bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як залучити кошти на впровадження молодіжних проєктів
30.04.2024

Виконавчий директор грантового офісу УАМР Максим Бондаренко: як залучити кошти на впровадження молодіжних проєктів

В Україні діє Програма «Незламна молодь: молодіжні ради», яка стала однією з наймасштабніших у посиленні та зміцненні спроможності молодіжних рад. Завдяки реалізації цієї Програми підвищено рівень співпраці з владою, громадянами та інститутами громадянського суспільства. Більш того, вдалося посили участь молоді у процесах прийняття рішень, від локального рівня до національного, у тому числі в питаннях відновлення України. 

З червня 2023 року, коли стартувала програма, ми працювали з молодіжними радами 10 громад 5 областей України. Для них УАМР створила спеціальну менторську програму. Її учасники навчилися, як створювати МР та організувати її роботу, як налагодити якісне партнерство та взаємодію з органами влади, місцевого самоврядування та в громаді, як застосовувати національне законадавство та адвокатувати свої інтереси та залучати фінанси, впливати на формування бюджету громади як створювати проєкти - від ідеї до реалізації. 

Як працювати з бюджетом та залучати фінансування - цим питанням був присвячений дводенний тренінг УАМР у Тернополі 20-21 березня 2024 року. Учасники дізналися як ходять гроші у громаді, як формуються та наповнюються місцеві бюджети, як вносити пропозиції до них, як шукати партнерів та залучати грантові кошти на реалізацію своїх проєктів, як формувати грантові заявки таким чином, щоб отримати фінансування, а також будувати партнерські стосунки з громадськими організаціями, а також аналізували бюджети громад кожної з рад-учасниць Програми.  

За результатами тренінгу кожна молодіжна рада у співпраці з інститутами громадянського суспільства представила свій проєкт. Зокрема, представники молодіжної ради при Слобожанській селищні раді сформували та подали заявку на БУРчик, метою якої буде створення філії Освітнього молодіжного простору «Крок» на базі закладу «Геніївський будинок культури» в селі Геніївка. Це сприятиме розвитку молоді села у сфері неформальної освіти, а також - розвитку громади в межах свого села.

Розуміння молодіжними радами бюджетних процесів та фінансування їх проєктів від влади та донорів є важливим кроком у розвитку громадянської свідомості та відповідального громадянства. Це допомагає молоді краще розуміти, як використовуються гроші з бюджету, та стимулює брати активну участь у формуванні та моніторингу цих процесів у своїх громадах.

Молодіжні ради навчилися створювати адвокаційний план щодо збільшення фінансування на компонент програми, що стосується молодіжного підприємництва, та впливати на формування бюджету громади.

Такі навчально-практичні заходи мають важливе значення не лише для молодіжних рад та громад, а й для органів місцевого самоврядування. Адже отримання нових знань та навичок з питань бюджету, допоможуть молоді в громадах у роботі над формуванням бюджетних пропозицій, грантових заявок на проєкти та їх успішної реалізації, як на рівні громад, так і національному. 

Щасливий бути частиною родини молодіжних рад УАМР.

Вдячний Збройним силам України за можливість розвивати молодіжну політику, в тому числі молодіжні ради в умовах війни. 

Про автора: 

Максим Бондаренко - громадський активіст з Сумщини, став співзасновником Молодіжної ради при Сумській ОДА в 2020 році. Де брав участь у адвокаційних кампаніях зі збільшення фінансування програми “Молодь Сумщини” на 2020 - 2025 роки та зі створення Молодіжної ради при Сумській міській раді відповідно до норм типового положення про молодіжні ради. Свій шлях на посаді члена Правління розпочинав із розвитку обласних молодіжних рад, а потім перейняв функцію виконавчого директора грантового офісу. У 2022 році входив до ініціативних груп зі створення молодіжних рад. Був долучений до співпраці з молодіжними радами при Чернігівській ОДА, оновлював склад Чернівецької обласної молодіжної ради, входив до ініціативної групи.

Входив  до Міжнародної експертної групи, яка організована Радою з молодіжних питань при Президентові України. Працювали над дослідженням обізнаності молодих людей з приводу тематики молодіжних рад. Наразі є членом Правління УАМР, керівником Грантового офісу.

Нагадаємо, Програма «Незламна молодь: молодіжні ради» розроблена Українською асоціацією молодіжних рад та втілюється в межах програми «Мріємо та діємо», яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Міжнародним республіканським інститутом (IRI).

Контакти

  • Козицька Аліна

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.