bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Завдяки інституційному розвитку Асоціація молодіжних рад підвищить свою спроможність
19.04.2024

Щоб ефективно здійснювати свою діяльність, Асоціація стає потужнішою завдяки інституційній підтримці від програми USAID «Мріємо та діємо», що втілюється IREX

Ми, як перша потужна національна платформа, яка створена у 2020 році, зустріла ковід та війну, наразі об’єднуємо 68 молодіжних рад різних рівнів (створених при органах місцевого самоврядування, обласних військових адміністрацій та обласних радах) з 24 областей України.

Ми послідовно підтримуємо МР та МКДО, реалізовуючи програми, для того, щоб зміцнювати їхню інституційну спроможність, підвищувати рівень співпраці з місцевою владою та обізнаності молоді та громадян про привабливість участі в молодіжних радах, залучати молодь до процесів прийняття рішень у громадах, допомоги внутрішньо переміщеним особам та ЗСУ, участі молоді у відновленні України. 

Ми проводимо діалоги різних рівнів (міжнародні, національні, регіональні та локальні), різноманітні опитування. Для посилення роботи в областях працюють Експертна рада та регіональні координатори, робоча група локального рівня, які залучають МР до складу, консультують їх та допомагають створювати нові ради. Це сприяє активізації молодіжної участі, забезпечує ширше представництво інтересів молоді та допомагає в реалізації пріоритетних напрямків діяльності УАМР, а саме: посилення рівня співпраці між МКДО та органами влади для забезпечення реалізації молодіжної політики, формування бренду МКДО, як дієвої форми участі молоді у суспільно-політичних процесах, забезпечення сталості спільноти МКДО для посилення голосу молоді на різних рівнях прийняття рішень.

Яксекретар Правління УАМР, асистент керівника проєкту “Інституційний розвиток”, який реалізується в межах програми підтримки від IREX, я спостерігаю, як команда Асоціації та члени Правління беруть участь у стратегічних сесіях, менторських зустрічах з фасилітаторкою Наталею Балюк. Ми отримуємо ефективні інструменти для розвитку та посилення Асоціації, членів команди та формуємо стратегію розвитку на п’ять років. 

Завдяки цій програмі Асоціація вже працевлаштувала 11 осіб. Ми оновили наші місію та візію, з делегатами, з якими проводимо системні зустрічі, затвердили наші цінності. Також проаналізували прогалини в структурі УАМР, провели оптування щодо операційної діяльності та оновили робочу групу. Ми розробили GESI план, рекомендації щодо цифрової безбар’єрності в  комунікаційних матеріалах. 

Ця робота ще триває, але вже можна сказати, що завдяки інституційній підтримці команда Асоціації розширюється, ГО розвивається та стає потужною платформою, яка працює не лише з молодіжними радами, яких наразі понад 400, а й з МКДО.

Завдяки інституційному розвитку Асоціація підвищить свою спроможність для посилення громадянської взаємодії з молодіжними радами та молодіжними консультативно-дорадчими органами. Це сприятиме розвитку у молоді ключових компетенцій “Мріємо та діємо”, таких як кооперація, комунікація, лідерство, громадянська грамотність та обізнаність. Завдяки посиленню своїх спроможностей УАМР ефективніше працюватиме для залучення молоді до процесів прийняття рішень шляхом розширення мережі та розбудови членів Асоціації. Також ми зможемо надати більше підтримки участі молоді у процесі прийняття рішень на національному, регіональному та місцевому рівнях шляхом адвокації відповідних політик та змін у правовому регулюванні. 

Для посилення потенціалу молодіжних рад, підвищення рівня співпраці з місцевою владою та обізнаності молоді та громадян про привабливість участі в молодіжних радах, залучення молоді до процесів прийняття рішень та плану відновлення України ми розробили та втілюємо унікальну програму «Незламна молодь: молодіжні ради». Цей проєкт ми маємо змогу реалізовувати в межах програми «Мріємо та діємо», яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Міжнародним республіканським інститутом (IRI). 

Ми попрацювали з молодіжними радами в 10 громадах 5 областей.  Провели національний та локальні діалоги з молодіжними радами, тренінги та воркшопи на теми взаємодії з ВПО, бюджету та фандрайзингу, адвокації та побудови взаємодії з ОМС, внутрішньої роботи МР. Наші ментори проводили регулярні зустрічі, консультації, майстер-класи, стали провідниками-наставниками для своїх підопічних. Загалом було проведено понад 100 зустрічей у десяти громадах. 

Важливою частиною воркшопів та тренінгів було посилення співпраці з молоддю з поміж ВПО та побудова взаємодії в приймаючих громадах. Асоціація розробила та випустила спеціальний довідник з рекомендаціями та порадами зі створення відділів з питань молоді з-поміж ВПО при молодіжних консультативно-дорадчих органах. Ці відділи допомагають адаптації молодим внутрішньо переміщеним особам адаптуватися в громадах, розвиватися та бути залученими у суспільне життя. Наразі такі відділи вже працюють при молодіжних радах Мангуша, Шостки, Балаклії, Костянтинівки, Молодіжних рад при Донецькій та Чернігівській ОВА. 

Ми прагнемо застосувати кращі практики, які існують навіть в умовах війни, міжнародний досвід, щоб стати сильнішими та вагомішими не лише в Україні, а й за її межами. Тому ми будуємо міжнародне партнерство та переймаємо кращий досвід закордонних колег. Ми реалізовуємо спільні проєкти з Радою Європи, IREX, IRI, BST, Міністерством молоді та спорту України, Міністерством закордонних справ України, обласними військовими адміністраціями та органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями та молодіжними радами у векторах молодіжної політики, розвитку МР та МКДО, посилення стійкості молодих людей до кризових ситуацій та зміцнення їхньої спроможності та активної участі в житті громади. 

Як секретар Правління та керівниця Секретаріату УАМР я представляла Асоціацію та молодіжні ради України на одному з найвищих міжнародних рівнів - Молодіжній конференції ЄС. Конференція проходила у м. Векше (Королівство Швеція). Однією з цілей конференції було сформулювати рекомендації, які будуть включені до Резолюції Ради.

Також з Проєктом Ради Європи «Молодь за демократію в Україні: Фаза ІІІ» у співпраці з Міністерством молоді та спорту України ми впроваджуємо навчально-практичну програму «Молодіжна політика, заснована на підходах участі» (травень 2023 року – травень 2024 року). 

У співпраці з Європейським центром Вергеланда, який є ресурсним центром з питань освіти для демократичного громадянства, прав людини та міжкультурного порозуміння, та муніципалітетом Любліна, за підтримки грантів Європейського Союзу та Норвегії Асоціація бере участь у проєкті «Молодь для міста, місто для молоді». Ми працюємо над залученням молоді до прийняття рішень на місцевому рівні, а також тим, щоб місцеві органи влади прислухалися до ідей та потреб молоді.

Асоціація є партнерами проєкту Еразмус+ «Мистецтво переговорів і вирішення конфліктів (медіація)/ArtNoConflict». В межах цієї співпраці я  взяла участь у першій координаційні зустрічі, яка відбулася 15–16 лютого 2024 року в Нідерландах. Я ознайомилась з практичними кейсами університетів та організацій щодо роботи з молоддю у сфері медіації, фасилітації та переговорів, що є особливо актуальним в умовах війни та спричинених нею кризах. 

Контакти

  • Козицька Аліна

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.