bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 у Києві
30.04.2024

51 мінікомпанія з 34 закладів професійної (професійно-технічної) освіти, фахових вищих та передвищих закладів освіти  Київської, Полтавської, Дніпропетровської, Львівської, Кіровоградської областей взяли участь у ярмарку молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024. Захід відбувся 21 квітня в Києві та зібрав понад 250 учасників. 

Junior EXPO-2024_Київ (7)

Подія об’єднала на одному майданчику учасників із різних навчальних проєктів на базі програми «Компанія». Зокрема, участь узяли 24 із проєкту розвитку підприємницьких навичок «Бізнес-навички для зростання економіки» з десяти закладів освіти Дніпропетровської, Київської та Полтавської областей. Цей проєкт впроваджується в межах програми «Професійна освіта в Україні/Skills4Recovery», що реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Федерального уряду Німеччини.

Міхаель Пауло, директор програми «Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery»

Міхаель Пауло, директор програми «Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery»

«Програма “Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery” підтримує розвиток підприємницьких навичок у здобувачів професійної освіти в Україні та складається з різних компонентів. Це навчальні курси для студентів, викладачів професійної освіти та підприємців-початківців. Усі вони спрямовані на те, щоб навчити мислити нестандартно, бути інноваційними, застосовувати підприємницькі навички. Наша співпраця з Junior Achievement дає змогу розвинути та зміцнити потенціал людей, які відбудовуватимуть та розвиватимуть Україну, — звернувся до учасників Міхаель Пауло, директор програми «Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery». — Сьогодні тут на ярмарку панує неймовірна атмосфера. Усі мінікомпанії мають достойну та цікаву продукцію. Дуже приємно бачити в одному місці настільки енергійну і вмотивовану молодь. Це надихає мене й моїх колег невпинно працювати далі».

Junior EXPO-2024_Київ (1)

Ярмарок молодіжного підприємництва є одним із важливих складових курсу «Компанія». Навчальний ефект від таких ярмарків полягає в можливості для учнів на практиці застосувати навички: презентувати продукцію, робити продажі, практикувати ділове спілкування та перемовини. А міжрегіональний склад учасників дає можливість обмінятися ідеями та досвідом з однолітками з інших областей.

«Сьогодні нам вдалося об’єднати на одному майданчику учнівські проєкти з 5 областей. Це дійсно свято молодіжного підприємництва, де учасники демонструють власну продукцію, презентують послуги, отримують практичний досвід. Ми вдячні нашим партнерам  Департаменту освіти і науки Київської ОВА, Навчально-методичному центру професійно-технічної освіти в Дніпропетровській області, GIZ, програмі Skills4Recovery — за активну співпрацю», — розповіла Ірина Демко, менеджерка проєктів JA Ukraine.

Junior EXPO-2024_Київ (5)

На ярмарку Junior EXPO-2024 у Києві учні відчули себе справжніми підприємцями: вони презентували свої мінікомпанії та власну продукцію. Молоді підприємці представили товари та послуги різних категорій:

  • чайні бомбочки з ізомальту (TeaVerse);
  • сувенірна продукція – букети квітів, кошики зі стрічок (BAGIRA);
  • фруктова пастила та фріпси (VEGEpaste&frips);
  • сувенірна продукція з петриківським розписом (Paint Company);
  • вироби та прикраси з епоксидної смоли (EPOXI WONDERS);
  • прикраси з бісеру (Glisen Mirage);
  • розпис дерев’яних намистин (Wood paint);
  • мило ручної роботи незвичної форми (BUBBLE);
  • трубочки з різними начинками та лимонад («Смак дитинства»);
  • кейк-попси, чизкейки у вигляді морозива, узвар (Sweet Beauty);
  • натуральні фруктові чаї (Art of Tea);
  • кондитерські та кулінарні вироби (Кулінарний Art House «Грушевський»);
  • розкладні мангали (Ватра Craft);
  • меблі з піддонів (Pallett Art);
  • вироби з вишивкою (Швейний Етно дім «ГарнаЯ»);
  • аксесуари для косплею та дитячі іграшки (Cosplay blades ua);
  • одяг із переробленого пластику («Вогники»);
  • декор та сувеніри з автобрухту (Creative motor mechanic);
  • вироби з глини (Lanson);
  • квіти з використаних пластмасових пляшок (ECO MAGNATES);
  • мікрозелень («Ну, типу біологи»);
  • японський десерт «Моті» (Moti mania);
  • солодкий шашличок – фаст-фуд (Chubby Cat);
  • моделювання кульок, бульбашкове шоу, аквагрим, малювання хною, флеш-тату (Edelweiss).

Також учасники ярмарку провели для відвідувачів авторські майстер-класи.

Наступним етапом проєкту стане регіональний відбір кращих мінікомпаній у кожній області.  У травні фіналісти наступного етапу змагатимуться на всеукраїнському конкурсі «JA компанія року 2024» за перше місце і право представляти Україну на європейському фестивалі підприємництва Gen-E в Італії.

Нагадаємо, у 2024 році подібні ярмарки відбулися в Івано-Франківську (31 березня), Хмельницькому (14 квітня) та Чернівцях (21 квітня). Завершальний ярмарок пройде 28 квітня у Львові.

Про Програму «Компанія»

Протягом кількох місяців поточного навчального року учні Міжрегіонального вищого професійного училища з поліграфії та інформаційних технологій, Дніпровського центру професійно-технічної освіти, Криворізького центру підготовки та перепідготовки робітничих кадрів будівельної галузі, Київського професійного технологічного коледжу, Київського професійного коледжу сфери послуг, Білоцерківського професійного коледжу, Васильківського професійного ліцею, Вищого професійного училища №7 м. Кременчука, Кременчуцького професійно-технічного училища № 26, Вищого професійного гірничо-будівельного училища (Полтавська область) та їхні наставники опановували навички підприємництва на практиці. А саме — сформували бізнес-ідеї, заснували навчальні мінікомпанії, навчилися писати бізнес-плани, здобули знання з фінансового, маркетингового управління підприємством, розробили прототипи та випустили власну готову продукцію. Учасникам програми допомагали бізнес-ментори — досвідчені успішні підприємці.

Довідка

Проєкт «Бізнес-навички для зростання економіки: навчальні курси для студентів, викладачів професійної освіти та підприємців-початківців» спрямований на розвиток підприємницьких навичок серед студентів закладів професійної освіти та заснування власної справи дорослими, з особливою увагою на жіночому підприємництві. Він реалізується в межах програми «Професійна освіта в Україні/Skills4Recovery» та включає в себе навчальні курси для студентів, викладачів професійної освіти та підприємців-початківців.

Програма «Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery» фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) і реалізується в Україні Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Партнери програми в Україні – Міністерство освіти і науки України та Міністерство економіки України.

Junior Achievement Ukraine – це неприбуткова громадська організація, провайдер навчальних програм із підприємництва та фінансової грамотності для молоді. Її місія – підготовка молоді до ринку праці, кар’єрного й особистого розвитку.

Програми від Junior Achievement успішно працюють з 1919 року. Понад 15 мільйонів студентів у всьому світі навчаються за програмами JA у понад 100 країнах світу, і з 2021 року програми JA доступні в Україні. Навчальні програми курсів із підприємництва «Компанія» та «Фінансова грамотність» отримали гриф Міністерства освіти і науки України.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.