bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як забезпечити перехід на безпечне програмне забезпечення, що посилить кіберстійкість України?
30.04.2024

26 квітня Проєкт USAID Кібербезпека, Проєкт «Підтримка цифрової трансформації» (DTA) та Аспен Інститут Київ провели Діалог «Від ризиків до стійкості: переосмислення використання програмного забезпечення в Україні».

Мета заходу — обговорення  дорожньої карти для переходу від програмного забезпечення російського походження до безпечних CRM систем та бухгалтерських програмних рішень в приватному і державному секторах. Діалог обʼєднав представників ринку, які займаються розробкою програмного забезпечення, державного сектору та експертів з кібербезпеки та представників бізнесу. Обговорення сприяло налагодженню співпраці та закладанню фундаменту подальшої спрівпраці між стейкголдерами в цьому процесі.

Заступник Міністра цифрової трансформації України Валерія Іонан у вітальному слові наголосила, що Міністерство цифрової трансформації регулярно працює над посиленням кіберстійкості та інвестує в цей напрям: «Для цього ми співпрацюємо з міжнародними партнерами та залучаємо найкращих спеціалістів. Минулого року ми презентували Стратегію інновацій, де кібербезпека є однією з головних галузей. Наша мета — створити сприятливе середовище для кіберінновацій. Програмний продукт, розроблений в Україні, вже сьогодні може замінити програмні рішення, які мають зв’язки з ворогом. Повноцінна відмова від ворожих продуктів та перехід на українську альтернативу допоможе нам залучити інвестиції, масштабувати ІТ-бізнес та створити нові робочі місця». 

Під час обговорення, яке проходило за правилами Chatham House, учасники порушили питання про ризики, повʼязані з використанням російського програмного забезпечення (серед яких, наприклад, 1С та BAS) українськими компаніями та державним сектором.

Експерти акцентували увагу на необхідності підвищення обізнаності про кіберзагрози, пов’язані з цими системами, адже крім того, що дані компаній можуть бути втрачені, вони також можуть потрапити до ворога і стати обʼєктом атаки або шантажу. 

Учасники обговорили труднощі, з якими стикаються компанії, застосовуючи нові програмні рішення. Серед них — необхідність перекваліфікації персоналу, інтеграції нових систем, економічна рентабельність, технічна спроможність та захищеність. Значну увагу приділили викликам, з якими зіштовхуються розробники альтернативного програмного забезпечення, та шляхам їх подолання. Для їх подолання необхідно удосконалювати українське ПЗ та розвивати відповідні екосистеми.

Важливою частиною обговорення стала роль державної політики у зменшенні залежності від російського програмного забезпечення, зокрема, створенні безпечної та автономної технологічної інфраструктури. Експерти підкреслили необхідність співпраці державного і  приватного секторів та наукової спільноти для спільного розвитку та впровадження безпечних програмних рішень.

Обговорення модерували Олександр Смичніков, керуючий партнер, 10Guards, та Марія Шевчук, виконавча директорка IT Ukraine Association.

Нагадаємо, що протягом 2022 — 2024 років у рамках програми «Діалог про кібербезпеку» проведено 13 діалогових заходів для обговорення та пошуку кращих рішень у цій галузі задля розбудови та покращення кіберстійкості України. Заплановані ще 2 події.  

Програма «Діалог про кібербезпеку» здійснюється за підтримки Проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» у співпраці з Аспен Інститутом Київ.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.