bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Створено дорожню карту взаємодії з владою для молодіжних рад України
30.01.2024

Як побудувати конструктивний діалог між молодіжною радою та владою та покращити взаємодію між ними, які кроки потрібно вжити, щоб зберегти молодь у громадах і не втратити її під час війни та реалізувати потенціал в умовах кризи. 

Про це говорили під час навчальної події «Взаємодія молодіжних рад та влади» для представників молодіжних рад та органів місцевого самоврядування, яка відбулася 23 січня в Тернополі.

Як зазначив народний депутат України Роман Лозинський, молоді не варто боятися проявляти ініціативу, пропонувати свої проєкти в громадах. Адже сам починав з такої діяльності та вже у 25 років став народним депутатом України.

«Часто йшов із різними проєктами до людей, яким цікаво було їх втілювати. Завжди робив це у співпраці, бо окремі гравці можуть вигравати різні “ігри”, а коли вони об’єднуються, вони виграють “ігри” для всієї команди, отримуючи вагоміші результати. Саме тому необхідна команда, яка буде підсилювати вашу діяльність», - підкреслив Роман Лозинський.

Учасники — представники влади, органів місцевого самоврядування та молодіжних рад — разом формували інструменти співпраці та ділилися актуальними на сьогодні практиками в Україні.

«Перед сучасною українською молоддю постало багато викликів та проблем, спричинених повномасштабним російським вторгненням та пов’язаними з ним ризиками. В таких надзвичайних обставинах, молодь, безсумнівно, є однією з найбільш вразливих груп населення, проте вона має значний потенціал впливу на владу, розвиток країни в цілому. І ми маємо робити необхідне для реалізації цього потенціалу, реалізації соціальних змін та сприяння відновленню суспільства в умовах кризи. Такі навчальні заходи — це один з інструментів цих змін», - підкреслила начальниця відділу регіональної молодіжної політики та підтримки ініціатив молоді департаменту молодіжної політики Міністерства молоді та спорту Лілія Шкира.

Навчальна подія розпочалася з «Живої бібліотеки», де 10 громад-учасниць програми «Незламна молодь:Молодіжні ради» та органи місцевого самоврядування презентували себе та свої унікальні напрацювання.

Так, Височанська молодіжна рада поділилася досвідом створення своєї громадської організації, завдяки якому можуть реалізувати більше проєктів та давати більше можливостей молоді на місцях. Слобожанська МР створює свій осередок за допомогою «Будуємо Україну разом», відкрили молодіжну філію «Крок», та розробляють тренінги для навчання молоді.

А МР Славутича реалізовує можливість стажування молоді в органах місцевого самоврядування. Це надає молодим людям практичний та теоретичний досвід, розуміння роботи міської ради та мотивує молодь будувати свою кар’єру в секторі державної служби. Крім того, під час стажування представники влади тісніше взаємодіють з молоддю, отримують запити та рекомендації щодо її потреб з перших вуст.

«Чому молодь - це запорука успіху громади?»

У наступному блоці учасники шукали відповідь на запитання «Чому молодь - це запорука успіху громади?».

Директор освітньо-аналітичного центру розвитку громад Максим Черкашин підкреслив, що сучасна молодь має величезні перспективи та потенціал у розвитку країни. І вже зараз громади мають думати стратегічно та залучати молодь до прийняття рішень. 

«Бо саме молодь надалі прийде до органів місцевого самоврядування, буде залучати бізнес, різні програми для відновлення й  розвитку громад та покращення життя людей. У молоді є ресурс, головне - давати їй простір та чути її потреби. В тому числі в отриманні нових знань та компетенцій», - наголосив Максим Черкашин.

Як запевняють представники рад, насправді молодь хоче і може брати активну участь у житті громад. Але для цього необхідні умови: простори для зібрання, освітні програми для реалізації можливостей та співпраці з органами місцевого самоврядування, інформування в громаді тощо. 

