bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Яна Матвійчук про розвиток соціальної сфери в Україні. Проєкт «Школа соціального робітника»
28.12.2023

У 2023 році стартував масштабний проєкт «Школа соціального робітника», який реалізується благодійним фондом Яни Матвійчук Women’s Aid International спільно з Посольством США.

Мета проєкту – розвинути соціальну сферу в Україні та надати можливість вимушеним переселенцям здобути знання у абсолютно новій сфері та отримати фах «соціальний робітник». У подальшому кращі учасники отримають пропозицію працевлаштування.

Навчальна програма «Школа соціального робітника» покликана дати новий поштовх у розвитку соціальної сфери в Україні, що є надзвичайно актуальним в умовах війни. Під час навчання учасники отримують всі необхідні знання та навички для роботи соціальним робітником-компаньйоном.

 «Соціальний робітник-компаньйон – це саме та людина, яка треба вразливим категоріям людей: літнім людям, людям з інвалідністю та постраждалим від війни. Зазвичай соціальний робітник доглядає за людиною, виконує побутові завдання, але не спілкується з клієнтом. Проте спілкування – це чи не найважливіша потреба, наприклад, для літніх людей. Саме тому ми будемо пропонувати клієнтам не просто помічника, а помічника-компаньйона, який буде виконувати і побутові потреби, і проводити час з клієнтом, спілкуватися, гуляти…» - каже Яна Матвійчук.

Програма навчання у «Школі соціального робітника»

Під час навчання студенти вивчають такі теми:

• Основи соціальної роботи

• Етичні засади соціальної роботи

• Психологічні аспекти старості

• Фізіологічні зміни організму у похилому віці

• Розповсюджені хвороби у похилому віці

• Основи догляду за лежачими та малорухомими людьми

• Особливості спілкування з людьми похилого віку

• Вирішення конфліктних ситуацій у процесі спілкування

• Побудова успішної комунікації

• Профілактика емоційного вигоряння: як вберегти себе

• Стресостійкість

На фінальному занятті учасники захищають фінальні проєкти – це кейси, які їм треба розв’язати. На підставі проходження 30-годинного навчання та успішного захисту фінального проєкту учасники отримують сертифікат.

Скільки людей пройде навчання?

Всього планується, що 100 вимушених переселенців матимуть змогу пройти навчання у «Школі соціального робітника». Учасників розподілено на чотири групи –  три з яких вже успішно завершили навчання!

Четверта група проходитиме навчання у січні 2024 року. 

Подати заявку на участь у конкурсному відборі можна за посиланням - https://forms.gle/BqhB2PFHcL2TVjZp8 

Яна Матвійчук про важливість проєкту «Школа соціального робітника»

Яна Матвійчук вважає, що «Школа соціального робітника» є надзвичайно важливим проєктом не лише у контексті розвитку соціальної сфери в Україні та освіті для ВПО, але й допомагає переселенцям долати наслідки війни.

«На навчання до нас приходять вимушені переселенці, віськовослужбовиці, бойові медикині, дружини загиблих Героїв. Під час навчання вони відволікаються від буденності і важких думок про те, що відбувається довкола. Учасники навчаються, багато сміються, проводять час разом. «Школа соціального робітника» - це проєкт про єднанння і підтримку» - резюмує Матвійчук Яна.

Здійснено в рамках проєкту за підтримки Фонду сприяння демократіі Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Democracy Commission Small Grants Program of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.