bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Представники 10 молодіжних рад з 5 областей України вчились створювати відділи ВПО при МР
19.02.2024

17-18 лютого в Тернополі відбувся дводенний тренінг «Взаємодія молоді через відділ внутрішньо переміщених осіб» для молодіжних рад 10 громад 5 областей України.

Метою навчальної події є посилення співпраці з молоддю з поміж ВПО та побудова взаємодії в приймаючій громаді задля планування своїх подальших дій на новому місці перебування.

Під час тренінгу учасники дослідили потреби молоді з поміж переміщених осіб на прикладі діяльності існуюючих молодіжних рад, інструменти роботи й інтеграції в громади та взаємодію молодіжної ради та молоді з числа ВПО. Також учасники отримали знання щодо адвокації інтересів ВПО перед владою, які представив під час сесії голова УАМР Володимир Сонько.

Крім того, в рамках навчальної події представники молодіжних рад поділилися своїми кейсами роботи з переміщеними особами: з якими викликами довелося зіткнутися, як їх подолати та залучати представників молоді до життя в громаді та інтегрувати їх у суспільство.

«Молодіжні ради, як репрезентативні органи, роблять значний внесок у розвиток своїх громад в умовах війни. МР проявляють ініціативу, взаємодіють з органами місцевої влади, щоб разом залучати процесів прийняття рішень в громаді представників молоді з поміж ВПО. Кейси роботи кожної молодіжної ради є унікальними та цінними. І наше завдання — зробити так, щоб таких корисних кейсів було більше», - зазначив Володимир Сонько.

Як підкреслила старша спеціалістка програм IRI (Міжнародний республіканський інститут) Лідія Фесенко, надалі ми будемо стикатися з новими викликами щодо внутрішньо переміщених осіб і вже зараз потрібно мати чіткий план роботи з такими категоріями населення, адже війна, на жаль, продовжується.

«Очевидно, що кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні збільшується. Саме від молодих людей, які є більш еластичними до змін, більше розуміють своє покоління та знаходять спільну мову, залежить робота з ВПО в громадах. Важливо, робити життя цих людей комфортним тут і зараз. І ми маємо разом створювати такі умови, інтегрувати переміщених осіб в громади. Вважаю, наразі це одна з найважливіших тем. Ми маємо водночас продавати як наші можливості, так і можливості нашої держави», - зазначила Лідія Фесенко.

Під час панелі «Інструменти роботи з молоддю ВПО та її інтеграції в громади своїм досвідом роботи поділилася Яна Шкуратова голова Ради з питань ВПО при Тернопільській обласній військовій адміністрації, співголова Ради підтримки ВПО при Тернопільській міській раді.

Під час воркшопу «Створення планів відділу внутрішньо переміщених осіб» учасники сформували наступні кроки діяльності МР, враховуючи потреби внутрішньо переміщених осіб.

В результаті роботи в групах учасники поділилися своїми напрацюваннями та разом створили дорожню карту «Взаємодії молодіжної ради та молоді з числа ВПО». Це покрокова інструкція щодо створення відділів при молодіжних радах - учасницях програми. В ній врахували також рекомендації з інклюзії та безбар’єрності, які представила Ірина Кузіна, радниця з питань інклюзії та безбар’єрності голови ГО «Українська асоціація молодіжних рад».

«Впевнені, що молодіжні ради мають бути рушіями в громадах щодо адвокації питань, які турбують внутрішньо переміщену молодь. Працювали ці два дні дуже плідно і не лише напрацювали дорожні карти, а й щиро і відверто ділились своїм досвідом, який, я впевнена, вдало застосується на практиці у кожній громаді!» – коментує Леся Голояд, керівниця програми «Незламна молодь: молодіжні ради».

Серед спікерів навчальної події були представники, Міжнародного республіканського інституту, також представники ОВА та органів місцевого самоврядування, молодіжних рад, Української асоціації молодіжних рад. 

Програма «Незламна молодь: молодіжні ради» розроблена Українською асоціацією молодіжних рад та втілюється в межах програми «Мріємо та діємо», яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Міжнародним республіканським інститутом (IRI).

Контакти

  • Козицька Аліна

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.