«Як побудувати конструктивний діалог між молодіжною радою та владою» - цій темі була присвячена окрема панельна дискусія, модератором якої виступив голова ГО «Українська асоціація молодіжних рад» Володимир Сонько.

Він підкреслив, що молодь має силу змінювати та розвивати свої громади та країну в цілому. Асоціація допомагає перетворити цю силу в ефективні дії.

«Ми показуємо реальні приклади молодіжних рад, які змогли зробити значний внесок у розвиток своїх громад в умовах війни. Показуємо, як можуть взаємодіяти МР та органи місцевої влади, залучати молодь з поміж ВПО», - зазначив Володимир Сонько.

Ще одне актуальне питання панельної дискусії - «Як не втратити молодь в громаді під час війни?». Адже через російську агресію та спричинені нею ризики значна частина молоді залишила свої громади, переїхала до більш безпечних регіонів чи за кордон. Наразі, немає точної статистики, але проблема — очевидна.

МР — це якраз ті осередки, які гуртують молодь, мотивують, спонукають залишатися у своїх громадах та розвивати їх. До прикладу, молодіжна рада Славутича, яка існує вже 22 роки, може похвалитися успішними кейсами ефективної співпраці з владою. Рада розробила проєкт створення простору, презентувала його та винесла на сесію міської ради, виграла грант та реалізувала проєкт. Наразі завдяки програмі «Мріємо та діємо» центр оновлено та продовжує працювати.

«Так ми є тими, хто спільно з молоддю реалізує по 13 міжнародних проєктів, обмінюємося молоддю з іншими громадами та переймаємо закордонний досвід. Максимально доносимо, що з владою необхідно спілкуватися та інформувати про можливості», - зазначила завідувачка сектору молодіжної політики відділу молоді та спорту виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області Оксана Шевчук.

Ще один приклад успішної співпраці — Зборівська громада. Тут робота голови молодіжної ради оплачується з бюджету громади, щоб заохочувати людину залишитися на місці, не шукаючи кращого у більших містах. Рада та влада разом шукають додаткові стимули для розвитку молоді в громаді, залучають до ініціатив учнівство.

«У порівнянні з ростом та набуттям унікального досвіду, молодіжні ради- учасниці програми діють, незважаючи на труднощі та ризики під час повномасштабного вторгнення, порівняно з закордонними радами які просто видозмінюють свою роботу. Українські МР залучають військову молодь, молодь ВПО і це робить наш досвід унікальним, відмінним від закордонних колег. Для кожної молодіжної ради створюється своя унікальна проблема і кейси», - зазначила старша спеціалістка програм Міжнародного республіканського інституту Лідія Фесенко

Також під час заходу радниця голови УАМР Ірина Кузіна поділилась з учасниками матеріалами щодо інклюзивних підходів у роботі з молоддю через взаємодію молодіжної ради та влади.

За результатами заходу було створено дорожню карту взаємодії з владою для молодіжних рад України, що увійшла до посібника «Незламна молодь: молодіжні ради». Цей посібник має на меті надати молодим людям, активістам, молодіжним працівникам і діячам громадського сектору необхідні знання та інструменти для ефективної роботи з молодіжними радами.

У події взяли участь та поділилися своїм досвідом народні депутати України: (Роман Лозинський, Марія Мезенцева), представниця Міністерства молоді та спорту України Лілія Шкира, фахівчиня Проєкту «Молодь за демократію в Україні: Фаза ІІІ» Людмила Кіндрат, Тернопільської ОВА (начальник управління молоді, спорту, іміджевих проєктів Андрій Човган, органів місцевого самоврядування, молодіжних рад, Міжнародного республіканського інституту (старша спеціалістка програм Лідія Фесенко), Голова МР при МЗС Денис Ганжа, а також представники Асоціації.

Нагадаємо, що програма «Незламна молодь: молодіжні ради» розроблена Українською асоціацією молодіжних рад та втілюється в межах програми «Мріємо та діємо», яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Міжнародним республіканським інститутом (IRI).

Контакти

  • Козицька Аліна

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.