bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Перший EuroSummit громадських організацій відбувся у Києві
16.05.2024

Сьогодні експерт(к)и різних секторів продовжують роботу над тим, щоб інтегрувати Україну в таку складну структуру як ЄС. Викликів стає все більше, а нестача людського капіталу для країни, яка воює та водночас вступає до ЄС, може суттєво перешкоджати євроінтеграції.

З якими ризиками, на думку ОГС, представників влади та міжнародних партнерів, може зіткнутися Україна на початку переговорного процесу, як влада залучає та залучатиме ОГС для спільної координації цього процесу, як євроінтеграція вплине на економіку країни, а вступ України — відповідно вплине на ЄС — серед тем обговорень першого EuroSummit громадських організацій, який відбувся 9 травня у Києві за участі понад 200 експертів та експерток, представників/ць громадського сектору, української влади та партнерів України із Європейського Союзу. 

EuroSummit відбувся з метою напрацювання спільного вектору роботи у процесі набуття Україною членства в ЄС. Учасники/ці події мали можливість взяти участь у панельних дискусіях та тематичних воркшопах, а також ознайомитися із важливими презентаціями від аналітиків ГО EasyBusiness про економіку євроінтеграції та нові можливості для України, структури ЄС та можливості залучення громадськості. Крім того, представники/ці організацій громадянського суспільства під час EuroSummit підписали спільну Заяву напередодні відкриття переговорів щодо членства України в ЄС.  

441202631_821332000028689_239169648636649830_n

 

EuroSummit громадських організацій організовано EasyBusiness за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку, а також у партнерстві з Представництвом ЄС в Україні.

Відкриваючи EuroSummit, Штефан Шльойнінг, Керівник Програм співробітництва, Представництво Європейського Союзу в Україні, висловив підтримку українському громадянському суспільству як ключовому партнеру ЄС та нагадав, що цього року розпочинаються офіційні переговори про вступ України до ЄС: «Це буде непростий процес, але я впевнений, що це буде успішний процес, і Україна скоро стане повноправним членом Європейського Союзу». 

Штефан Шльойнінг, Керівник Програм співробітництва, Представництво Європейського Союзу в Україні: «Безсумнівно, Україна — європейська країна. Україна та український народ щодня своїм життям захищають Європу та наші спільні цінності. Ми, Європейський Союз, наші колеги тут, наше керівництво в Брюсселі будемо підтримувати вас у цьому, і, як неодноразово казала наша президентка, стільки, скільки буде потрібно. Ви виграєте цю війну, ви вступите в Європейський Союз, а ми будемо на вашому боці».

 

EuroHub — для ефективної координації у процесі переговорів про вступ до ЄС

У спеціальному зверненні від уряду України Олександр Ярема, Державний секретар Кабінету Міністрів України, зазначив, що взаємодія та спільна робота держави й громадянського суспільства підсилюватиме позиції України в переговорах, що дозволить отримати кращі результати цих переговорів:

«Інколи, коли за одним столом сидять тільки представники держав, є обмеження у певних кроках. Натомість громадянське суспільство може достатньо широко комунікувати, висловлювати свої позиції. Якраз взаємодія і спільна робота держави й громадянського суспільства підсилюватиме позиції України в переговорах і даватиме нам в результаті кращі наслідки цих переговорів, до чого я вас всіх і закликаю». 

Державний секретар Кабінету Міністрів також нагадав, що кожен уряд держав, що приєднувалися до ЄС, працював спільно з громадянським суспільством. 

За словами Поліни Лі, радниці Віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, в Україні за ініціативи Віцепрем’єр-міністерки Ольги Стефанішиної створюється унікальний простір EuroHub для забезпечення ефективної координації у процесі переговорів про вступ до ЄС. 

Зокрема EuroHub буде об’єднувати три основні напрямки роботи: 

  1. Офіс головного переговорника, який забезпечить усю координацію переговорного процесу, і де буде розміщена переговорна команда;
  2. Налагодження координації та діалогу всіх зацікавлених сторін в переговорному процесі, формування єдиних переговорних позицій;
  3. EuroHub як аналітична платформа, яка консолідує усю технічну та експертну допомогу, яка потрібна для того, щоб вдаліше адаптувати українське законодавство до європейського. 

