bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На Кіровоградщині стартувала навчальна поїздка для представників громад Миколаївщини та Херсонщини
16.05.2024

14 травня розпочався візит з обміну досвідом, в рамках якого представники громад вивчатимуть організацію надання освітніх, медичних, соціальних та культурних послуг в умовах воєнного стану. Про це інформують у регіональному офісі «U-LEAD з Європою» у Кіровоградській області.

«Територіальні громади зараз мають чимало викликів, зокрема це стосується надання освітніх та медичних послуг. Однак, навіть в таких складних умовах, ми бачимо, що в громадах знаходять нові управлінські рішення, які допомагають їм ефективно налагоджувати управлінські процеси та залучати нові ресурси задля розвитку муніципальних послуг. Громади Кіровоградщини мають досвід в цьому напрямку та готові ділитися ним із своїми колегами з Миколаївської та Херсонської областей. Тамтешні громади зараз перебувають у стадії планування відбудови, тому потребують нових підходів та ідей», – розповів керівник регіонального офісу Олег Яременко.

Делегація з Миколаївської та Херсонської областей вже встигла відвідати Новомиргородську територіальну громаду. Міський голова Ігор Забажан розповів гостям про основні проєкти розвитку громади та поділився планами на найближче майбутнє. За його словами, їхня громада чимало працює над покращенням надання освітніх та медичних послуг, оскільки розуміє, що цього чекають жителі. Своїми здобутками та практичними кейсами у Новомиргородській громаді охоче поділилися з колегами із сусідніх областей.

Першою локацією візиту стала Капітанівська амбулаторія загальної практики сімейної медицини, яка була відкрита у 2019 році в новозбудованому приміщенні. Заклад оснащений сучасним обладнанням та автомобілем для якісного обслуговування пацієнтів.

«У нашій громаді функціонує КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги», який своїми послугами покриває потреби всіх жителів. У населених пунктах діють амбулаторії, ФАПи та пункти здоров’я з необхідним обладнанням та доступом до телемедицини», – поділилася начальниця відділу охорони здоров’я Новомиргородської міської ради Олена Колодяжна.

Побували учасники візиту у Центрі надання гігієнічних послуг, який створила місцева організація Товариства Червоного Хреста за підтримки Данського проєкту «BRAVO». Такий Центр в першу чергу розрахований на вразливі верстви населення, які в його приміщенні можуть скористатися послугами соціальної пральні та душу. Також волонтери Центру багато працюють з дітьми, надаючи їм соціальну та психологічну підтримку. 

Сучасні виклики вимагають від громад приділяти особливу увагу безпековим питанням. У громаді всі навчальні заклади мають укриття, щоб освітній процес проходив у безпечних та комфортних умовах. Делегація оглянула одне із таких укриттів, будівництво якого було завершене цього року. Як розповіли представники громади, для його облаштування використовували в основному кошти державної субвенції, частину робіт було покрити ресурсами місцевого бюджету. Укриття відповідає всім сучасним вимогам, в ньому працює опалення, є система вентиляції, облаштовано санвузли, навчальні та ігрові зони.

У громаді ще з 2021 року діє комунальний заклад «Муніципальна інспекція», працівники якого стежать за охороню та захистом майна, контролюють виконання правил благоустрою, виконують інші завдання задля посилення громадського порядку та безпеки. Ба більше, у Новомиргородській громаді функціонує сучасна системи відеоспостереження із вбудованим штучним інтелектом, яка допомагає у виявленні правопорушників.

Гостей вразив своєю красою і благоустроєм міський парк.

В наступні дні гості з Миколаївщини та Херсонщини ще побувають у Бобринецькій та Дмитрівській територіальних громадах.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.