьким Арсеналом, Goethe–Institut, Британською Радою, Міністерством закордонних справ та Українським інститутом. 

Jam Factory Art Center — інституція сучасного мистецтва в ревіталізованій неоготичній будівлі колишньої «Фабрики повидла», що повноцінно відкрилася в листопаді 2023 року. Через виставки, театральні, музичні, освітні та спільнотоорієнтовані проєкти центр залучає людей до діалогу та збагачення їхнього досвіду і знань.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.