Представники громадянського суспільства можуть долучитись до діяльності EuroHub та отримувати актуальну інформацію про майбутні події: https://cutt.ly/IeetzVSd

 

Що ЄС очікує від України 

441963659_821331490028740_7639691432415314496_n

 

Євроінтеграція передбачає дотримання трьох різних типів критеріїв — політичних, економічних, а також інституційних, і щодо кожного з цих критеріїв є свої виклики. Про це зазначив Асьєр Сантільян, керівник відділу «Європейська інтеграція, врядування та верховенство права, громадянське суспільство» Представництва ЄС:  

«Стосовно політичних критеріїв, то у нас є критерії, пов’язані з демократією, правами людини, меншинами, верховенством права, і те, що ми очікуємо — це наявність сильнішої судової системи. Ви пройшли великі реформи за останні роки, але все ще бракує суддів. Суддів, яких обирають, які працюють, які підготовлені, які розуміють європейське право і готові його застосовувати в майбутньому. Судова влада має бути готова застосовувати європейське право в Україні».

Крім того, за словами Асьєра Сантільяні, у ЄС від України очікують функціональну ринкову економіку, і тут треба покращити антикорупційні заходи та довести до кінця відкриті справи. Щодо реформи державного управління — має бути відкрита система кадрів, також державна служба з прозорим процесом відбору й держслужбовці, які володіють різними мовами ЄС.

 

Найбільший виклик — людський капітал 

438171086_821331780028711_5058529955642955292_n

 

На думку Вероніки Мовчан, директорки з наукової роботи, керівниці Центру економічних досліджень, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій, сьогодні одним із найбільших викликів є людський капітал. 

«Україна зараз втратила величезну кількість людського капіталу. Частина з них у ЄС, і боюся, що вони вже достатньо глибоко інтегруються й можуть не повернутися. Нам треба зрозуміти як ми можемо цей виклик подолати. І крім демографії, маємо думати про максимальну технологічність. Якщо в Україні будуть ідеальні інституції, але не буде людей, то це буде так само погано, якщо у нас буде багато людей, але не буде інституцій, які працюють», — наголосила Вероніка Мовчан.

«У нас є проблема з людським капіталом, у нас є проблема з фізичним капіталом, і вона була до вторгнення. А після вторгнення частина фізичного капіталу була зруйнована, і його потрібно відновлювати, а щоб відновлювати цей фізичний капітал, і щоб з’являвся новий високотехнологічний фізичний капітал, нам потрібно, щоб до нас йшли інвестиції. Так само ці високотехнологічні інвестиції потрібні для того, щоб збільшувалася продуктивність праці, а це складова і економічного потенціалу, і економічного зростання та привабливості для людського капіталу», — зазначив Гліб Вишлінський, виконавчий директор, Центр економічної стратегії.

Тому, на думку експерта, Україні, яка перебуває у тривалій війні, важливо забезпечити умови для кругової міграції, коли люди можуть вільно повертатися в країну чи виїжджати, щоб використовувати кращі можливості працевлаштування. Крім того, Україна має виходити з односторонньою ініціативою відкриття ринку робочої сили для громадян країн ЄС, в переговорах ставити питання про такий постійний режим для громадян України, що дозволить їм використовувати свій людський капітал. 

Про важливість створення економічних можливостей, щоб не лише українці поверталися, але й приїжджали люди з інших країн, зазначив і Асьєр Сантільян, керівник відділу «Європейська інтеграція, врядування та верховенство права, громадянське суспільство» Представництва ЄС. Як приклад — Румунія, в яку зараз повертаються її громадяни, бо економічна ситуація покращується.

Питання нестачі людських ресурсів та експертизи сьогодні стосується також і громадянського суспільства. Як зазначив Володимир Шейгус, виконавчий директор, ІСАР Єднання, попри те, що серед ОГС є дуже багато фахових експертів/ок, цього недостатньо зараз, коли йде процес вступу України до ЄС. Тому важливо посилювати експертизу та ОГС, які б допомагали уряду та партнерам у процесі вступу. 

 А більше читайте на сайті Європейського ПросторуСпільна робота держави й громадянського суспільства підсилюватиме позиції України в переговорах з ЄС

Контакти

  • https://euprostir.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.