bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Перша адвокаційна зустріч обговорення потреб та проблем доступності допомоги для ВПО в Рівному
02.05.2024

30 квітня в Рівному відбулася перша адвокаційна зустріч з метою обговорення потреб та проблем доступності допомоги для ВПО та напрацювання механізмів їх вирішення на рівні громади міста Рівне, на якій були присутні представники профільних органів місцевого самоврядування, лідери громади, неурядові організації ВПО, місцеві активісти з числа ВПО. Головною метою зустрічі було виявлення та обговорення основних викликів, з якими стикаються ВПО у Рівному, та напрацювання конкретних пропозицій і механізмів їх вирішення на рівні громади. Під час діалогу учасники обмінювалися ідеями та практичними рекомендаціями, які можуть допомогти у вирішенні проблем з доступом до медичного обслуговування, освіти, житла та соціальної підтримки.

Президентка політичної групи Європейських Консерваторів та реформістів Конгресу місцевих і регіональних органів влади Ради Європи Світлана Богатирчук-Кривко розповіла про бачення європейців про місцеве самоврядування, коли влада не є над суспільством, а влада є для суспільства і в інтересах суспільства. “Влада для суспільства та в інтересах суспільства” — це не лише девіз, але й практичний підхід до управління, який сприяє відкритості, прозорості та залученню громадян у важливі процеси прийняття рішень.

Олена Петрик – директорка Департаменту соціальної політики Рівненської міської ради застережила від поділу Рівненських громадян на своїх і чужих. Місцева чинна програма “Турбота”, відповідно якої надається соціальна підтримка рівнянам, передбачає однаковий підхід до вирішення проблем місцевих жителів та ВПО.

Олександр Корнійчук – представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Рівненській області зазначив, що важливо висвітлювати проблеми, а не замовчувати їх. Бо в такому випадку вони лише збільшуватимуться, а не вирішуватимуться.

Тетяна Горбатюк – заступниця директора начальник – управління державних соціальних програм Департаменту соціальної політики Рівненської міської ради розповіла щодо доступних соціальних програм для ВПО на 2024 р.

Генадій Нікіша - заступник голови Координаційної Ради з питань ВПО при виконавчому комітеті Рівненської міської ради наголосив про доцільність прийняття міської програми будівництва кооперативного житла для ВПО.

Наталія Макогон – керівниця координаційного центру підтримки ВПО Луганської області презентувала стратегію інтеграції ВПО: дорожню карту на основі кращих практик та досвіду успішних громад

Експертка проєкту Марина Павлюченко поділилася результатами дослідження в межах проєкту “Сильна громада: інтеграція ВПО у громаду м. Рівне”. Позитивним фактором, що свідчить про готовність ВПО вирішувати проблеми доступності допомоги і послуг та відстоювати свої права на них, є те, що 86 % опитаних підтримують ініціативу розробки та прийняття місцевою владою  Цільової програми інтеграції ВПО у громаду м. Рівне. Результати дослідження свідчать про готовність ВПО інтегруватися в громаду м. Рівне за умови отримання комплексної допомоги задоволення першочергових потреб.

Представники Координаційної ради з питань ВПО при виконавчому комітеті Рівненської міської ради та громадських організацій Рівненщини, які об’єдналися задля підтримки і надання допомоги цивільному населенню, постраждалому від війни, поділилися своїми напрацюваннями та досвідом.

Ця зустріч стала платформою для важливого діалогу між усіма зацікавленими сторонами, які мають на меті створити ефективнішу та відкритішу систему допомоги. Завдяки співпраці всіх присутніх, було запропоновано ряд стратегічних кроків, спрямованих на унеможливлення дискримінації ВПО, стабілізації відносин в середині громади, сприяння соціальному і економічному розвитку міста Рівне за участю ВПО.

Зустріч підкреслила важливість спільної роботи та об’єднання зусиль для підтримки ВПО.

Цей захід став можливим в межах програми “Єднання заради дії”, що втілюється IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст публікації є виключно відповідальністю ЕЦПЛ та необов’язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.