bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Які проблеми є найгострішими для мешканців звільнених територій? Результати дослідження
19.04.2024

Найбільшими проблемами жителі деокупованих територій вважають зруйноване житло, ракетні і бомбові удари РФ, нестачу медикаментів і відсутність можливості працевлаштуватися.

Про це йшлося 17 квітня на презентації результатів соціологічного дослідження стану громадської думки на деокупованих територіях України у пресцентрі ІА «Укрінформ». Дослідження провела аналітична група «Стратегіко» за ініціативи Представництва Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні у 2023 році.

У презентації взяли участь: керуючий партнер аналітичної групи «Стратегіко», модератор події Олександр Гладунов, директор Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Республіці Молдова Фелікс Гетт, координатор проєктів Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні Богдан Басій, генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Володимир Паніотто, членкиня української делегації в Конгресі місцевих та регіональних влад Ради Європи Світлана Богатирчук-Кривко, дитяча психологиня, членкиня команди дослідницького проєкту Наталія Ткаченко, Представник Національної ради в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі Володимир Ляшенко, начальник відділу моніторингу, досліджень та аналізу контенту у сфері медіа Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення Дмитро Швидченко.

«Щодо найважливіших проблем для цих громад і їхніх мешканців, то ми бачимо, що найбільша проблема – це зруйноване житло, станом на 2023 рік. Загалом про це зазначили 73% респондентів. Але треба сказати, що для жителів південного макрорегіону найбільшою проблемою є ракетні і бомбові удари. Серед гуманітарних проблем, виявляється, на перше місце стала нестача медикаментів, хоча про це і зазначили у середньому 33% респондентів», - сказав Олександр Гладунов.

«Кількість респондентів, у яких є труднощі з працевлаштуванням, десь відповідає кількості респондентів, які заявили, що важливою проблемою є замінування (63 і 64% відповідно). Так само – руйнування соціальної, адміністративної, економічної інфраструктури (62% респондентів)», – поінформував експерт.

Також було названо проблему щодо отримання психологічної допомоги населенням: більшість респондентів говорили про те, що їм або не потрібна психологічна допомога, або вони не можуть визначитися. Експерт, спираючись на результати дослідження, зробив висновок, що поки що ця потреба є не усвідомлена населенням.

Дослідження виконане методами анкетування жителів звільнених територій, проведення глибинних інтерв’ю та кабінетного дослідження відкритих джерел інформації, зокрема, із залученням технологій та алгоритмів штучного інтелекту.

Зокрема, методом глибинних інтерв’ю опитано 75 респондентів з числа експертів, журналістів, представників ОМС та мешканців деокупованої території; за допомогою анкетування у формі структурованого інтерв’ю face-to-face опитано 1085 осіб віком від 18 років у містах і селах, звільнених від окупації, в Київський, Чернігівській, Сумській, Харківській, Херсонській та Миколаївській областях, загалом у 105 населених пунктах.

Статистична похибка вибірки не перевищує 3,1% з довірчою ймовірністю 95%, без урахування дизайн-ефекту.

Відео пресконференції: https://www.youtube.com/watch?v=9vyDkGNU-7k


Контакти

  • Наталя Богданець
  • аналітична група ”Стратегіко”

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.