bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

УАМР розробила рекомендації щодо цифрової безбар’єрності в комунікаційних матеріалах
19.04.2024

Ці тенденції Асоціація впроваджує у своїй  роботі, як всередині команди, так і з молоддю та молодіжними радами. Особливо, вразливою є молодь з поміж внутрішньо переміщених осіб, ті, хто має певні проблеми зі здоров’ям, ті, хто отримав психологічні та фізичні травми внаслідок війни. Асоціація допомагає створювати середовище необмежених можливостей для молоді, в якому буде комфортно всім. Для цього було розроблено  Рекомендації щодо цифрової безбар’єрності в комунікаційних матеріалах, що є важливим елементом створення відкритого, доступного та інклюзивного простору.

Безбарєрність є надзвичайно важливим компонентом в молодіжній роботі, завдяки якому забезпечується підтримка та соціалізація молоді, яка перебуває у складних життєвих обставинах, створення кращих можливостей для самореалізації в суспільстві/громаді”, - розповідає Радниця Голови Української асоціації молодіжних рад Ірина Кузіна. 

- Цей компонент ми опрацьовуємо в межах інституційної підтримки від програми USAID «Мріємо та діємо», що втілюється IREX.Асоціація впроваджує стратегію рівного доступу молодих людей до своїх проєктів, програм, навчальних продуктів та інформації. Щоб вони були зрозумілими та доступними для кожного, ми розробили рекомендації щодо цифрової безбар’єрності в комунікаційних матеріалах, враховуючи принципи інклюзії та продовжуємо оновлення політик щодо протидії сексуальній експлуатації та харасменту на робочому місці.”

 - Як втілюються ці рекомендації в роботі? 

- Спочатку ми провели навчання для комунікаційників, під час якого вони отримали необхідні знання про безбар’єрність, ознайомилися з правилами комунікації та вимогами до інформаційних продуктів. Після чого і були розроблені рекомендації, враховуючи потреби нашої аудиторії. Вони стосуються текстів, візуальних матеріалів та змісту. До прикладу, щодо використання інклюзивної мови та правила: «спочатку говоримо про людину, потім про її стан або характеристику», використання  гендерно чутливої мови та нейтральної термінології, фемінітивів, уникнення іронії та зайвого емоційного забарвлення у текстах, а також некоректних виразів про людей з особливими потребами. Текст має бути читабельним і зрозумілим, як візуально, так і змістовно. 

Після того, як ці рекомендації будуть прийняті Правлінням Асоціації, ми надамо їх молодіжним радам, щоб вони могли керуватись при створенні  свого контенту та різних продуктів. 

- Як впровадження принципів інклюзії впливає на роботу з внутрішньо переміщеною молоддю?

- Ці рекомендації актуальні в роботі з внутрішньо переміщеною молоддю, яка потребує особливої підтримки. Асоціація сприяє створенню відділів по роботі з ВПО при МР, надаючи консультації. Їх метою є підтримка та активне залучення представників такої молоді до участі в житті в приймаючій громаді, забезпеченні рівних прав та можливостей, реалізації та розвитку. Ці відділи враховують потреби молоді, розуміючи психологічний стан людей, які опинилися в новому місці, серед незнайомих людей. Вони досліджують їхні потреби та шукають шляхи для реалізації, залучають їх до молодіжних рад, підвищують рівень участі в суспільному житті. Адже часто на новому місці люди просто не розуміють, що їм може запропонувати громада. 

- Які підходи використовує Асоціація, впроваджуючи принципи інклюзії?

- Якщо ми говоримо про інклюзивні підходи, які сповідує Асоціація в своїй роботі - це перш за все, людиноцентричний підхід. В роботі з молодіжними радами ми завжди орієнтуємося на їх потреби, бажання та досвід, шукаємо ті точки, які допоможуть нам досягти максимально корисного результату для тієї молоді, з якою ми працюємо. 

Також велику роль ми надаємо впровадженню гендерно-інклюзивного підходу в роботі, як з нашими делегатами, так і всередині проєктних команд. Зокрема, через впровадження політик протидії неналежної поведінки на робочому місці, з подальшим навчанням представників структурних підрозділів Асоціації та членів молодіжних рад-делегатів, що відповідають за  набір, управління та розвиток представників УАМР та своїх молодіжних рад.

- Як впровадження принципів інклюзії впливатиме на залучення молодих ветеранів до процесів прийняття рішень в громаді? 

- Подальша робота з молодими ветеранами вбачається нами перш за все через діалог щодо їх потреб та проблем. В нас вже був подібний досвід на Всеукраїнському стратегічному форумі «Без питань» для представників обласних молодіжних консультативно-дорадчих органів. Цій темі ми присвятили окремий блок “Молодіжна рада очима молодих ветеранів” за участю представників Міністерства у справах ветеранів України, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, молодих військових-членів молодіжних рад та ОМС. Під час даної панельної дискусії дуже багато звучало питань щодо інтеграції молодих ветеранів до цивільного життя, питання сприйняття їх суспільством, проблеми їх залучення до політичного життя та громадської діяльності. Цей досвід є ціннісним для нас, оскільки ми отримали живу дискусію та “точки”, з яких ми можемо будувати подальшу роботу з молодими ветеранами. Ми плануємо проводити подібні дискусії і надалі.

- Що значить для Асоціації впровадження принципів інклюзії?

- Перш за все, інклюзія та безбар’єрність для УАМР є важливими цінностями від самого початку створення. У нашій команді є люди з інвалідністю, порушеннями зору, опорно-рухового апарату тощо. Прийняття всіх і кожного, розуміння та створення комфортних умов для реалізації — це базові принципи для нас. Тому для Асоціації це не просто сучасний тренд чи вимога часу — це ті реалії, в яких ми живемо та працюємо, намагаємось вдосконалюватися. Члени команди з особливими потребами діляться своїм практичним досвідом та вносять нові ідеї, як покращити нашу роботу та продукти. 

Підвищуючи доступність супроводжуючих матеріалів Асоціації, ми ми включаємо більше молоді в наші процеси, надаємо їм більше можливостей до отримання інформації. Таким чином ми ефективніше взаємодіємо з аудиторією. Я можу впевнено сказати, що ми не відчуваємо якихось бар’єрів, а є дійсно родиною зі спільними цінностями, які ми несемо молоді.

Контакти

  • Козицька Аліна

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.