bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Яким чином громадські об’єднання можуть долучитись до роботи БГ ІПВГ?
10.01.2024

У сучасному світі, де питання прозорого та відповідального видобутку (надрокористування) природних ресурсів набувають все більшого значення є  необхідність у забезпеченні чесного та відкритого середовища для обговорення і аналізу прийняття рішень. Стандарт ІПВГ встановлює обов’язок розкриття широкого спектру питань необхідних для забезпечення підзвітності. Багатостороння група ІПВГ (БГ ІПВГ), що складається з представників влади, громадських об’єднань та суб’єктів господарювання відіграє важливу роль у забезпеченні повного та ефективного розкриття інформації. 

Незалежно від того, чи дані про ситуацію у видобувному секторі  збираються та розкриваються урядом чи за допомогою інструментів ІПВГ, Багатостороння група має переконатися, що розкриття інформації відповідає Стандарту ІПВГ, оцінити прогалини та слабкі сторони та знайти способи покращити розкриття інформації.

Відповідно до п.1 Розділу IV Положення про БГ ІПВГ, формою роботи БГ ІПВГ є засідання, що проводяться не рідше чотирьох разів на рік, а також можуть бути позачерговими за ініціативою голови Багатосторонньої групи. Засідання є важливим механізмом для обговорення ключових аспектів прозорості та визначення стратегій подальшого розвитку сфери видобутку.

Повідомлення про проведення засідань оприлюднюються на офіційному вебсайті Міненерго не пізніше ніж за п’ять робочих днів до їх проведення. Порядок денний та матеріали з питань порядку денного формуються з урахуванням пропозицій членів групи та надсилаються їм також не пізніше ніж за п’ять робочих днів до засідання.

Попри те, що БГ ІПВГ включає представників громадських об’єднань в складі 5 осіб, залишається потреба в залученні додаткових експертів з громадського сектору. Для цього засідання БГ ІПВГ проводяться відкрито. Це забезпечує репрезентативність та широкий обсяг думок при обговоренні важливих питань, пов’язаних із прозорістю в видобувному секторі.

Відповідно до Розділу IV Положення про БГ ІПВГ, представники громадських об’єднань можуть долучитися до роботи БГ ІПВГ у якості спостерігачів без права голосу.

Для того, щоб взяти  участь в засіданні у статусі спостерігача необхідно надіслати письмову заяву із зазначенням особи та організації чи інституції, яку вона представляє та її контактні дані на адресу голови Багатосторонньої групи Гринчук Світлани Василівни - [email protected].  

Діалог та співпраця між БГ ІПВГ та громадськими організаціями визначають новий рівень взаєморозуміння і довіри між різними учасниками. Громадське долучення забезпечує більш об’єктивне оцінювання ризиків та можливостей. Такий підхід, що ґрунтується на активній участі громадянського суспільства, визначає шлях до сталого розвитку видобувного сектору, де враховуються не лише економічні, а й соціальні та екологічні вимоги.

Контакти

  • https://eiti.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.