bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Центри підтримки та розвитку жінок Запорізької області надали своїм відвідувачкам потужний поштовх
19.03.2024

На початку серпня 2023 року «Центри підтримки та розвитку жінок Запорізької області» стали продовженням роботи, яку було започатковано ще в форматі «Безпечних просторів для жінок та дівчат, які постраждали від війни» у вересні 2022 року. Завдяки програмі «Посилення ґендерного реагування та запобігання насильству щодо жінок і дівчат у гуманітарній кризі та кризі біженців в Україні», що здійснюється UN Women Ukraine / ООН Жінки в Україні за фінансової підтримки уряду Японії, та партнерству із громадською організацією «Д.О.М.48.24», системну і різнобічну роботу зі допомоги жінкам під час повномасштабної війни вдалося продовжити та розширити.

«Центри підтримки та розвитку жінок» впроваджували свою діяльність у двох населених пунктах Запорізької області: у обласному центрі, місті Запоріжжі, та у селі Лукашеве Широківської громади. Відвідувачками Центрів стали як жінки-переселенки, так і місцеві жінки різних категорій, в тому числі – вразливих: жінки-пенсіонерки; жінки з сімей військових; демобілізовані жінкитощо. Загалом за час проєкту Центри відвідали майже 1,5 тисячі жінок.

Наскрізною темою роботи Центрів було попередження гендерно зумовленого насильства щодо жінок у всіх його проявах, а саме – психологічного, економічного, фізичного та сексуального насильства.
З метою попередження та подолання гендерно зумовленого насильства у Центрах проводилася велика кількість заходів різного формату та змісту:
- лекції та тренінги, присвячені проблеми виявлення, попередження та подолання гендерно зумовленого насильства;
- симуляційні тематичні ігри, такі як «Бути жінкою», присвячені проблемі усвідомлення та подолання гендерно зумовлених обмежень щодо жінок;
- кіноклуби – перегляд та обговорення фільмів, присвячених темі гендерно зумовленого насильства та гендерних обмежень щодо жінок тощо.
Так само інші активності Центрів були спрямовані на підвищення здатності жінок для опору будь-яким проявам гендерно зумовленого насильства.

Центри продовжували надавати системну психологічну підтримку жінкам. Для цього було проведено 63 групові та 62 індивідуальні психологічні консультації, учасницями яких стали 349 жінок. Під час консультацій проводилася оцінка психологічного стану жінок, надавалася допомога жінкам у виявлені та усвідомлені наявних психологічних та емоційних проблем, та найголовніше – опрацьовувалися різні техніки стабілізації та покращення психологічного та емоційного стану. Акцент був зроблений не на разовій консультацій, а саме на системній роботі.

Серед заходів психологічної підтримки особливе місце посідали ті, які впроваджували творчі та арттерапевтичні методики. Це були різноманітні техніки з малювання, починаючи від нескладного малювання картин по номерах, і до таких серйозних технік, як нейрографіка, флюїд-арт та інші. Подібні заняття користувалися особливою популярністю серед жінок, адже надавали можливість поєднати кілька видів діяльності та отримати наочний результат своєї роботи.

Одразу декілька компонентів – творчості, психологічної реабілітації та нетворкінгу – поєднували у собі так звані «шведські гуртки», які також користувалися серед відвідувачок Центрів великою популярністю. Особливість «шведського гуртка» полягає у принципі «рівний – рівному»: жінки самі ініціювали тему заходу, та ділилися між собою знаннями та навичками у обраній темі. Наприклад, у рукоділлі. Так, практично всі жінки із задоволенням освоїли техніку плетіння із ротангу та створили у цій техніці велику кількість різноманітних виробів.

Особливу увагу під час проєкту було приділено підвищенню економічної стійкості жінок як фундаменту здатності жінки протидіяти будь-якому виду гендерно зумовленого та домашнього насильства. Для цього в межах проєкту був проведений великий комплекс активностей:
- цикл навчальних заходів, спрямованих на підвищення економічної самостійності та фінансової грамотності жінок. Загалом було проведено 26 заходів з цієї тематики, учасницями яких стали 390 жінок;
- конкурс грантів на підвищення економічної стійкості жінок, який був оголошений у серпні 2023 року. Загалом на нього було подано 89 заявок, серед яких до фінансування було обрано 49: 30 – на заснування чи розширення підприємницької діяльності, 2 – на започаткування соціального підприємництва, і 17 – на професійне перенавчання. Розмір грантів коливався у розмірі від 5 до 88 тисяч гривень, залежно від специфіки запиту. Загалом переможниці конкурсу грантів отримали близько 1,6 мільйона гривень. Протягом перших місяців діяльності успішно вдалось не тільки розпочати власну справу, а й налагодити партнерства для взаємопідтримки. Для цього був проведений цілий цикл заходів з мережування та розвитку комунікацій між ними.

Також в межах проєкту відвідувачкам Центрів надавалися набори із засобів гігієни на місяць, до складу якого входили: шампунь, гель для душу, рідке мило, пральний порошок, зубна паста і щітка, дезодорант, туалетний папір, гель та губки для миття посуду, засіб для миття унітазів, крем для рук, пакети для сміття. Також гігієнічні набори були передані жінкам вразливих категорій, які проживають на сьогодні в Преображенській, Оріхівській та Таврійській громадах. Жінки, які змушені були переїхати до Запоріжжя через війну з Пологівської, Гуляйпільськой, Малинівської та Оріхівської громад, отримали набори постільної білизни та ковдри. Загалом за період проєкту гуманітарну допомогу отримали 2135 осіб.

Варто зазначити, що діяльність Центрів базувалася на виявленні потреб жінок, виходячи з яких будувалася та корегувалася програма роботи Центрів. Регулярно проводилися дослідження потреб жінок у різних формах, починаючи від анкетувань і до проведення опитувань та фокус-груп.

Центри підтримки та розвитку жінок виконували важливу функцію у психологічній стабілізації та соціальній інтеграції жінок під час війни; значно покращили стійкість жінок в різних напрямках – психологічному, особистісному, економічному; підвищили здатність жінок протистояти будь-яким проявам гендерно зумовленого насильства; розширили потенціал жінок у розвитку своїх громад та у впливі на прийняття рішень.

Проєкт «Центри підтримки та розвитку жінок Запорізької області» здійснювався Громадською організацією “УкрПростір” та ДОМ4824 в рамках програми «Посилення ґендерного реагування та запобігання насильству щодо жінок і дівчат у гуманітарній кризі та кризі біженців в Україні», що здійснюється UN WomenUkraine / ООН Жінки в Україні за фінансової підтримки уряду Японії

Контакти

  • https://www.facebook.com/SafeSpacesZaporizhzhia

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.