bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як працювати з бюджетом та формувати грантові заявки
25.03.2024

20-21 березня 2024 року в Тернополі під час дводенного тренінгу для молодіжних рад-учасниць програми «Незламна молодь: молодіжні ради» говорили про те, як працювати з бюджетом та залучати фінансування. У тренінгу взяли участь представники з десяти громад п’яти областей України.

Ми проводимо такі заходи, щоб молоді люди розуміли свої можливості, щоб вони відчували, що включені у життя громади та можуть впливати на прийняття рішень.

«Розуміння молодіжними радами функціонування бюджетних процесів та фінансування їх проєктів від влади та донорів є важливим кроком у розвитку громадянської свідомості та відповідального громадянства. Це допомагає молоді краще розуміти, як використовуються гроші з бюджету, та стимулює брати активну участь у формуванні та моніторингу процесів у своїх громадах. Ми ці два дні працювали саме в цьому напрямку і напрацювали не лише ідеї проєктів з бюджетами, а й аналізували бюджети громад кожної з рад-учасників», - зазначив голова Української асоціації молодіжних рад Володимир Сонько.

Під час тренінгу учасники дізналися як ходять гроші у громаді, як формуються та наповнюються місцеві бюджети, як вносити пропозиції до них, як шукати партнерів та залучати грантові кошти на реалізацію своїх проєктів, як формувати грантові заявки таким чином, щоб отримати фінансування, а також будувати партнерські стосунки з громадськими організаціями.

Експерт Бюро аналізу політики Віктор Бобиренко під час інформаційної сесії пояснив на конкретних прикладах «як ходять гроші в громаді» та як залучати кошти на потреби молоді.

Керівниця просвітницького напрямку Офісу доброчесності НАЗК Людмила Слива долучилася до тренінгу онлайн та представила проєкт «Змінюй громаду та країну». 

Фінансовий менеджер ГО «Українська асоціація молодіжних рад», грантовий менеджер програми Денис Логвиненко під час інформаційної сесії розповів, як формувати ідеї проєктів на основі проблем в громаді, як ефективно формувати грантові заявки та створювати бюджет проєктів.

«Разом з молоддю ми пройшли шлях від визначення проблеми в громаді до написання грантової заявки з проєктом, що буде покликаний її вирішити. Під час тренінгу ми ознайомилися з основними компонентами описової частини заявки та складанням бюджету і спільно їх заповнили. Було приємно працювати з проактивною молоддю, яка попри складне становище в країні, шукає можливості для залучення ресурсів у свої громади та докладає достатньо зусиль, щоб життя продовжувалося», - зазначив Денис Логвиненко. 

Під час роботи в групах учасники навчилися створювати пропозицій до місцевого бюджету, бюджету участі та громадського бюджету. За результатами тренінгу кожна молодіжна рада у співпраці з інститутами громадянського суспільства представила свій проєкт.

Зокрема представники молодіжної ради при Слобожанській селищні раді сформували та подали заявку на БУРчик, метою якої буде створення філії Освітнього молодіжного простору «Крок» на базі закладу «Геніївський будинок культури» в селі Геніївка. Це сприятиме розвитку молоді села у сфері неформальної освіти, а також - розвитку громади в межах свого села.

Тренінг УАМР відбувся за підтримки партнерів. Старша спеціалістка програм IRI (Міжнародний республіканський інститут) Лідія Фесенко підкреслила, що такі події мають важливе значення не лише для молодіжних рад та громад, а для органів місцевого самоврядування. Адже отримання нових знань та навичок з питань бюджету, допоможуть молоді в громадах у роботі над формуванням бюджетних пропозицій, грантових заявок, на що спрямований даний дводенний тренінг.

«Реалізація кожної ідеї потребує розуміння того, як залучити ресурси та розумно їх використати. Важливо, щоб молодь розуміла свою роль у громаді та вміла адвокатувати свої інтереси, зокрема фінансові», - зазначила Лідія Фесенко.

Програма «Незламна молодь: молодіжні ради» розроблена Українською асоціацією молодіжних рад та втілюється в межах програми «Мріємо та діємо», яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Міжнародним республіканським інститутом (IRI).

Контакти

  • Козицька Аліна

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.